tisdag, oktober 07, 2008

ShitCam

Kameraövervakad underifrån.Trevligt alltså. Jag läser att på Bonniers konsthall filmas besökarnas toalettbesök. Inte från sidan. Inte uppifrån. Inte i ansiktshöjd. Besökarna filmas inifrån! Alltså från toalettens botten och rakt upp i ... Det är konst - en installation signerad någon som heter/kallar sig Pipilotti Rist.

Filmen sparas inte någonstans, utan spelas upp på en skärm bredvid den som använder toaletten. Enligt artikeln blir åtminstone en person störd av det hela. Hon tyckte att hon gott kunde ha blivit varnad ändå. Men Bonniers konsthall har "varnat" - på en undanskymd plats på sin hemsida.

Tantens lakoniska "Det är så mycket som är snett i samhället i dag." lät rätt kul, tycker jag. Hade hon förresten haft lite mer humor samt varit besatt av Costner-filmen Dansar med vargar kunde hon ha tagit sig ett indiannamn: Bajsar på kamera.

Toalettregler.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Förmodar att det är denna konst som under benämningen "skitfilm" ha ha ...

http://www.opium.se/viewtopic.php?id=56188

PelleTrix

Anonym sa...

"- Jag är ingen sur gammal tant, men vad jag upplevde på Bonniers konsthall är över gränsen. Det är så mycket som är snett i samhället i dag. Inget är hemligt längre. Man ska öppna alla lådor och ta bort all spänning och all intimitet. Det är bara skit, helt enkelt."

Hahahahahaha!!!!

Anonym sa...

Det har gått så långt i bruket att använda bajs som konstmaterial att det har snart blivit en egen gengre...
Men att goa Pippilotti nu också sjunker ner i konstskiten, det var ju kanske inte så oväntat men en smula besviket.

Min gamla professor sa en gång om konstvärlden; "Jag sitter hellre här på pottkanten än mitt i skiten."

Tomas Söderlund sa...

Jag tycker det är lysande!

Så; kvinna går på konsthall, möter konstverk, blir känslomässigt berörd - så berörd att hon börjar fundera över viktiga samhällsfrågor - och ändå klagar hon...

Som sagt är det ingenting som "filmas", bara en synvinkel som reläas - i sig har alltså installationen ungefär samma potential att vara upprörande som badrumsspegeln som hänger bredvid. Ändå denna reaktion! Förvisso ligger en skillnad i att kameran skulle kunna filma - men varför förutsätta att den gör det? Någonstans i detta ligger verkets storhet.

För övrigt satt det ju faktiskt en skylt utanför toaletten också, och det fanns andra toaletter utan kamera.

stationsvakt@gmail.com sa...

PelleTrix: Usch. :-o

zygo: Man kunde nästa tro att de hon sade var påhittat, så bra var det.

paljettenq: Konstnärer borde nöja sig med ett: Scheisse! när de råkar peta penseln i ögat. :-)

tomas: Men vem vet, hon kanske får för sig att bli värsta rebellkonstnären, och ser de stackars bajsarnas reaktion när de ser det på youtube sen som en del av konstverket. Och för övrigt - vem fan läser skyltar? :-)

Tomas Söderlund sa...

johnny:

Jovisst, om det går så långt så kan vi väl kosta på oss en viss upprördhet. Men återigen - varför föregripa detta? Halmgubbeargument. :-)

Vad skyltar anbelangar kan man ju endera läsa dem eller skita i det (...) - men väljer man det sistnämnda kan det vara klädsamt, tycker jag, att ta på sig lite av skulden själv när missförstånden uppkommer.

stationsvakt@gmail.com sa...

tomas: Du har rätt. Det är möjligt att jag lät lite raljerande och förfasad i det jag skrev. Egentligen skrockar jag åt grejen.