fredag, juli 08, 2011

Det ser lite tecknat ut

Nu har jag haft min kamera - min Panasonic Lumix LX3 - i ungefär ett års tid, och på det stora hela är jag rätt nöjd. Den funkar bra om jag håller mig hyfsat nära objektet jag ska plåta, och att detta helst sker i nån slags stadsmiljö. Naturen är för murrig och buskig för att det ska se riktigt bra ut. Men jag har lite kritik, och det är att - särskilt nu, sommartid - bilderna tenderar att få en "tecknad" känsla över sig. Här är ett exempel från igår:

Man och yngre man

Förstås det vad jag menar? Nå, det är inte säkert att det är kamerans fel. Jag tror att detta möjligen uppstår när jag i solljuset underexponerar, för att jag vill undvika att det ljusa blir utfrätt, och att jag efteråt hemma med Photoshop försöker kompensera tillbaks underexponeringen genom att lägga på "Shadow/Highlight". Då ser det lite "tecknat" ut. Jag tror dessutom att faktumet att jag har anti-rörelseoskärpan påslagen på kameran också kan spela in här.

Om det finns nån duktig photoshoppare därute som är bra på hur man ljusar upp mörka partier så berätta gärna hur.

Well, igår var jag och badade, och efteråt - seg och varm som jag var, såsade jag omkring i Farsta centrum med kameran i ena handen och en McDonalds-kopp kaffe i den andra. Rätt länge. Det blev en jäkla massa bilder, och många av dessa kan du se här.

11 kommentarer:

Översättarhelena sa...

Jag tror att det långa skärpedjupet kanske också bidrar till den tecknade känslan. Du kanske kan testa med större bländare (lägre bländartal) om det går att ändra.

Johnny sa...

Ö-helena: Hmmm, jag brukar ha kameran på P, så bländartalet brukar jag överlämna åt kameran. men är det inte så att ju lägra bländartal - desto mer utfrätt vitt?

Översättarhelena sa...

Jo, det har du nog rätt i.

BGAN sa...

Jag kör GIMP (gratis) och använder Color -> Levels, mycket användbart. Man kan också kopiera lagret ovanpå, använda Screen och moderera med opacity. Funkar också riktigt bra.

Johnny sa...

BGAN: Då ska jag också testa med Screen.

Anonym sa...

Skapa ett nytt justeringslager i Ps för kurvor. Ta tag i linjen ganska långt ner till vänster och dra den punkten rakt upp. Gör motsvarande för att dra tillbaka högdagrarna genom att ta tag i linjen och dra den rakt nedåt från en bit upp mot det övre högra hörnet. Lycka till!
Lensie :)

Johnny sa...

Lensie: Tack, men sorry - jag fattade inte riktigt. :)

Nissepetter sa...

Hej

Det långa skärpedjupet har nog inte med den tecknade känslan att göra och jag vet inte om jag ser det du ser på bilderna.

Om du kör kameran i P-läge och gör bländaren större så kommer slutartiden kortas ner automatiskt och då kommer det inte bli utfrätt.

Det enda jag kan komma på som ger en tecknad känsla är när en bild får mycket dynamiskt omfång (HDR typ) och du kanske får för "mycket" omfång när du lättar upp bilderna.

Johnny sa...

nissepetter: Ja faktiskt, ibland gör shadow/highlight att det liknar lite fult HDR lite grand. Egentligen är det bara skuggorna man vill åt.

Anonym sa...

http://www.moderskeppet.se/photoshop/ansiktet/steg1.
Testa denna länken till Moderskeppet som förklarar bättre än jag :)

Lensie :)

Johnny sa...

lensie: Har sett den. men det var länge sedan. tack.