onsdag, juni 13, 2012

Diner och MjölkbarI kommentarerna till min post "Mardröm" har jag och Clam pratat om vad en så kallad diner är för något, och i synnerhet - finns/fanns det nån svensk motsvarighet? Diners förekommer i var och varannan amerikansk film, det tar man för givet, men vad är det för något? Wikipedia har svaret.

A diner is a prefabricated restaurant building characteristic of North America [..] Some people apply the term not only to the prefabricated structures, but also to restaurants that serve cuisine similar to traditional diner cuisine even if they are located in more traditional types of buildings. [ ... ] Architecture: Like a mobile home, the original style diner is narrow and elongated and allows roadway transportation. In the case of the diner, this is a carry-over from the first "true" diners ever built, which were never intended to remain stationary. The original diners (as opposed to "dining wagons") were actual dining cars on railways.
Jag och Clam pratade om att den svenska varianten kanske var ölfiken, eller snarare mjölkbarerna, men det är nog alltså fel. Jag tycker det står ett romantiskt skimmer kring både amerikanska diners och gamla svenska ölkaféer, och det är antagligen därför jag vill blanda ihop dem. En svensk diner, ja det är väl kanske egentligen, när man tänker efter, nåt slags gatukök eller möjligen nån slags enklare sorts bensinmacks-vägkrog. Men jag vet inte.

En bit här ovan nämnde jag mjölkbar. Vad är en mjölkbar? kanske du frågar dig, och ungefär så börjar även en artikel i Populär Historia. Orkar du inte läsa ska jag sammanfatta artikeln:


Mjölkbarerna lanserades i Sverige av organisationen Mjölkpropagandan. [..] Syftet var att få konsumenterna att dricka mer mjölk (och mindre kaffe). [..] Det där ”bar” i mjölkbar syftade inte till att, i dessa motbokstider, locka alkoholtörstande barbesökare, utan skulle signalera snabb, enkel och modern servering.
Vi snackar det modernistiska 30-talet här. Det ironiska är förresten att nutida forskning har visat att mjölk inte alls är sådär jättenyttigt för vuxna, medan just kaffe är det. Här är några gamla mjölkpropagandaaffischer (jag slår vad om att du inte använder det ordet särskilt ofta) som jag hittade här.

   Däremot verkar det inte finnas mycket på bildfronten när det kommer till de gamla mjölkbarerna. Antagligen ligger en massa bilder hemma hos folk och skräpar i lådor och i fotoalbum. Folk borde kolla upp sånt där, scanna och lägga upp på nätet.

11 kommentarer:

h.skoldebjer sa...

Mjölk är väl rentav onyttigt för vuxna?
Från det ena till det andra, det var länge sedan vi fick en löprapport. Du har väl inte sLutat löpa?

Johnny Söderberg sa...

Jag löper, men eftersom det inte händer särskilt mycket på fartfronten rapporterar jag inte.

Clam sa...

Intressant. Jag hade inte fattat att mjölkbaren var en funkisidé. Och en äkta diner skulle ju se ut som en strandad restaurangvagn, helst lite futuristisk - för sin tid. Så det serveringarna har gemnsamt är alltså den framtidsoptimistiska modernismen, i Sverige respektive Nordamerika. Den stora mjölkbarsaffischen är på nåt sätt rörande, den skulle jag vilja ha i köket.

Johnny Söderberg sa...

Bilderna kommer från Kungl. bibliotekets samling av reklam- och informationsmaterial (http://vardagstryck.kb.se/?p=6516). Tänk vilka trycksaker de måste inneha. Om de bara kunde tänka sig att scanna in sina grejor och lägga ut dem högupplösta, ja då kynde man ju skriva ut dem.

Johnny Söderberg sa...

Jag menar kunde, naturligtvis, och inte 'kynde' (som enligt google translate betyder 'upp' på danska).

Clam sa...

Sådana stora utskrifter på fint papper måste bli dyra, jag undrar jag om det inte skulle bli billigare om KB kunde sälja sånt som nytryck i någon slags presentshop - och på sin sajt of course.

Johnny Söderberg sa...

Det borde de göra. Fan, all behöver väl pengar? Även de?

Aud Djupaudga sa...

Jag har faktiskt jobbat på ett ställe som jag tror är det närmaste man kommer en diner i Sverige. Det var på 70-talet när jag bodde i en mindre stad och hade tagit ett års paus från skolan. Den såg ut ungefär så här, fast den var mycket mindre och hade bara tre eller fyra bord. http://sofiatheinsider.files.wordpress.com/2012/02/diner-shot.jpg

Där serverades korv och hamburgare men också entrecote, spätta, och lite annat jag inte minns, alltid med pommes frites. På borden stod senap, ketcup och HP-sås. Dessutom såldes glass, läsk, kaffe, och paj eller äppelkaka, minns inte vilket.
Stället hette AKKA-baren och låg mitt i sta'n, och om jag minns rätt så fanns det en hel kedja av AKKA-barer i landet. Den såldes medan jag jobbade där och bytte då namn till XX-baren.
Men jag har aldrig hört att de där ställena kallades nåt speciellt som motsvarade 'diner'. Lokalt sa vi bara 'en AKKA-bar' om vi refererade till liknande ställen.

Johnny Söderberg sa...

Jag har aldrig hört talas om akka, men det låter ju mysigt. Nu kommer jag att tänka på Carrols ... fast det kanske var mer åt McDonalds-hållet.

Larsson sa...

Fina prylar. "Lånade" en bild av Dig...

Johnny Söderberg sa...

Låna på, för det gjorde ju jag med. :)