tisdag, juni 09, 2009

En massa hävertpumpar

Hävert(sug)-effekten har jag funderat över. Skulle man inte medelst en sådan kunna alstra vattenkraft precis överallt? Som det är nu behöver man ju en nedåtrinnande fors, men det kryllar ju faktiskt av sjöar och vattendrag i hela landet, och om man utrustade många av dessa med hävertanordningar skulle ju en jäkla massa ström kunna genereras.

(Det här resonemanget bygger på att jag förstår ett enda dugg om matematik/mekanik/hydralik, vilket jag inte gör).
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 kommentarer:

Dawid sa...

Hävertprincipen bygger på att källan med vatten, alltså sjön ligger högre upp än var ditt kraftverk ligger. Tyvärr är naturen så förskaffad att vatten samlas i lågområden alltså i sjöar och då har ju vattnet redan förlorat sin lägesenergi.

Ofta så fylls ju sjöar på av smält snö från berg. Vattnet transporteras då i floder eller åar vilket är naturens egen hävert. Det är den nivåskillnaden man använder i vattenkraftverk.

stationsvakt@gmail.com sa...

Dawid: Men om man tänker sig en sjö som fylls på via underjordiska källor, regn, avsmältning och allt möjligt - nog vore det väl vara möjligt att gräva ett dike på en lägre nivå än sjön, och tappa vatten däri?

Dawid sa...

Johnny: Absolut, men det är ju samma sak som en damm egentligen. Det krävs alltså väldigt mycket energi och "markförstöring" för ett sådant projekt. Dessutom, ju större fallhöjden är desto mer energi får du ut.
Exempelvis Siljan. Den ligger 164 meter över havet, men mitt i Sverige. Det borde alltså gå att gräve en kanal ut i havet och använda fallhöjden, men jag tror att det krävs så mycket energi för att göra det så att det inte är värt det. Det räcker ju inte att gräva ett hål i marken bara.. för det blir ju fullt

stationsvakt@gmail.com sa...

dawid: Tack för förklaringarna. jag kände att jag måste fråga.

För övrigt har jag fuderat på vacuum. Fyller man ett sugrör med saft och håller ett finger över ena hände hålls ju saften kvar. Nån slags kraft måste ju vara inblandad i detta faktum. Skulle det inte gå att utvinna energi ur den? Galet kanske, men man måste ju få undra. :-)

Dawid sa...

Johnny: Den energi du använder för att få upp vattnet i sugröret, genom att t.ex suga är lika med den energi du får när du släpper fingret från sugröret. Samma sak om du bara sänker ned sugröret i saften och sedan lyfter upp det. Den energin du då använde för att lyfta upp vattnet är samma eller mer än den energi du får av att släppa fingret från röret. Dock kan man ju säga att det blir som ett typ av batteri. Du använder en viss energi för att lagra energin i det där vattnet du suger upp. Sedan kan du använda det någon annanstans.
Det finns rätt få sätt att få ut mer energi än vad man investerar. Kärnkraft är ju på det sättet. En viss energi är lagrad i ett material. Det behövs en i jämförelse liten energi för att frigöra den energi som redan finns lagrad.

Vill bara påpeka att det kan finnas en del fel i det jag säger, jag är nämligen inte heller någon expert på detta område.

stationsvakt@gmail.com sa...

dawid: Å andra sidan vore det ju synnerligen dystert för forskarsamhället om vi löste världens energiproblem i mina bloggkommentarer, så det besparar vi dem. :-)

Dawid sa...

Johnny: Men du och jag är väl bäst? :)

stationsvakt@gmail.com sa...

Dawid: Det är vi, och dessutom för vi ju en öppen konversation, och om någon hittar något användbart i våra spekulationer får de använde det. Licensfritt, men det kostar förvisso en inlänk. :-)

Petronella sa...

Igår funderade jag seriöst på att tillämpa hävertprincipen när jag råkade fylla upp ett megastort vinglas med alldeles för mycket rödvin (av lathet eftersom jag ville slippa resa mig och fylla på igen)

Glaset gick dock knappt att lyfta utan stor risk för spill - den som gapar efter mycket..

stationsvakt@gmail.com sa...

petronella: Ett tips .. doppa en trasa i't och krama sedan ut över munnen.