onsdag, juli 03, 2013

Plockade Johannesört

Jag har faktiskt inte mycket att göra på semestern, utan gör vad som för tillfället dyker upp i mitt huvud. För det mesta är vad som dyker upp: Jag tror jag tar en cykeltur. Så även idag, och mitt under en sådan cykeltur susade jag förbi några Johannesörtingar vid vägkanten.



Jag har gjort te av Johannesört förut, men nu fick jag för mig att jag skulle krydda sprit me't. Så jag gick längs vägkanten och plockade, cyklade en bit tills jag hittade ett nytt ställe, och satte mig av och plockade även där. Och där. Och där.



När jag kom hem satte jag mig på balkongen och rensade bland blommor och frön. Solen gassade och jag bad äldsta sonen om att få låna hans cowboyhatt. Det var nåt Almedals-jox på radio och det lyssnade jag till. Balkongsittningen varade ca en timme, och jag hade det nog ganska bra.



De framrensade knopparna klämde jag lite på, inte så att de blev helt mosade men så att de liksom öppnade upp sig lite. Sedan hällde jag sprit på't, en sjuttis.



Innan hade jag googlat mig till hur proportionerne skulle vara. Inte för att googlingen hjälpte direkt, för alla recepten skilde sig lite från varandra. Det blev att jag körde nån typ av medelväg.



Så nu får knopparna och alkoholen gosa ihop sig med varandra i några dagar eller några veckor, och sen kan jag slå mig ner, kanske på balkongen, om vädret då tillåter, och smutta på den röda vätskan. Blir nog smaskens, föreställer jag mig.

6 kommentarer:

Stefan Jansson sa...

Skål i förväg!

stationsvakt@gmail.com sa...

Stefan: Tack. Gutår.

h.skoldebjer sa...

Jag vill absolut ha en rapport efter att du har smakat.

stationsvakt@gmail.com sa...

hasse: Jag HAR smakat. Det smakar rätt gott, men jag vet ju inte hur det ska smaka. Lite oljigt på nåt vis smakar det.

Jan E sa...

Johannessnaps, eller Hirkum pirkum, är min favvosnaps. Jag har själv en laddning på gång. Plockade ute i Sthlms ytterskärgård. Det är lite pyssel me´t, men det är det värt. Men riktigt kall ska den va.

stationsvakt@gmail.com sa...

Jan E: Aha, det där med kall har jag missat. In i kylskåpet me'n. Tack.