lördag, september 14, 2013

Jag plåtar

Idag var det en demonstration inne i stan. Och en motdemonstration. Det var Svenskarnas parti vs motdemonstranter. Demonstranterna skanderade och trummade. Motdemonstranterna skränade och tutade. Och slängde saker. Jag, och rätt många med mig, fotade. Jag antar att alla på plats gjorde det de gillade. Här är några av bilderna jag tog idag.

Det kändes allt lite surt att plåta med min gamla Samsung S2-mobil där i sällskap med folk som höll i monsterkameror med monsterobjektiv. Å andra sidan kunde jag lyssna på en ljudbok i min apparat på vägen hem, och det kunde säkert inte de.

Fast en sak smolkade min bägare idag, och det var inte första gången det hände, utan säkert den fjärde. Jag stod där och fotade - Knäpp, knäpp och knäpp - när en man på ca 30-40 kom gåendes, ledandes en cykel. På pakethållare satt en tjej. Kanske en dotter, en kompis, en fru. Ingen aning. Mannen talte plötsligt till mig.

-Varför fotar du?
- Eh ... va? (svarar jag med skeptisk förvåning)
- Varför fotar du?
- Vad ska jag svara på det? Jag fotar bara.
- Gör du verkligen det? (han ler lite överseende insinuant)
- Ja, är det nåt konstigt med att jag fotar?
- Är det det?
- Alltså, jag fattar inte vad du menar. Jag fotar för att jag fotar bara. Och i andra hand för att fylla på mitt Instagram och möjligen facebook.
- Aaa visst! Eller hur! (säger han hånleende)

Sedan går han vidare, bort mot Birger Jarlsgatan, och jag står som ett fån och undrar vad som just hände. Samtidigt börjar jag bli sur och kommer på olika svar på tal, men det är ju så dags då. Saken var den att mannen inte var aggressiv eller hotfull på något vis, utan bara jäklig ... ja jag vet inte vad.

Och det är som sagt inte första gången det händer. Det hände en gång på centralen när jag plåtade förbipasserande med min gamla kamera, och det hände på nån prideparad nåt år, och det hände nån gång vars sammanhang jag har glömt. Och det hände nu igen.

Ser jag konstig ut på nåt vis? Ser jag ut som nån som gör något annat än det han synbarligen och uppenbarligen gör, nämligen fotar? Vad tusan är grejen?

12 kommentarer:

Stefan Jansson sa...

Jag dokumenterar min samtid. Det är väl ett fungerande svar.

Johnny Söderberg sa...

Stefan: Det ÄR ett bra - och ganska sant - svar. Fast man kan ju undra över varför man ska behöva förklara sina förehavanden för okända människor över huvud taget.

Lotten Bergman sa...

Folk är livrädda för att "hamna på nätet". Jag blir tillsagd hela tiden fastän jag inte ens fotograferar ansikten utan bara mögel, damm, hål, skor, döda fåglar, rostiga spikar och platta igelkottar.

Här finns intressant information som kan ge dig kött på benen nästa gång någon undrar:
http://jardenberg.se/b/far-jag-fotografera-dig-naken-och-publicera-pa-natet-raka-svar/

Johnny Söderberg sa...

Lotten: Det där "hamna på nätet" alltså ... tror folk att nätet och inte nätet är två helt skilda ting? Fan, nätet är en lika stor del av verkligheten som vad som helst ju.


Tack för länken.

Anonym sa...

Många gillar inte att bli plåtade av nån de inte känner. Inte så säkert att man tycker det är kul att se sig själv på bild plötsligt i en blogg eller på Facebook. Det är nog särskilt känsligt under politiska demonstrationer och liknande eftersom det finns de som har register över personer.

Johnny Söderberg sa...

Anonym: Jag förstår vad du menar. Kanske ser jag ut som en som för register.

Clam sa...

Mannen med cykeln kanske hör till dem som inte tycker att man ska ge små, bisarra demonstrationer onödigt stor uppmärksamhet. Jag vet inget om just den demonstration du mötte, men det händer att knappt 20 st, knappt 20-åriga storsvenskar marscherar under hemmagjorda flaggor, omgivna av hundratals motdemonstranter och tjogtals press och tv-kameror.

Anonym sa...

Det är alltid artigast att fråga om det är ok att plåta folk. Det är bara en del fall det krävs att personerna godkänner fotografering. Det här skulle ev komma i fråga:

från sf foto:

c) när fotografiet anses vara en personuppgift enligt personuppgiftslagen och som på något sätt hanteras digitalt, t ex på Internet. Då behövs den avbildade personens tillstånd om denne riskerar att kränkas av hanteringen.

Johnny Söderberg sa...

Clam: Det var en stor grej; polishästar, helikoptrar och sånt. Jag hade tänkt fota motdemonstrationen också, men de var lite läskiga med knallskott och sånt.

Johnny Söderberg sa...

anonym: Fast jag fotar nog främst inte enskilda, utan större sällskap och folkmassor.

Staffan sa...

Det kan ha varit Säpo. Jag har från säker källa att de uppträtt på nästan exakt det där sättet mot en annan fotograf, utan minsta antydan till professionalism.

Johnny Söderberg sa...

Staffan: Tja ... varför inte. Trist attityd var det i alla fall.