måndag, november 14, 2011

Den farliga flodhästen

Jag läser om flodhästen Humphrey, han som dödade sin husse, djurskötaren Marius (SvD, DN). Humphrey släpade ut Marius i en damm, och dödade honom där. Hur? Jag vet inte. Jag har kikat runt lite på youtube för att se hur flodhästar funkar som dödare, och det verkar helt enkelt som att de ... tja, bits. När jag kikade runt hittade jag en video som visar hur det antagligen inte går till, men som är ganska kul på ett knasigt vis.Förresten, inte hade jag nån aning om att flodhästar hade så håriga mular. Förstora den högra bilden här nedan och se själv.


Vänster: Marius rider på Humphrey. Höger: Humphrey, lurandes under vattnet.

Update: Ett par timmar efter att jag skrev om Humphrey råkade jag passera en Teknikmagasinet-butik, och blev då tvungen att plåta skyltfönstret.

5 kommentarer:

josephzohn sa...

Såg ett program på BBC, ett "humoristiskt frågeprogram" (Qi) med Stephen Fry.
Där sas det att flodhästen var det farligaste djuret för oss människor, flodhästar slukar flest människor!
Dessutom har dom (flodhästarna) otroligt dålig andedräkt som dom skrämmer fienden med ...!!

AfterGlow sa...

Flodhästar är ansvariga för flest dödsfall i Afrika (bland djur) och är utan tvekan det farligaste djuret i Afrika. Kombinationen tyngd, extrem agressivitet och otillräknelighet, revirtänkande och två 50cm svärdsliknande tänder i gapet talar sitt tydliga språk, allt som oftast anfaller de helt utan provokation, och sitter du då i en båt på en flod så är det ganska klippt.

Johnny sa...

jos: Haha, kan tänka mig. De ser liksom såna ut.

AG: "Ganska klippt" är nog också ganska bildligt talat. :)

Miss Gillette sa...

Såg en naturfilm en gång där man fick se hur en flodhäst bet ihjäl en annan flodhästs unge. Det var nog det hemskaste och mest sorgliga jag sett i hela mitt liv. Det tog skitlång tid och ungen var hela tiden precis så panikslagen som man kan begripa att den måste ha varit. Sen dess har jag betraktat flodisar med den största skepsis. Även på bild, menar jag -- har ju aldrig träffat nån så att säga afk.

Johnny sa...

Miss: Jag har sett nåt liknande. Naturen är grym. Förresten har jag sett på tv - när jag var liten - en saga om en flodhästunge som dog, en sorglig saga. Det var Beppe som läste, och ungen kom till himlen, vill jag minnas.