lördag, oktober 22, 2011

Många bedrövelser i en klump

I Svenska Dagbladet har en psykolog - Madeleine Gauffin Rahme - ett visst utrymme. Varje vecka (tror jag) svarar hon på en fråga, en undring eller ett desperat utrop från någon läsare som har mailat in. Sedan svarar hon, under rubriken "PSYKOLOGEN SVARAR". Jag brukar inte läsa. Eller snarare, jag brukar bara läsa insändarna till hälften, och nästan aldrig läser jag psykologens svar.

Grejen är helt enkelt så deppig. Att läsa om katastrofer på andra sidan jorden funkar, för jag har svårt att leva mig in i lidandet de orsakar, och samma gäller oftast för krig och sådant. Det verkar som att min empati avtar i takt med att avståndet ökar. Ett rätt bekvämt förhållningssätt (eller läggning). Däremot är det lite jobbigt att läsa om saker som: "Min dotter utnyttjar mig ekonomiskt", "Min mor och bror agerar som om vi vore döda" eller "Min fru orkar inte med vår relation", för sådant kryper liksom lite för nära inpå.

Ja de är verkligen bedrövliga, dessa klagorop. Men man kan i alla fall vara glad över att de är fördelade på flera människor. Antagligen är det så att vi människor håller oss med bara ett par, tre huvudbedrövelser, och till dem lagda en massa små. De flesta av oss slipper nog dras med alla de sorgsenheter som listas hos psykologen i en klump.

Men tänk om en och samma person verkligen hade en hel klump av dem, hur skulle det låta? Jag testade. Jag valde ut en sisådär femton rubriker, och dessa lät jag google translate (på samma sätt som här) läsa upp, och sedan applicerade jag dem på en stackars (dock ritad och påhittad) kvinna. Så här blev det.

4 kommentarer:

Marianne Johansson sa...

Johnny! jag vill ge dej en femma i betyg - alltså högsta betyg - för detta du har skapat/producerat här - mycket bra! Ditt konstnärsskap - kombinationen av färg - musik/ljud - teckningar - och orden - ordens speciella uttal/betoning - är inte dåligt! - förlåt: jag har svårt att hitta rätt ord! - om man tror sig vara utan humor så kanske man får tillfälle att ompröva detta vid avlyssnandet av detta - jag har i alla fall skrattat mer än en gång! tack! och det hela tål - faktiskt - att bli avlyssnat mer än en gång!

Johnny sa...

Marianne: Tack!! Det är härligt att få sånt beröm! :)

xlpharmacy sa...

De flesta av oss slipper nog dras med alla de sorgsenheter som listas hos psykologen i en klump.

Johnny Söderberg sa...

xlpharmacy: Förhoppningsvis bara en i taget.