onsdag, maj 16, 2012

Etniskt

Tänkte på det där Reinfeldt sa häromdan, det där om etniska svenskar. Det blev ett jäkla liv, ännu värre än när Ulf Nilson sa pursvenskar. Det gäller att väga sina ord och de epitet man sätter på andra på guldvåg. Medel-Svensson sa man väl förr, när man menade det Reinfelt menade? Eller förresten, kanske inte.

På twitter (och på andra ryggdunkar/huggarställen) rasar debatten om huruvida etniska svenskar är något som finns. Men enligt Wikipedia finns det såna:

Svenskar är en Germansk etnisk folkgrupp som generellt karakteriseras av svenska som modersmål, nordisk härkomst och en gemensam kultur och – åtminstone historiskt – protestantism.

Och vad är då en etnisk folkgrupp? Tja, enligt samma Wikipedia så heter det:

Etnicitet, tillhörigheten till viss ethnos, betyder tillhörighet till en grupp av människor som själva anser sig ha gemensamt ursprung och egenskaper. En folkgrupp eller etnisk grupp är biologiskt självreproducerande genom högre eller lägre grad av endogami, det vill säga gifte inom gruppen. Etniska grupper skiljer sig främst genom olika kultur, men de kan även skilja sig genom olika fysiologi och genetisk bakgrund.

Kikar man omkring på just Wikipedia så upptäcker man att det finns många epitet/prefix till svenskar. Exempelvis så äro Finlandssvenskarna och Estlandssvenskarna Östsvenskar. Antagligen kan man sortera in folk i hur många undergrupper som helst, men frågan som verkar bränna är ju ur vilken huvudgrupp man fördelar undergrupperna.

När jag tänker på såna här saker, vilket i vanliga fall inte är sådär jätteofta, men som media tvingar mig till då och då, kommer jag alltid att tänka på Grynet Molvig och Blodsvisan.


(sorry att Dailymotion tvingar dig att titta på reklam innan videon).

Ab, Ab, Exp, Exp, SvD, SvD, DN, DN

4 kommentarer:

Aud Djupaudga sa...

Det är mest den totala inkonsekvensen jag stör mig på. Samma människor som säger att alla som bor i Sverige är svenskar, kan nästa dag fråga någon om han anser att Zlatan är svensk för att på så sätt avgöra om han är rasist. Det blir ju väldigt konstigt, för med deras resonemang borde Zlatan självklart vara italienare!

Samtidigt som det anses att svenskar inte finns så ska alla betraktas som svenskar vare sig de vill eller ej, (för märkligt nog tycker många att det duger lika bra att vara finländare eller argentinare och vill inte alls kallas svenskar), och det borde ju innebära att man tycker att svenskhet är lite extra fint. Eller?
Ja, logiken i tankegångarna undflyr mig oftast, och det är väl det som får sådana här "diskussioner" att framstå som lätt löjliga inte bara för mig.

Johnny Söderberg sa...

Håller med - total inkonsekvens. Tyvärr ofta i ens eget huvud också. Kom förresten att tänka på samerna. Har inte de nån slags specialförmån av nåt slag ... som varande av en annan etnecitet? Om de nu ÄR av en annan etnecitet, beroende på hur man räknar. Och har de nån förmån så behandlar vi ju faktiskt folk olika beroende på etnecitet, och det ska vi ju inte.

Anonym sa...

Det är ett komplicerat begrepp som blir ännu mer komplicerat av att vara politiskt laddat. Jag tycker att man kan se det som en kvantitativ egenskap, alltså att man kan vara mer eller mindre etniskt svensk (same, italienare osv). I så fall kan språk, ursprung, värderingar och kunskap alla vara bidragande faktorer. En strikt katolik vars anfäder bott här i århundraden behöver då inte nödvändigtvis vara mer etnisk svensk än en nyanländ kristen arab till exempel.

Johnny Söderberg sa...

Bara en person kan bringa ordning i begreppsröran, nämligen F.Reinfeldt - Etnicitetsminister. :D