fredag, augusti 06, 2010

Zooma bilderna i bloggen

"Tryck gärna på bilden för att se den större", "Bilden öppnas i nytt fönster" eller "Bilden är klickbar" - listan över varianter är antagligen oändlig. Jag snackar om dessa små vädjanden man brukar se i bloggar. Nån har tagit en bild denne är stolt över, men denne nån är medveten om att alla bara kommer att rulla förbi den; "Snälla, snälla tryck och se min bild!" bönar bloggaren.

Så är många och sån är även jag själv understundom. De flesta trycker naturligtvis inte på bilderna. Bilderna är stora som hela skärmen, men de flesta nöjer sig med det lilla formatet. Finns det då någon någon väg runt folks icke-trycka-på-bilder-benägenhet? Ja det gör det, jag hittade nämligen tjänsten Zoom.it, via Metro.

Man tar sin bilds adress, helt enkelt, och klistrar in den på Zoom.it, och trycker på "Create". Då får man en bild som är inzoomningsbar, samt en liten kod att klistra in i bloggen. Betraktaren styr sedan bilden medelst några små knappar.Jag promenerade på rasten idag, och då passade jag på att ta några bilder för att testa Zoom.it. Berätta gärna om det funkar.

[För att se bilderna måste man besöka själva bloggen, verkar det som. De verkar inte kunna ses via rss-läsare, åtminstone inte google reader.]
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

13 kommentarer:

Susanne sa...

Snyggt! Jag kan t.o.m. zooma genom att dra med fingrarna på min magic mouse! Fast egentligen skulle jag vilja ha även fönstret större när jag zoomar, dvs. att den svarta ytan blir större och brer ut sig över skärmen direkt i stället för att hålla sig inom ramen. Men det är kanske att begära för mycket. Får väl nöja mig med att jag då måste klicka upp i helskärmsläge.

MrArboc sa...

Funkar, men om man som jag läser bloggar via feeds i Exploder ser man inte bilderna överhuvudtaget så vädjandena kanske blir annorlunda - de försvinner inte...

MrArboc sa...

OK - missade din uppdatering.

Johnny sa...

Susanne: Men du ser't i alla fall, det är huvudsaken.

MrArboc: :) Jag försökte skynda mig med uppdateringen.

Elisabet sa...

Hur läckert som helst, särskilt svamparna blev jättefina i närbild!

Johnny sa...

Elisabet: Det här skulle man kunna använda när man har detaljrika bilder.

Anna sa...

Jag ser dem jättebra hos dig, men när jag försöker klistra in en egen zoomit-länk i en bloggpost verkar det inte fungera. Iallafall syns det inte ett smack i förhandsgranskningen. Blir det så för dig med?

Johnny sa...

Anna: Jupp, av nån anledning syns det inte i förhandsgranskningen. Man måste publicera.

Anna sa...

Ok, tack!

Mira sa...

Funkar, men jag gillar inte riktigt att bilden beskärs i +-läget. Och för mig funkade inte lillahusetsymbolen som återgå, utan jag fick klicka på helskärm igen för att komma tillbaka till din blogg...

Johnny sa...

Mira: Jag tror den är rätt ny den här grejen - det kanske är barnsjukdomar.

Bylsemannen sa...

Jag ger tummen ner!

Det finns några nackdelar med den där zoom it

1. bloggposten tar dubbelt så lång tid att ladda om du har några zoom-it-bilder i den

2. zoom-redskapen tar fokus från bilden , det ser mer ut som ett sånt där bildspelstjosan som brukar finnas på dagstidningarna

3. Man zoomar in i bilden med samma ram runt. Det är alltså ingenting för den som vill se bilden i större format, och njuta av den i sin helhet, utan bara ett plottrigt verktyg för att zooma in i en bild för att se enstaka detaljer.

4. (klicka för att se en större bvild) är enkelt och bra, utan att ta fokus från bilden som den ser ut i bloggposten

Slutsats: Den klassiska taktiken (4) är fortfarande den bästa

Mvh

Johnny sa...

Bylsemannen: Ja än så länge är nog ett sånt här verktyg mer av en leksak. Men jag kan tänka mig att kartor och folkmassor, att med sånt kan det funka.