onsdag, januari 02, 2008

En stenåldersfråga

"Sedan inlandsisen drog sig tillbaka befolkades den skandinaviska halvön av söderifrån kommande samlare och jägare i olika vågor. Landets norra del, övre Norrland, befolkades till stor del österifrån medan södra delen befolkades ifrån europeiska kontinenten."
(Wikipedia)

Det här är en sak som jag har funderat över då och då genom åren, men inte riktigt orkat forska djupare i. Jag orkar inte nu heller, så jag frågar bloggosfären.

Jo, såhär - Isen drog sig väl tillbaka för ungefär tio tusen år sedan? Okej. Att vi då befolkades norrifrån låter ju inte orimligt, eftersom det bara var att knalla över hit. Men det jag tänker på är dessa samlare och jägare som kom "nerifrån".

Som det är nu för tiden så är det ju trots allt en bra bit mellan Danmark och Sverige, och man kunde (tills rätt nyligen) bara ta sig hit vattenvägen. Efter vad jag förstår så hade isen pressat ner Sverige en bra bit också (typ, 250 meter, va?), och då blev vattenvägen ännu längre.

Så frågan är: Kunde verkligen dessa figurer som tog sig hit för tio tusen år sedan bygga så schyssta båtar att det funkade? Och: Hur såg dessa båtar ut?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

14 kommentarer:

Plastfarfar sa...

Åt den som Googlar skall vara funnet. Samlarna och jägarna behövde inte ens simborgarmärket. Östersjön började nämligen som en smältvattenpöl, kan man säga.

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: Tack! Precis den informationen jag ville ha. Själv tycks jag ha tacklat av grovt i mitt googlande.

Anonym sa...

Du mår ju inte riktigt bra, Johnny. Då orkar man inte googla ordentligt.

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah: Faktiskt har du rätt.

dnkn sa...

De kan inte gjort som gamle Karl X Gustav som traskade över isen bara?

Plastfarfar sa...

...på den tiden var alltså nuvarande Danmark och Sverige en sammanhängande landmassa, Dnkn. Ur-Danskarna behövde bara rejäla skor för att bli ur-Skåningar.

Det här med färjor och Turer behövde de inte uppfinna än på ett tag :-)

dnkn sa...

Jävla messerschmitter.

Jag tycker fortfarande att det var ganska kasst gjort av stenåldersfolken att migrera till kalla norden. Kunde de inte ha gått till medelhavet eller något annat varmt ställe istället?

stationsvakt@gmail.com sa...

dnkn: Räven traskar över isen! :-)

pf: Fast dnkn har nog halvrätt - eftersom det säkert var gångavstånd över isen under en period.

Nihonshu sa...

Plastfarfar: Nu kommer både urskåningarna och urdanskarna FRÅN skåne faktiskt. Danerna (folkslaget) kommer från Skåne nämligen.
.
De som vandrade över här till Sverige allra först för 14000 år sen var var hamburgare. ;-)
.
Eller rättare sagt, de tillhörde hamburgkulturen.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hamburgkulturen

Nihonshu sa...

Sveriges äldsta urbefolkning är förövrigt inte samer, utan brommekulturen, som är ättlingar till hamburgkulturen. De vandrade in från Själland för ca 12000 fKr och bosatte sig i vad som är dagens Malmöområde. Malmöiterna är alltså Sveriges urbefolkning. :P

Nihonshu sa...

Fick inspiration till ett bloggämne pga detta. http://nihonshu.blogsome.com/2008/01/03/aboriginen-ranelid/

stationsvakt@gmail.com sa...

Nihon: Stockholmarna var först. I brist på fast mark bodde vi under vattnet - och andades genom vassrör. Därifrån kommer också missuppfattningen om att vi är snorkiga - grejen är att vi är snorkliga. :-)

dnkn sa...

Johnny: Var inte det där ett lite väl Göteborskt skämt?

stationsvakt@gmail.com sa...

dnkn: Usch, hoppas inte det. :-o