tisdag, november 13, 2012

Dagens LP-konst

Tänkte på det där med de gamla LP-skivorna, och att det ibland hävdas att deras omslag faktiskt var något av en egen genre inom konsten. Låt vara att det rörde sig om en populärkonst, en slags slit och slängkonst, men att det faktiskt fanns en egen - om en superspretig och inte ett dugg sammanhållen - stil.

Att stilen var superspretig och inte alls sammanhållen berodde ju naturligtvis på att musiken på skivorna som låg i omslagen var just på det viset - det är ju trots allt en jäkla skillnad mellan Family Four och Mahlers fjärde symfoni. Dock fanns det ju en sak som höll dem samman, trots att olikheterna var så milsvida, och det var ju: Det kvadratiska formatet.

Många sörjer att konstformen försvann, och det kan man ju tycka. Men försvann den verkligen? Man kan ju också tycka det är trist att dinosaurierna försvann, men det gjorde de ju faktiskt inte - de lever ju vidare i fåglarna. Och försvann verkligen det kvadratiska konstformatet? Nix ... eller åtminstone njä - för det kvadratiska formatet lever ju vidare i Instagrambilderna vi tar med våra mobiler.

Här är fyra bilder som jag har tagit med mobilen de senaste dagarna. Jag testade att slänga dit några påhittade skivtitlar på dem, och jag tror att om jag skulle skriva ut dem i skivomslagsstorlek och repade dem lite, ja då skulle man ha rätt svårt att skilja dem från allt annat gammalt jox i den gamla skivbacken.
12 kommentarer:

pni sa...

Hah! Prima!

Johnny Söderberg sa...

Pni: Tack. Notera också gärna att namnet, som låter som nåt en jazz-flöjtist skulle kunna heta, på den understa skivan, är ett anagram på The Clash. :)

Stefan Jansson sa...

Ha ha. Börjes låtar låter spännande!

Johnny Söderberg sa...

Stefan: Redan en klassiker. :)

Fredrik sa...

Hade varit spännande att ha i LP-samlingen, om inte annat för namnens skull :)

Som återkommande men ganska tyst besökare senaste åren så kanske det är dumt att börja med att tipsa om något som kan ses som reklam. Men du får radera mig i så fall :)

Jag och en vän lanserade instabild.se idag och du verkar ju vara ganska aktiv på Instagram så det kanske kan vara något för dig? Kolla gärna in om du har tid och lust.

Johnny Söderberg sa...

Fredrik: tack för tipset. Jag kikar in på sidan sen. :)

h.skoldebjer sa...

Ha ha ha....Börje Salmonella?!
Du gjorde just min dag, tack Johnny!

Johnny Söderberg sa...

Hasse: Vad bra. :)

Mira sa...

Helt i klass med det inlägg som gjorde att jag halkade in på din blogg för några år sedan: Designa ditt eget skivomslag.

Johnny Söderberg sa...

Mira: Ja just det, det minns jag nu. :)

Leszek Bonikowski sa...

The Clashs London Calling är ju i sin tur ett anagram på Elvis Presleys debutalbum. Meta Johnny!

Johnny Söderberg sa...

Lesz: Ja det har du ju faktiskt rätt i. Tänkte inte alls på det.