lördag, oktober 01, 2011

Lite mer från Spader, Madame!

Jag kan ännu inte riktigt släppa "Spader, Madame!", som jag bloggade om här, och om vilken jag ställde en språkfråga på facebook. Låtarna i den här revyn är Schubertlåtar, fast lite omgjorda och med svensk text. Texterna är skitbra, tycker jag, men att spåra Schubert i själva låtarna är inte det lättaste*. Men det är kul att försöka. Schuberts symfoni nr 6 (1 movement eller 1 score - jag kan inte sånt där) låter sisåhär.



I  Monica Zetterlunds version från "Spader, Madame!" har detta vackra och pastorala musiklandskap blivit till "Pigornas Kurt". Denne Kurt är förvisso också pastoral, fast på ett studsigare och bonnigare vis än Schubert.



Det finns, förutom musiken, också en hel del små skojsigheter i "Spader, Madame!". Till exempel hur Hasse Alfredsson, i "Banana-sketchen", säger: "Junge man. Man ska icke rynka på näsan åt de primitive folkens kunskaper om det övernaturliga!". Haha, kul sagt, tycker jag. Här kan man titta.

*(för den som inte orkar med Schubert i längre partier bjuder jag här på en liten genväg. Det är stället man har utgått från när man gjorde "kurt").

Inga kommentarer: