söndag, januari 22, 2012

Fotoutställning i Farsta

Snön föll. Min gamla vän Pia uppmärksammade mig på att i Farsta i dagarna så pågår det en liten fotoutställning som handlar om (det rättså knarkiga) ungdomslivet i Farsta på det tidiga 70-talet.

image

Vi gick dit. Han som höll i det – “Limpan” - var ung på den tiden när bilderna togs. Nu var han 56. Han satte igång att missbruka när han var ung, och det tog honom 30 år att bli av med missbruket.

P1290986

Det är han på bilden här nedan, och som synes ser han ändå rätt fräsch ut med tanke på den “karriär” han har haft bakom sig. Jag bytte några ord med honom.

Grejen var att runt den tiden vi snackar om, då var jag livrädd för såna som han – såna som gick omkring med konstiga pälsar, hade skäggstubb och hade överdrivet utsvängda byxor. Själv var jag kring 10 år på den tiden, och vi (familjen) var i Farsta rätt mycket (handlade, gick på bio) . Jag trodde de var livsfarliga, de där gängen.

Nu frågade jag honom om hur det låg till med den saken. “Närå”, sa han, inte var de särskilt farliga för vanliga människor, “ - jag har en känsla av att dagens ungdomsgäng är bra mycket vassare.”.

P1290991De där ungdomarna, de som överlevde, växte så småningom upp och blev medelålders, och jag med. Själv så jobbade jag ju förresten senare i flera år på Centralen med att tjafsa med missbrukare och liknande figurer. Därav namnet stationsvakt. Med “figurer” menar jag inget illa, för är det nåt jag har lärt mig med åren så är det att missbrukare rätt mycket är som folk är mest, bara lite skränigare och … ja, missbrukigare

P1290994

När vi gick därifrån, Pia och jag, så föll snön fortfarande. Jag vände mig om och såg tillbaks mot Farsta Centrum. Jag tänkte att fan vad jag gillar det stället.

7 kommentarer:

Steffe sa...

Jag har haft en del kompisar/klasskamrater som fastnat i missbruk. Ett par av dom hamnade på kåken för olika brott, inklusive bankrån och kassaskåpssprängning. En blev senare knivdödad. Kul att se att limpan klarade sig.

Johnny Söderberg sa...

Det lustiga i så fall är att jag faktiskt såg ett kassaskåp stående bakom centrum, i snön.

crex sa...

Märkligt ljus på den sista bilden. Minner lite om vykort från 60-talet.

Johnny Söderberg sa...

Ja när du säger det så. Ibland är det så på vintern framåt eftermiddagarna.

Mamman med skafferiet sa...

Jag är uppväxt i "Jakan" och minns Kenta och hans polare. Det var något visst med den tidens "pundare", jag minns dom som snälla om än lite högljudda farbröder. Man var aldrig rädd för dom. Eller så var det för att man var en liten blåögd, ovetande unge?

Johnny Söderberg sa...

Högljudda var ordet. Och fladdriga i sina rörelser. Nästan deras signum, dessa grejor.

Anonym sa...

det var inte bara droger som höll oss samman, FFF vårt fotbollslag älskade vi
lite RIP: GERTEN FLODO LINKAN