måndag, oktober 05, 2015

Har jag börjat samla på rakhyvlar och rakblad?

Det finns en lumpbod/second hand-butik i gamla stan. Den är proppfull med konstiga saker och därför rätt spännande att botanisera omkring i (fast den är så proppfull att man knapp får plats). Minns inte vad den heter. När jag gick förbi den igår fick jag för mig att fråga ägaren om han hade några gamla rakhyvlar och rakblad. Det hade han, dessa:


Jag köpte dom, och vips hade jag ju nu  en samling. Jag fick ju en säkerhetsrakhyvel av äldsta sonen. Så nu har jag två hyvlar. Om gårdagens köp skrev jag på facebook: "En gammal hyvel och några gamla askar rakblad köpte jag i en lumpbod/second hand- butik i Gamla Stan idag. Rakbladen ska jag spara. Rakyveln ska jag nog prova. På dess undersida står: "Matador DE LUXE" - "Precisionsrakhyvel". 60-tal?".

Jag har ju börjat samla på mig rakblad också. Här är en bild från Instagram. Om den skrev jag där: "Hittade ett rakblad på en ladu-loppis. Lyckades inte Swisha, men de bjöd.".


De fina askarna innehållande rakblad, såna askar jag ämnar hitta på loppisar, dem ska jag spara, som den på bilden ovan. Bladen jag använder skickar jag efter. Härifrån skickade jag efter dessa:


En blandad kompott. Jag har använt några av dem, och om den jag har gillat bäst skrev jag på facebook: "Nu har jag testat "Derby Extra Double Edge Razor Blades", och var så nöjd att jag instagrammade om saken. När jag nu kollar upp det på nätet visar det sig att många människor därute testar rakblad. Såklart enormt hipstrigt, men ändå kul. Just detta märke fanns det en hel del om: https://www.youtube.com/results… , och jag märker att jag inte riktigt har förstått just varför jag tyckte dessa var så bra. Det jag uppfattade som vasshet (jag skrev på insta att de var vassa) var inte det, utan det rör sig om smoothness - typ mjukhet/glibarhet. Derbybladen är inte vassa, men har en slags mjukhet som gör att man kan pressa rätt hårt på huden, och då åstadkomma en bra avhuggning. Just den kombinationen verkar passa mig bra. Hipstrigt var ordet.".


Fast det vete fasen om jag har börjat samla - på riktigt, på det där nördiga viset - för jag tenderar att glömma bort att jag samlar. Ett par samlingar i mitt liv har jag haft: Plastpåsar (på den tiden butiker, märken och skivbolag tyckte det var värt att designa snygga påsar) och klistermärken. Bägge samlingarna rann ut i sanden med tiden, och slängdes nog till slut.

Men OM det ändå blir att jag lyckas samla på mig några hyvlar, då kanske jag kan få hjälp med att identifiera deras ursprung med hjälp av denna bok:

4 kommentarer:

Baronessan sa...

Det är en fördel att samla på saker som man verkligen kan använda. Själv har jag samlat på askkoppar. Och inte röker jag! Nu står dom där och samlar damm.

stationsvakt@gmail.com sa...

Baronessan: Du kanske börjar röka nån gång. :)

Unknown sa...

Jag har samlat rakgrejer i 25 år. Hör av dig om du har lust.

stationsvakt@gmail.com sa...

Thomas: Tack för erbjudandet. Dock har jag kommit av mig lite på samlandet. Jag liksom landade i en kombination jag som passade mig. Två olika sorters hyvlar ihop-kombinerade, samt ett rakblad jag gillar. Tack ändå.