torsdag, januari 05, 2012

Lynchs filmer

David Lynch är en av mina favoritregissörer. Han har gjort en hel del tv och en hel del kortfilmer, men det är hans långfilmer jag har sett och gillar. Fast två av dem har jag förvisso inte sett: "Elefantmannen", för att den verkar vara så obehaglig, och: "The Straight Story", för att det bara inte har blivit av. Men de jag har sett är alla klart sevärda.

Jag tog en flukt inne på IMDb och kollade vilka betyg de olika filmerna hade fått. Ingen under 6 (på en skala från 1 till 10) och ingen över 8.3. Rättvisande betyg? Tja, jag vet inte. Går man över huvud taget efter IMDb-betygen  när man letar efter filmer att se? Gör jag det? Ja, kanske ibland.

Eraserhead (1977): 7.4
Elefantmannen (1980): 8.3
Dune (1984): 6.5
Blue Velvet (1986): 7.8
Wild at Heart (1990): 7.2
Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992): 7.0
Lost Highway (1997): 7.6
The Straight Story (1999): 8.0
Mulholland Drive (2001): 8.0
Inland Empire (2006): 6.9

Som jag ser på saken så är "Mulholland Drive" värd en klar 10:a. Det är en av de bästa filmerna jag har sett. Även "Dune" borde höjas (fast Lynch själv håller nog inte med) - en 7:a minst är den ju värd. Nå, Betygen på IMDb är väl ett genomsnitt på vad folk tycker, och då blir det ofta hyfsat, men inte klockrent.

Vad tycker du själv om Lynchs filmer? Har du inget bättre för dig kan du ju kopiera listan av hans filmer som du ser här nedan, och klistra in dem i kommentarsfältet och betygsätta dem. Det kunde vara lite intressant att se vad folk tycker.

Eraserhead:
Elefantmannen:
Dune:
Blue Velvet:
Wild at Heart:
Twin Peaks:
Fire Walk with Me:
Lost Highway:
The Straight Story:
Mulholland Drive:
Inland Empire:

8 kommentarer:

crex sa...

Har nog bara sett Mulholland Drive av de du nämner. En välgjord, udda film. Var inte överdrivet förtjust i den. Minns med "behag" Laura Harring ;)

Paradigm sa...

Han är mycket bra när han får till det, men faller rätt pladask ibland, som med Wild at Heart som kändes väldigt fånig - dravlet om huvudpersonens omrskinnsskor och individualistiska livsstil med mera.

Jag har inte sett alla men jag håller med om att Mulholland Drive är intressant just därför att den känns äkta. Dock skulle jag velat ha lite tydligare handling. Det blir lite för estetisk för min smak.

Detsamma kan man för övrigt säga om en hel del av von Triers filmer (trots att jag älskar Wagner så orkade jag inte se färdigt Melancholia).

Daniel sa...

Eraserhead (1977): Ej sett.
Elefantmannen (1980): 6
Dune (1984): 8
Blue Velvet (1986): 6
Wild at Heart (1990): 6
Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992): Ej sett
Lost Highway (1997): 8
The Straight Story (1999): 7.5
Mulholland Drive (2001): 9
Inland Empire (2006): Ej sett

Mulholland Drive är mästerverket. Lost highway och Dune gillar jag även skarpt. I övrigt så där.

Johnny Söderberg sa...

crex: Ja, hon gjorde ett trevligt intryck. :)

Paradigm: von Trier är en sån jag vill gilla. Jag känner att jag borde det. Jag gillade ju Riket, men filmerna har jag inte riktigt förmått mig att se.

Tommy sa...

Kul. David Lynch - Mästaren. Wild at Heart är underskattad. Enligt mig en pärla i den Lynchska gräddtårtan. Våldsam roadmovien med humoristisk touch. Smaken är dock som baken. Straight story har jag sett tre ggr. Mästerverk.
Twin Peaks-grejen torskade jag däremot aldrig på. Nog snackat. Here are the points:

Eraserhead:6.5
Elefantmannen: 6.5
Dune: ej sett (skall se)
Blue Velvet:6.9
Wild at Heart:9.5
Twin PeaksFire Walk with Me:ej sett
Lost Highway:6
The Straight Story:9
Mulholland Drive:8.8
Inland Empire: ej sett

Johnny Söderberg sa...

Daniel: Jag såg Fire walk with me bara härom veckan. Rätt bra faktiskt. En sexa. Dune, den borde han göra en Director's cut på. Samla in alla gamla filmsnuttar och köra allt genom datorn igen.

Tommy: The Straight Story en 9:a. Hmm, nu måste jag nog snart ta mig i kragen och se den.

embryo sa...

Ser om Mulholland Dtive då och då, eller delar av den.

Filmhistoriens Ett drömspel; en surrealistisk metafilm som ändå är helt autentisk i uttryck och skådespeleri. Verkligt overklig - liksom svävande i och ur världen - och ett precisionsarbete, som all stor konst. Det finns inte en detalj - till synes - som brister.

Johnny Söderberg sa...

embryo: Bra sagt. Sätter ord på mina tankar.