torsdag, maj 31, 2012

Symbolen

Tecknet - symbolen - du ser här har jag ritat i Paint. Det dök upp i mitt huvud idag. Fan vet varför, men tankar och idéer tenderar att bara göra det hos mig, från klar himmel liksom. Fast naturligtvis finns det inget som heter från klar himmel. Saker som liksom plötsligt infinner sig i hjärnan har såklart matats in där vid ett eller annat tillfälle, och så var det naturligtvis med detta tecknet också. Men det dök som sagt upp i form av en tanke, och jag hade ingen aning om vad det var eller betydde. Så jag frågade mina facebook-vänner.

Jag visste ju givetvis själv vilka symboler tecknet var uppbyggt utav. Själva ringen är ju en symbol i sig själv, och med ett kors inuti bildar den ju ett solkors/solhjul/ringkors. Krymper vi ringen så att korset sticker ut blir det ett keltiskt kors. Och ovanpå har vi ju ett vanligt kors, ett sånt de placerade den stackars Jesus på. Men tillsammans, såsom jag har ritat det, vad blir det då för tecken? Det var det jag frågade på facebook.

Jag frågade mig och de eventuella läsarna om ifall det var ett tecken på nån slags kemisk grej, eller möjligen nåt slags grundämne. Kanske nån metall. Svaret kom snabbt: ett riksäpple är det ju, ett så kallat "Globus cruciger". Tack för det. På Wikipedia finns en hel del att läsa om symbolen, för den som är intresserad.

I den artikeln kan man läsa att de gamla Byzantinska härskarna plägade använda sig av riksäpplen, och detta illustrerades med en bild på ett gammalt mynt. På myntet ser vi kejsar Leontios (som levde på sjuhundratalet A.D.) hålla i ett sådant.Leontios håller alltså riksäpplet i sin vänstra hand ... men vad i helvete håller han i sin högra hand? En mikrofon? En penis? Vad tror du?

7 kommentarer:

Cecilia N sa...

Ett svärd? eller en spira?

Johnny Söderberg sa...

Faktiskt har ett par jobbarkompisar föreslagit just det du säger. Fast jag tycker att det spricker lite på vinkeln - hur han håller den.

Cecilia N sa...

Ja men det är väl inte så himla lätt. Tumme här eller där och så fingrar och så.
Det finns ju nån sån där stor pampig stenkista i ... Uppsala domkyrka tror jag ... där den avlidna är porträtterad ovanpå med fötterna i kors. Fast det vart två fötter av samma sort visst ...

Kanske en dolk?

Johnny Söderberg sa...

Vi säger dolk. Det är åtminstone bättre än mina förslag.

h.skoldebjer sa...

Men, det ser väl alla att det är en penis? ;-)

Johnny Söderberg sa...

Skulle kunna vara, men eftersom detta är en barntillåten blogg har vi nu bestämt att det är en dolk. :)

h.skoldebjer sa...

Ok. :-)