söndag, mars 31, 2013

Bakvänt

Ingmar Bergmans Viskningar och rop.På svenska heter den som sagt Viskningar och rop. En direktöversättning till engelska borde ju kunna vara Whispers and Cries, men istället heter den Cries and Whispers. Jag har funderat över detta, utan att riktigt komma fram till något.Men nu kom jag på vad som skulle kunna vara en anledning. Whispers and Cries låter lite som frukostflingorna Rice Krispies. Och även om Bergman och tjejerna omkring honom på bilden här ovan inte ser ut som de skulle banga för en skål med såna, så är det möjligt att man kände att namnkopplingen lite grand skulle fjanta ner filmen.

Ja jag vet, jag är fruktansvärt långsökt här. Men vafan, det ska man ju få vara.

7 kommentarer:

Clam sa...

Crise n´ Whiskers. Sammanfattar Bergmans gärning.

Johnny Söderberg sa...

Clam: Tja, det finns nog olika sätt att sammanfatta den. Själv står jag nog över. :)

A.D sa...

Tror att det bara handlar om vad som glider lättast i munnen. W and C tar emot lite mer än C and W, något en fonetolog (eller heter det fonetiker kanske)säkert kan förklara.

Jag blir däremot vansinnig på andra s.k översättningar. Den braiga franska filmen Diva hette i Sverige först Dödligt intermezzo för att sen åtminstone få titeln Diva - dödligt intermezzo. Fjanterier. Det var inte lätt att hitta Diva i videoaffären i första omgången kan jag säga, den drunknade bland alla Dödligt - ditten och datten.

Johnny Söderberg sa...

A.D: Ja vi har ju en lång - och ofta en riktigt komisk - historia av knasiga översättningar. Den tiden tycks dock vara förbi nu. :)

h.skoldebjer sa...

En av få Bergmanfilmer som jag inte har sett. Har dock aldrig varit något stort fan. De enda av hans filmer som jag ger toppbetyg är Det sjunde inseglet och Fanny & Alexander

A.D sa...

Säg inte det:) Man översätter inte så ofta titlarna längre men ibland slår man på stort. Den danska filmen En kongelig affære översattes till det svenska A Royal Affair.
Trams när den är som tramsigast.

Jag vill ha tillbaka svenska titlar.RIKTIGA sådana.
Jag ska bara få med mig några till med hötjugor så, facklor har vi några redan: sen drar vi mot huvudsta'n!

Jag gillade den tidige Bergman med filmer som Hets, Jag ska se om den utskällda Ormens ägg också snart, jag gillade den när den gick på bio.

Gladus Påskus

Johnny Söderberg sa...

Hasse: Hyfsaded rullar, de.

A.D: Ormens ägg är en sån jag nog har sett men totalt glömt. Kanske värd en återtitt.