lördag, januari 14, 2012

Ett försök att göra en "cinemagraph"

En "cinemagraph" är (åtminstone som de flesta tänker det) en animerad gif-bild där endast en del är rörlig och resten är statiskt. Att göra en sån är rätt knepigt, i alla fall om man jämför med de enkla trebilders-rotationerna som jag brukar åstadkomma.

Jag har inte kunnat göra såna förut - har helt enkelt inte hittat nån tillräckligt pedagogisk guide att följa. Förrän nu. Här fanns en finfin. Okej, mitt första försök kanske inte blev så jättefint och proffsigt som man är van vid när det kommer till "cinemagrafer" (jag kom inte på nån bättre svensk översättning), men jag gjorde ett tappert försök.Bilden kommer från filmen "Petra von Kants bittra tårar".

Update: Jag gjorde en till. Den blev inte heller särskilt klockren, men man måste ju träna.Update 2: Jag gjorde ännu en, när jag ändå var igång. Jag har nu kommit på att sjäva görandet av bilderna, det är inte särskilt svårt, utan det svåra är att välja rätt motiv.Bilden i den första updaten är från filmen "Fellini's Roma", och bilden i den andra updaten är från filmen "Gothic".

5 kommentarer:

P-E Fronning sa...

Animationen funkar mycket bra men jag hade inte valt den bilden eftersom den också innehåller hela Petra von Kants ansikte som då blir onaturligt stelt. Men det vet ju du också :) Som experiment: lyckat. Det var nån blog som gjorde massor av bra såna "grafer" men jag har glömt vad den hette, tyvärr...

Johnny Söderberg sa...

Jag tror det är denna du menar:

http://iwdrm.tumblr.com/

P-E Fronning sa...

Apselut. Tackar!

Lisas syster sa...

Jag är ju helt clueless till hur det där går till (och helt ärligt inte särskilt intresserad av priocessen heller, men av resultatet, ja), men jag tycker att det ser läckert ut. Fiffi gjorde något liknande, som jag tyckte var mycket suggestivt. Här: http://www.fiffisfilmtajm.se/att-syna-tilda-swinton-i-sommarna/

Johnny Söderberg sa...

Mycket fint.