tisdag, november 25, 2014

Cab-variationerna

Av nån anledning satt jag och läste om Cab Calloway på Wikipedia. Han såg alltid så glad ut, denne Cab, åtminstone på bild. Det finns ett par bilder där han inte ser glad ut, utan är möjligen lite melankolisk eller fundersam, men sammantaget är det en glader som presenteras.

När jag inte har nåt bättre för mig händer det att jag gör anagram på ord och namn. Eftersom jag är usel på det själv använder jag mig av det här verktyget. Och nu blev det så att Cab Calloway fick bli anagramiserad. Resultaten, sex till antalet, liknade mer namn än ord, tyckte jag, och då tänkte jag att jag skulle sätta ansikten på namnen.

Just nu pågår ena slags kravaller i Ferguson i Missouri. Man protesterar - eller ja, kravallar - pga att en obeväpnat artonåring blev ihjälskjuten av polis. Om detta läste jag på morgonen, och då faktumet var att den skjutne var svart, och att Cab Calloway också var det, så föll det sig naturligt att ansiktena skulle tillhöra svarta.

Vissa kanske vill dra en linje mellan forna tiders medborgarrättsrörelse i USA, samt Black Panthers och liknande, men i så fall är nog den linjen rätt urspårad. Fast det var ändå denna tanke som fick mig att bildsöka efter ansikten på just de orden. Och så här blev det.Jag försökte hitta anonyma ansikten i mängden , såna som inte är allmänt kända. Vore de det skulle det gå lite emot min tanke - mitt "mash up" - att skapa något som inte fanns ur något som fanns. Fast vad vet jag, ansiktena kanske är jättekända för nån annan eventuell betraktare än jag själv. Skitsamma i så fall, för jag kände ändå känslan av att "skapa" medan jag höll på, även om det kanske rörde sig om "skapande" på låg och enkel nivå.

Inga kommentarer: