söndag, september 21, 2014

En gul blomma

En rund och platt yta i Skogås. Kommunen brukar dumpa snö här. Det kan bli stora mängder, dock ej lika stora som det blev för några år sedan, en bit därifrån. Här kör man in med maskinerna och dumpar snön utefter kanterna, vilket gör att det bildas en amfiteater-liknande skapelse, snörika vintrar. Men snörikheten har uteblivit de sista två vintrarna, och det har gjort att denna platta och hårda mark har vuxit igen så smått.



Plogarna och maskinerna hämtar sin snö från vida omkring, skulle jag tro, och det leder till att i skoporna hamnar, förutom snö, frön av olika slag, vilket i sin tur leder till att växtligheten här blir ganska diversifierad. De flesta växterna vet jag inte vad de är av för sort, men till exempel finns här välbekantingar såsom vanlig tomat.



Solrosor finns också. De flesta verkade ha dött och skrumpnat idag, men sedär, där var visst en ... eller inte. Nä, det här var något annat.



På nåt vis ser den ut som solrosens felfödda kusin, men nån solros är det inte. Egentligen bryr jag mig inte om vad det är för sort, vi kan kalla den för en gul blomma bara.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Tippar att det är en jordärtskocka du hittat. En riktig delikatessknöl som du kan äta :-)

Stefan Jansson sa...

Häftigt. Om du vill ha hjälp att identifiera någon växt så kan jag rekommendera Odla.nu. Jag ffågade om ett gräs i måndags och fick svar etfer fem minuter!

stationsvakt@gmail.com sa...

Gunilla: Åfasen. Tack. Men platsen är lite sunkig i sig, så jag avstår. Men tack för infon. :)

Stefan: Tack för tipset. Undras förresten om Olla.nu finns. Är på jobbet och vill inte kolla upp saken. :)