torsdag, januari 19, 2012

Inget Sverige i den parallella världen

Nämnde jag att jag läser (ljudbokslyssnar) på Philip Pullmans "Guldkompassen", den som sedemera överfördes till filmen "Guldkompassen" (som faktiskt är rätt okej och som fick mig att läsa boken)? Nä, det gjorde jag kanske inte. I alla fall så håller jag på med den nu. Det går långsamt, för jag lägger mig alldeles för sent på kvällarna och måste somna snabbt eftersom jag ska upp tidigt, och det är när jag har gått och lagt mig som jag lyssnar.

Tänkte bara säga att det är en bra bok. Jag vet inte riktigt om det är en ungdomsbok - eller rentav en barnbok - men den är riktigt bra. Den utspelar sig i en parallell värld till vår, en slags likadan värld som vi lever i, men inte riktigt. Nästan allt det vanliga finns där, fast det är som att utvecklingen inte riktigt har följt samma spår som hos oss. Exempelvis använder de sig av zeppelinare - ett transportmedel vi förknippar med 20-30-talen - men samtidigt har de atomkraftverk. Det blir lite cyberpunk av det hela.

Men en sak har börjat störa mig, och det är att det inte verkar (jag har ju inte hunnit så långt)  finnas något Sverige i den världen. Lappland finns, och Norge och Danmark finns, och säkert de flesta av jordens länder - men inget Sverige. Detta stör mig på nåt vis, som sagt. Det är en fruktansvärt barnslig störning från min sida, men i slutänden kanske så allvarlig att jag slutar läsa.

Det är visst tre böcker i serien. Om du som läser detta har läst dem, minns du då om det är något Sverige någonstans i serien? Berätta det i så fall för mig, för jag känner mig liksom borttrollad. Hade boken varit skit så hade det varit en annan sak, men det är den ju inte, utan faktiskt tvärtom.


5 kommentarer:

Mira sa...

Jag har läst alla tre men minns faktiskt inte om Sverige dyker upp eller inte. Jag fann det inte särskilt störande heller.

Att skicka dig den här länken är väl som att upplysa målar'n att det finns färg... http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rei_OOUxaBE#!

Mira sa...

Asch, du skriver ju att du sett filmen. Då har du ju också hört musiken... Läste för slarvigt.

Johnny Söderberg sa...

Tack. Det visste jag ju ja :) Rätt bra låt, för övrigt, tycker jag.

Aud Djupaudga sa...

Jag har inte läst boken men har några idéer ändå. Om nu Sverige inte finns men däremot Lappland, kan det vara så att Lappland slitits loss från Sverige genom landsänkningar och landhöjningar? Sånt har ju hänt förr om man går tillbaka tillräckligt många tusen år.
Alltså att Lappland finns kvar men resten av Sverige har begravts i havsbotten som ett nytt Atlantis?

Eller så har Lappland förklarat sig självständiga och Sverige finns inte mer utan heter nåt annat.

Allt är möjligt i ett parallellt universum.
Säger jag som tycker att Buffy the vampire slayer är en av de mest genialiska TV-serier som nånsin har gjorts. Jorå, jag har barnasinnet kvar eller vad man ska kalla det.

Johnny Söderberg sa...

Jag tror att geografin är densamma, däremot kan det vara att Sverige är en del av något annat, kanske Norge, kanske Lappland. Lika illa i båda fallen.

Ja, Buffy var helt okej.