måndag, juni 25, 2012

Att rensa böcker

Jag har alltid haft böcker omkring mig, och med åren har mängden böcker jag har haft omkring mig blivit väldigt stor. För stor. I mitt rum har jag ett hyllsystem (som lite liknar Ikeas "Ivar" men inte är det och som har mycket djupare hyllor) som på vars hyllor jag har förvarat tredubbla rader med böcker. Jag vågar inte tänka på vad detta fullpackade schabrak kan ha vägt, men grannen under kan antagligen vara glad att han lever.

Böckerna har känts pressande att äga - uppfordrande på nåt vis. Men nu jävlar, om en vecka flyttar dottern hemifrån och då passar jag på - när nu lägenheten ändå är i uppror - att ta tag i bokfrågan. Så nu jävlar, nu fick det bli en  helt osentimental bokrensning. Det var inte lätt, varken känslomässigt eller tyngdmässigt, men det gick.

Hela tretton stora plastsäckar fyllda med så många böcker de kunde ta emot utan att spricka bar jag iväg till grovsopen. Det bor många idioter där jag bor, som när de dumpar nåt av värde (möbler, grejer) i groven sabbar detta dumpade, oftast genom att tömma några askkoppar samt lite ruttna räkor på't och kanske även ritsch-ratschar med kniv - detta för att det ska bli obrukbart. Sån är dock inte jag, utan jag lade säckarna fint därinne. Hoppas nån får nytta av dem.

Nå, fast hundratals böcker av varierande kvalitet vigdes till grovsopen fanns hundratals kvar. Det var såna jag inte ville slänga. Dock åkte de ner i källaren, för det kunde vara skönt, fick jag för mig, att vara hýfsat boklös for once in my life.Ja - jag kan inte riktigt släppa det där - varför beter sig folk som de gör i mitt soprum? Det måste väl bero på att de kanske en gång har betalat dyra pengar för prylarna, och liksom inte tycker att andra ska få ta del av'et - att de känner att de liksom blir lurade på pengar på nåt bakvänt sätt. Eller så är det bara så här: "Jag har fan betalt, så jag gör vafan jag vill ju!" Jag snackade en gång med en tjej som jobbade på, vill jag minnas, nåt slags motorhotel, och där övernattade ibland vissa typer som hade en viss ovana. När de hade checkat ut brukade de på sängen ha lämnat en present till städarna: bajs! Antagligen resonerade de som så att: "Jag har fan betalat, och i priset ingår ju fan städning!" Och det gör det väl.

Well, trots att jag försökte vara osentimental och verkligen tokrensa på böcker kunde jag inte riktigt ta steget fullt ut. Några jäkla böcker måste ändå finnas i min närhet, även om jag inte har planerat att läsa (om) dem på den närmsta tiden, så jag plockade ut några guldkorn. Dessa.Och nu, fast jag i det fysiska rummet omges av en viss tomhet, så känns det inte så i själen, utan faktiskt nästan tvärtom. Tomheten skapar nån slags inre upprymdhet.

13 kommentarer:

P-E Fronning sa...

Man kan ju skänka bort dom också...!!!!

Johnny Söderberg sa...

Fast förortsloppisar brukar inte vilja ha böcker. Jag får lita på att sopgubbarna har koll och kan tjäna en hacka.

Mira sa...

Nilson!!! :)

Bengt B sa...

tomhet att fylla med något nytt

Johnny Söderberg sa...

!!! :)

Johnny Söderberg sa...

Ja .. fast tomhet är uppfyllande i sig, märker jag (håller i skrivande stund på att tömma halva lägenheten på grejor). :)

Aud Djupaudga sa...

Dottern min brukar rensa sina bokhyllor då och då, vilket resulterar i den ena kassen efter den andra till mig. Jag å min sida är urdålig på att rensa, jag vill helst ha kvar alla böcker, för man vet ju aldrig...lixom.
Undantaget är skitiga böcker jag köpt på antikvariat som enda utvägen för att hitta en speciell bok, då kan jag kasta den skitiga i utbyte mot en rent ex jag lyckats få tag på senare. Ja, förstår ni hur jag har det :(

Fast rensa och kasta skulle jag hemskt gärna göra när det gäller annat, men utan bil så växer berget i källarutrymmet så att jag snart kan anmäla mig till ett sånt där skäms på dig-program om "horders.
Vår brf-Mao snackade om att bygga ett hus för grovsopor och hade ritningarna klara för ett tag sen (ljuva tanke). Nåja, det var för sex år sen.

Aud Djupaudga sa...

Vill bara tillägga att jag beundrar din energi och ihärdighet.

Johnny Söderberg sa...

Sex år är inte mycket om det är byråkratiår. Högst ett. :)

Andreas sa...

Things you own end up owning you

Johnny Söderberg sa...

Exakt! Böckerna stod på min hylla och tycktes säga till mig: "Ägd!". Så jag svarade med att dumpa dem. :)

Morten sa...

Skænk dem bort til en ven, som du tænker vil have fornøjelse af at læse dem :)

Johnny Söderberg sa...

I ärlighetens namn var de inte mycket att läsa.