onsdag, november 14, 2012

"Plåta" kartorna medan tid är

INLEDNINGEN
En bild från Skogås. En vy bara. Rätt trist - som så mycket annat där. Förresten har ju alla förorter sina trista vyer, kan man ju tillägga. Nå, på bilden har vi ett hus, en slags barackliknande historia. Jag tror det var nån form av specialskola där förr.  Huset är rivet sedan några månader tillbaks ... men jag tog bilden idag.MELLANPRATET
Google maps, naturligtvis. Jag lokaliserade platsen, valde en hyfsad vinkel och sedan tryckte jag på print screen-knappen. Sådärja - kortet taget. Jag hade förvisso kunnat använda skärmklippsverktyget, men jag är nog en mer print screen kind of guy.

SLUTPOÄNGEN
Grejen är ju den att man sällan plåtar de trista miljöerna. Nu vet jag ju inte hur det är med denna byggnad, men jag föreställer mig att den inte ligger på hedersplatsen i särskilt många människors fotoalbum.  Ej heller ligger den för evigt - inte för öppet påseende i alla fall - på Googlekartan. Det verkar vara en viss eftersläpning där. En kartvy kan mycket väl vara flera år gammal. Men till slut kommer det nya fräscha och uppdaterade vyer, och då är det försent. Så mitt tips är att om man vet nåt ställe som nyligen har genomgått förändringar, då kan det finnas en poäng i att plåta det. Varför? Tja, fan vet jag.

4 kommentarer:

Larsson sa...

Där tycker jag att Du har en bra inställning...

Johnny Söderberg sa...

:) Bra.

Aud Djupaudga sa...

Det där har jag tänkt på en hel del. Inte bara att man låter bli att plåta det tråkiga, man låter bli att plåta det vardagliga också, i nån slags tro att det alltid ska finnas.

Jag fick mig en tankeställare när jag såg en hemsida från mitt eget kvarter där man lagt upp foton under rubriken; minns ni. Minns ni att det faktiskt såg ut så här förr i världen undrades det.

Grejen var att fotona var 4-5 år gamla och visade hur små förändringar skett med några krogar, plus några andra mindre förändringar.
Vad en del som är 24 år tycker är "förr" är inte detsamma som jag tycker är förr.
När jag såg det ångrade jag som fan att jag inte plåtat det där vanliga... Tobaksaffären som såg ut som en riktig tobaksaffär från 60-talet, pappershandeln som var som tagen ur en Astrid Lindgrensaga, den stora järnhandeln osv. Det var inte alls länge sen heller, men borta är det.

Numera går jag alltid med kameran på mig och jag ska försöka komma ihåg att plåta det vanliga så mycket det går.

Johnny Söderberg sa...

"Vad en del som är 24 år tycker är "förr" är inte detsamma som jag tycker är förr." - så sant. Tänker ofta så när ja läser yngre människors grejer på nätet.