måndag, juli 05, 2010

Tornuppstigning

Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm. Jag bodde invid denna kyrka i flera år, men det blev inte att jag någonsin gick in - något jag alltid har stört mig på.



Därför blev jag glad när jag i DN På Stan såg nåt om "Visning av Hedvig Eleonora kyrka, samt tornuppstigning." Jag försökte få med mig yngste sonen, men icke då. Nå, jag gick dit själv. Visningen av kyrkan blev inställd på grund av att för få personer visade intresse. Tornuppstigningen ville dessa få dock gå på, och visst kunde jag leva med det.



167 trappsteg var det upp till klockorna, och dit upp blev vi ledsagade av ett par kvinnor som skulle bli präster så småningom och som var trevliga. Träigt och knotigt var det, och varmt och torrt. En skön atmosfär. Här ser vi kupolen - ovanifrån.



Inget kyrktorn är fullständigt utan fladdermöss, åtminstone tycker jag det, men den enda av dessa rackare jag stötte på var tyvärr död.



En varning kan vara på sin plats. Kyrkans administration tycker att pipa och cigarr, det kan man gott låta bli. Brandsäkerheten, ni vet.

Lappen

Många som har varit däruppe har velat lämna en liten text efter sig - det såg jag när jag inspekterade tornväggarna - dock inte på senaste tiden.







Jag kan rekommendera en sväng dit. Vardagar klockan två, hela sommaren, kan man gå dit. Det kostar inget men är kul ändå.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

6 kommentarer:

Martin Klasch sa...

Tack för att man fick följa med :)

Anonym sa...

Tuffigt äventyr, roligt med taggarna! :)

Plastfarfar sa...

Tur att man är cigarrettrökare.

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Varsågod. :)
pq: Sommaren är antagligen full av små äventyr. Det gäller bara att snoka reda på dem.

Lotten Bergman sa...

Excellent och lysande! Fladdermöss,antika varningstexter och gammalt klotter! Hurra!

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: Ja då är det fritt fram! :)

Lotten: Hurra! :)