söndag, september 11, 2011

Shit alltså! var ungefär vad jag tänkte

Maja, som driver en av mina favoritbloggar, CRONACHE DI MAJA, har skrivit en post där hon bland annat ställer frågan: "Vad gjorde ni?" Det är nu tio år sedan flygplanen flög in i skyskraporna, kraschade på marken samt kraschade in i Pentagon - det ökända "9/11", med andra ord - och frågan handlar därför om vad man pysslade med just när man fick höra och se om saken.

Ja vafan gjorde jag? Jo, jag var naturligtvis stationsvakt. Jag var alltså en sådan - jobbade me't - och satt vid det tillfället i en bevakningscentral och övervakade centralstationen via en jävla massa tv-apparater. Jag hade inget internet som kunde ockupera min tid, vilket kanske var bra med tanke på att jag hade ett jobb att sköta. Däremot hade jag en liten tv stående på golvet, under ett bord.Den var mitt sällskap och den funkade egentligen mest som radio - som bakgrundsljud - som soundtrack to my working life, so to speak. Nå, och det var därför jag fick reda på händelserna så fort de över huvud taget rapporterades.

Just den dagen blev det nog tyvärr så att övervakningen blev lite lidande, för min blick vilade oftare på tv:n än på monitorerna. Ja där satt jag, med öppen mun, tänkandes tankar som lät såsom: "Åfan!!, "Heeeelvete!" och "Shit alltså ... är tredje världskriget här, eller?".

Det var inte bara bevakningscentral där jag satt, utan även inpassering av personal, och jag berättade för varenda jäkel som passerade in vad som hade hänt. Vissa tyckte väl ungefär: "Jaha, vad babblar han om nu då?" medan andra fattade grejen och skyndade iväg till sina respektive uppehållsrum och ställen där tv-apparater fanns.

Ja, så minns jag saken.

13 kommentarer:

Sangvinisk sa...

Ja detta är en sån där dag som man minns det man gjorde. Jag var mammledig och kolade på tv när det dök upp en sån där liten textremsa i överkanten. Sen vart allt bara så overkligt. Tv:en stod på resten av dagen...
Hemskt....

stationsvakt@gmail.com sa...

Sangvinisk: Man har varit med om några såna där prylar nu. Palme, 9/11, Breivik.

Sangvinisk sa...

Mmmm tyvärr är det så. Man får inte glömma Tsunamin eller Anna Lindh heller.

maja lundgren sa...

Jo det förstår man, att bevakningsuppdraget kom i andra hand. Flimrade det förbi en tanke: tänk om det händer nåt här också? Obs inte avsett som nåt slags: "Men vad gjorde Stationsvakt? Han tittade på TV!"

stationsvakt@gmail.com sa...

Sang: Knasigt - jag glömde dem totalt. Och Estonia också.

maja: Den tanken flimrade faktiskt förbi, för centralen ligger ju alldeles bredvid Cityterminalen (vilken delar hus med just World Trade Center).

Anonym sa...

hej Johnny! jag kom förbi dig på jobbet och såg när första huset rasade .men kommer du ihåg vad
vi, och barnen (ett helt gäng) gjorde på kvällen..........
såg en midsommarnattsdröm på dramaten.
från paola.

stationsvakt@gmail.com sa...

Paola: Oj, var det DEN kvällen? Åfan. Jag hade lock för ena örat den dan, minns du det?

Ullah sa...

Jag tänkte också på tredje världskriget och minns tanken: "Är det vår tur nu?"

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah: Som tur var har det hittills inte varit våran tur.

Clam sa...

Ja, Centralen är ett logiskt mål om man vill skapa så mycket kaos som möjligt. De flesta verkar tro att Drottninggatsbombaren var på väg dit. Fel ställe att sitta på en sån gång!

al KalåAda-cellen tänkte kanske spränga Älvsborgsbron?

stationsvakt@gmail.com sa...

CKC: Å andra sidan är centralen ett stort tomrum, så sprängverkan blir rätt liten förhållandevis.

Clam sa...

Aj då, det lät kanske som om jag ville skrämmas. I övervakningsrummet är man nog inte så utsatt vid en detonation, men det skulle vara hemskt nog ändå. Jag ser centralhallen i rusningstid framför mig ...

stationsvakt@gmail.com sa...

CC: Ja, var det nu var så vore det förjäkligt och hemskt.