måndag, mars 28, 2011

En förlyssning på "nya" Kejtan

Kate Bush: Som bekant kommer det, i väntan på helt nytt material, en “Director’s Cut”:  "The record features Bush re-recording elements of songs from two of her previous solo albums, 1989's The Sensual World and 1993's The Red Shoes, while "keeping the best musical performances of each song." Nu, ett tag innan denna “Director’s Cut” kommer, har man på amazon släppt ett smakprov. Det är låten "Deeper Understanding" som nu så att säga har fått nya kläder.

Så här låter originalet.

Och så här låter den nya versionen.
(update: Hmm ... klippet verkar vara borttaget, åtminstone i skrivande stund)

Hmmm, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag kanske kommer att vänja mig så småningom, men mitt första intryck är att det låter klåfingrigt. Jag kan jämföra det med mitt fotande. Då och då tar jag bilder som faktiskt redan ser helt okej ut - men kör dem genom Photoshop. Alltså inte för att det behövs - utan för att det går. Klåfingrighet, kallas det, och oftast blir det sämre. Samma med "Deeper Understandig" låter det som.


Men jag ska inte döma riktigt ännu, För när Aerial kom för sex år sedan blev jag lite besviken. Det tog säkert tre-fyra år innan jag började inse att den är otroligt bra.

6 kommentarer:

Paradigm sa...

Låter som man vill nå Britney Spears fans. Oftast finns kvalitéen i den första impulsen. När man sedan försöker fiffa till bilden, musiken etc, så hamnar den lätt i något slags överbelastad barockstil. Ett bra exempel är Chers "Bang Bang" väldigt effektfull i den avskalade originalversionen från 1966:

http://www.youtube.com/watch?v=l4SyTgYtRkw

Och ubersvulstig monsterversion från 1987:

http://www.youtube.com/watch?v=0JDs3ZSDb_w

Johnny sa...

Paradigm: Kul att höra versionerna bredvid varandra. Jag tycker att Chers röst lät bättre 20 år senare.

Daniel sa...

Påminner mig om Directors cut-versionen av vissa filmer, där det faktiskt inte alls blev "mer och bättre" som regissörerna märkligt nog påstår. Oftast blir det uselt om regissören gör om en film han filmade i sin passionerade ungdom efter idéer som han får som pensionär. Skräckexemplet för mig är Alien. Originalet är mästerligt kusligt pga det långsamma bildtempot. En krypande skräck med snygga långa bilder med samma kamera. I directors cut klipptes det om till snabbare mer ADHD-liknande klipp där det växlades mellan kamerorna med exakt samma material. Dvs man tog något som var felfritt och försämrade det .

Johnny sa...

Daniel: Däremot Alien 3 borde tas in och fräschas till. Det är CGI:n som jag tänker på. Alien 3 skulle kunna vara en bra film, men datoranimeringarna är som på ett vanligt billigt barnprogram, och det drar ner.

Anonym sa...

Älskar den nya deeper understanding, det är medvetet gjort och stor konst, blir bättre och bättre för varje lyssning

Johnny sa...

Anonym: Efter ett par lyssningar så håller jag med dig. Det är en annorlunda låt - inte sämre, bara annorlunda.