måndag, januari 28, 2013

En förkylning

Måndag morgon. Är snorig som fan, svettig och lite yr, men åtminstone vid liv, vilket är på gränsen till mer än vad man kan säga om de senaste dagarna. Nu sitter jag på jobbet, men mellan torsdags kväll och söndags morse var jag mer eller mindre helt sängbunden. En riktigt hård förkylning.

Jag drack hostmedicin, för jag hade hostat och hostat så mycket att mina mag och bröstmuskler inte orkade mer. När jag fick ett hostanfall bara låg jag i fosterställning och liksom sprattlade. Det blev alltså till att gå (zombie-släpa sig) till vårdcentralen. 200 spänn för att bli insläppt där, och sen nästan 300 spänn för en flarra medicin.

Sån där med morfin i var det, tror jag. Smakade fan. Den gjorde mig trött. Gång på gång försökte jag ta mig igenom olika filmer samt gamla Star Trek Voyager-avsnitt, men det blev nästan hela tiden så att jag somnade halvvägs. Dock blev det till slut några filmer. Ett par kan jag rekommendera: 1: "Cloud Atlas". Den var tidvis rätt hippie-flummig, men ändå rätt hyfsad och underhållande. 2: "The Angels' Share". Inte världsbäst eller banbrytande på något vis, men klart trevlig, på det vis Ken Loach-filmer ofta är, och den här var en sådan.

Det där hostmedicinknarket då, det påverkade mina drömmar, märkte jag. Och vakenheten med. Jag fick plötsligt förmågan att, åtminstone tidvis, påverka hur drömmarna skulle te sig, samt att jag i viss mån kunde knyta ihop de olika drömmar som följde på varandra. Både intressant och lite obehagligt, med lutning åt obehagligt.

Jag ska inte berätta mina drömmar här, men jag kan kort ändå säga att den sista, innan jag vaknade och for till jobbet, handlade om att jag var en student på Köpenhamns naturhistoriska museum. Men jag var rebellisk av mig, så istället för att plugga valde jag att ta den förbjudna spiraltrappan till museets tak. Däruppe fanns det flera olika fontäner, stora som 50-metersbassänger, innehållande varsina steampunk-aktiga skulpturer, mekaniska och rörliga, lite som figurer som rör sig i gamla klockspel. Jag gick ner i museet igen, och fick då skällning av en polis som av någon anledning befann sig där. Han menade jag att jag var alldeles för snäll mot före detta brottslingar. Detta tyckte jag, som hade vaknat till och låg och tittade upp i taket, var en trist vändning av handlingen, så jag slöt ögonen igen, trollade bort polisen och återvände till taket.

13 kommentarer:

Elisabet. sa...

Undrar om det är Cocillana nånting du fått .., jag klarar inte av den; får fasansfulla mardrömmar och brukar vakna kallsvettig! Men mot hostan var den effektiv.

Under alla år som jag har jobbat i affär, har jag aldrig varit med om att så många kunder berättar om influensa och hur sjuka dom har varit.

Vi säljer enormt med näsdroppar och hostmediciner och Strepsil honungtabletter!

I helgen låt tre ur personalstyrkan sjuka.

Elisabet. sa...

I helgen l å g ...., ska det vara, men det förstod du ju såklart ,-)

Johnny Söderberg sa...

Elisabet: Det är verkligen nåt extra i år. Var och varannan jag släpper in på jobbet är inringda vikarier.

h.skoldebjer sa...

Skönt att du är på fötter igen Johnny. Jag har klarat mig än så länge, peppar peppar

Johnny Söderberg sa...

Hasse: tack skaru ha. du klarar dig, jag håller tummarna.

Monet sa...

Du är en sån där typisk man som inte vill gå till doktorn i första taget. Påminde jag inte lite diskret om detalternativet?

Man får ju krypa till korset ändå förr eller senare så när man har såna symptom som du blir det förr. Hoppas du inte smittar ner någon utan är helt bra? Annars, krya på dig ordentligt och hoppas hostan ger sig!!

Johnny Söderberg sa...

Monet: Alltså, det där med vårdcentralen - som man ju förväntas gå till innan man söker vidare för sina krämpor - de kan ju inte mer än en själv, så att betala 200 till de känns så visset. Men tackar som frågar, jag tror jag är på bättringsvägen. :)

Anonym sa...

Jag har knappt varit förkyld sen jag slutade äta kött. Tillväxthormon, antibiotika eller vad det nu kan vara som de matar djuren med. Något lurt är det i alla fall. Förmodligen Soylent Green : )

Johnny Söderberg sa...

staffans: Nån gång ska jag också testa att leva utan kött. Ett tag. På prov.

Aud Djupaudga sa...

Din stackare! Tur du är på bättringsvägen ialf.
Jag är nog immun mot alla skojiga bieffekter av mediciner.
Jag fick Cocillana nånting som Elisabet nämner och tog en extra slurk när det var som värst. Näää ingenting. Hostan blev bättre och så var det inget mer. Jag får aldrig ha nåt kul :(

Johnny Söderberg sa...

Aud: Du får helt enkelt köra med det beprövade: Brännvin. :)

Anonym sa...

Jag, som vanligtvis brukar ignorera förkylningssymtom i tron att det går snabbare att bli frisk då, har knarkat Cocillana den här veckan. Jag kan inte påstå att det gav mig konstig drömmar. Inte värre än vanligt. Men jag sov som klubbad. Tack och lov.

Johnny Söderberg sa...

frk: Jag har hört att folk reagerar väldigt olika på morfingrejer, en del mår illa av det.