måndag, juli 07, 2008

Bud på hyllan

Jag vaknade med ett: HU!! "HU!!" är inte ett sätt att beskriva ett ljud som är svårt att återskapa i ord, som man till exempel gör när man vill skriva ett skratt och skriver "Haha", utan huandet var exakt det ljud jag åstadkom när jag slog mina korpgluggar i vaknandets ögonblick, och såg Bud Spencer titta ner på mig.

Bud Spencer.

Bud Spencer är ingen typ jag någonsin har förknippat med något läskigt. Bud Spencer är en italienare som föddes som Carlo Pedersoli, blev en framgångsrik simmare som deltog i Helsingfors-olympiaden 1952, blev skådis och spelade praetoriangardist i Quo Vadis och bytte namn till just Bud Spencer.

För omvärlden blev han känd som skådis i spaghetti-westerns, tillsammans med spaghetti-kollegan Terence Hill (Mario Girotti). Det är möjligt att man måste vara över trettio om man ska minnas Buds och Terences filmer. Jag minns dem sådär halvbra, och det jag minns är att de gick i samma stil som Clintan-filmerna, men innehöll mer humor.

Jag sover bakom/bredvid en bokhylla. Ovanpå den har jag en massa bråte. Och i morse då, så stirrade Bud ner på mig i det bleka morgondiset. Självklart blev jag rädd och utstötte ett: HU!! Inte för att Bud är läskig, utan för att jag blev överraskad.

Jag drömde inte om Bud Spencer, och det är därför det är ett mysterium att jag på en hundradels sekund kom att få en ihoprullad madrass och en blå sextiotalslampa av tyg till honom. Något att grubbla över under regniga dagar.

En ihoprullad madrass och en sextiotalslampa i blått tyg.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

13 kommentarer:

Daniel sa...

Jo men helt olikt honom är det ju inte .....

stationsvakt@gmail.com sa...

antimonite: Jag plockade Bud-bilden från nätet på måfå, och nu ser jag ju att madrassens bredd och dess ränder ganska mycket liknar Buds axlar.

Daniel sa...

Nostalgi. Jag minns hur jag som ung älskade de här filmerna. Jag tror jag såg några på dansk TV - de hade ju inte riktigt samma hårda "det ska vara bergman-kvalitét" på vad de visade på TV.

stationsvakt@gmail.com sa...

antimonite: Nä, danskarna verkar inte vara lika ängsliga som svenskar ibland verkar vara.

Anonym sa...

Jag kan informera om att Terence Hill har en ny karriär som prästen Don Matteo i italiensk TV. Men det kanske du redan visste.

http://www.terencehill.com/mov_donmatteo1.html

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah: tack, det visste jag icke.

Plastfarfar sa...

Mar(?)-drömmen hade väl ändå varit att vakna under Linda Rosings väna plyte?

:-)

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: Överraskningseffekten hade varit densamma. Men om jag får välja så väljer jag att vakna under en media-blondin, hellre än en skäggig gubbe.

Plastfarfar sa...

He he he

listoplisto sa...

Gah, jag visste inte att både Spencer & Hill är italienare :-O


Men jag minns att deras filmer var komiska :-)

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: :-)

listoplisto: När det begav sig fattade inte jag heller att de var italienare. Jag trodde verkligen de var amerikaner. Bra dubbat, uppenbarligen.
(Lycka till med moskitmagneten)

stella sweden sa...

Han rööör på sig!
På första har han huvet åt höger men på den andra åt vänster!

stationsvakt@gmail.com sa...

stella: Läskig kille den där.