torsdag, januari 26, 2012

Stig Vig död

Egentligen borde väl nyheten att Stefan Löfven blir ny sosseledare vara den viktigaste idag. Och så är det nog också, för detta toppar tidningarnas framsidor idag. Men för mig är det nyheten om att Stig Vig (som egentligen hette Per Odeltorp) har dött som känns mest angelägen. Att dö vid 63 års ålder tycker jag känns lite i tidigaste laget, och därför är detta ledsamt.

Dag Vag och Ebba Grön var ju egentligen inte konkurrenter då det begav sig, men nu för tiden nämns ju grupperna rätt ofta som tillhörande samma sammanhang, och om jag hade blivit tvungen att välja så skulle jag helt klart ha valt Dag Vag, vars frontfigur ju var Stig Vig. På den tiden var det nästan lag på att dyrka Ebba Grön, så att säga att jag föredrog Dag Vag känns nästan som ett statement.

Jag har sett dem spela för typ hundra år sedan. Jag har för mig att det var i nån lokal i Slussen. Minns att det var bra. Men när jag tänker på dem nu för tiden så är tankarna nästan alltid förknippade med den tecknade filmen "Helvete Också", där Dag Vag är med i tecknad form och under namnet Zeg Deg. Filmen fanns förr i sin helhet på youtube, men nu hittade jag bara denna snutt.Den tonåriga versionen av mig tyckte att "Helvete också" var en helt klockren skildring av en utekväll i förorten.

Nå i alla fall, R.I.P, Stig Vig. Eller V.I.F, om man föredrar det.

ab, ab, exp, dn, svd

11 kommentarer:

Steffe sa...

Tråkiga nyheter. Dag Vag var ett favoritband. Min klasskompis Putte och hans storebror Pysen var kusiner med bröderna Odeltorp, och jag vet att Stig Vig var en stor inspirationskälla för dem.

Johnny Söderberg sa...

Åhå. Det är alltid lite intressant när man har en liten på-omvägar-koppling till nån känd och/eller nån man gillar.

Nasty sa...

Han utgjorde länken mellan progg och punk. Utgör. Döden kan inte komma emellan därvidlag.

Johnny Söderberg sa...

Vad han än utgjorde utgör han numera ett växande underlag: de döda.

Bengt B sa...

Usch...han kommenterade till och med på min blogg en gång...sorgligt...

Johnny Söderberg sa...

Gjorde han det? Stort!

Miss Gillette sa...

Jättetråkigt. DV var inte mina idoler men jag lyssnade ju på dem. På sistone har de snurrat mycket på DuTub eftersom mina tjejer vill höra Popitopp, och då föredrar jag deras version alla gånger.

Johnny Söderberg sa...

Ja den versionen är grym. De var bra på covers och inte rädda för att köra såna.

Nasty sa...

Sant. De döda utnumrerar alla andra.

h.skoldebjer sa...

Trist! 63 är alldeles för tidigt att lämna jordelivet

Johnny Söderberg sa...

Alldeles för tidigt. Tydligen dog han vid köksbordet. Detta framkallar en slags melankolisk bild.