lördag, maj 10, 2014

En slags önskedröm

Jag hade en rätt intressant och spännande dröm inatt. Eller inte inatt egentligen, utan på morgonen, strax innan jag vaknade. Jag drömde att jag kunde trolla.

Det var inget "magiskt" trollande, utan det räckte med att jag koncentrerade mig på något, tänkte liksom att så ska det bli, och så hände det. Vid ett tillfälle satt jag vid en vägkant (händelsevis exakt här, men det hade inget med handlingen att göra). Mina skor var blöta och trasiga och jag hade tagit dem av mig. Då tänkte jag att jag skulle vilja ha ett par vinröda Converse All Star av klassisk modell, och vips så fanns de bara där.

I början av drömmen använde jag min önskningsförmåga till vardagligt bruk, inte till några särskilt spännande saker. Det mest spännande var nog att jag hade önskat till mig en viss flygförmåga. Men det var inte så att jag flög omkring bland molnen, utan jag körde mest med Super Mario-stilen, hoppade långt och typ så.

Men så hände en jobbig grej. Jag tappade min förmåga. Plötsligt hände inget när jag önskade. Detta tillstånd varade ett tag, men om det var timmar, dagar, veckor eller år, det förtäljde inte drömmen. I vilket fall som helst så kom förmågan tillbaks så smått. Jag minns att jag på prov testade att hoppa ner i en grop i marken, men att stanna och hovra i luften ovanför botten, strax innan jag slog i mark. Det funkade.

Men nu var jag försiktigare och tänkte att om nu detta kan hända så borde jag passa på att skaffa mig saker, innan det är för sent. Pengar, tänkte jag, och önskade till mig en miljard i diamanter, som jag förvarade i en garderob. Jag önskade till mig fler för-säkerhets-skull-grejor, men jag minns inte vad.

Men en sak minns jag, och det är att jag funderade på om jag skulle passa på att skapa om själva världen. Att göra det ingick antagligen i min förmåga. Jag skulle exempelvis kunna stoppa alla krig och trolla bort all svält och lidande. Jag skulle kunna koncentrera mig och tänka: Fred på jorden, mat åt de hungrande, och vips ... Men nej.

Till och med utgången i EU-valet funderade jag på, men nix, inte heller det ville jag påverka. I drömmen ansåg jag att mina trolleriförmågor helt och hållet var min privatsak, och när jag nu nån timme efter uppvaknandet funderar över saken så tänker jag att jag nog skulle ha samma filosofi om drömmen vore verklighet.


4 kommentarer:

h.skoldebjer sa...

Jag drömmer då och då att jag kan flyga. har aldrig brytt mig om att ta reda på vad en som dröm betyder.

Johnny Söderberg sa...

hasse: För att ta reda på vad en dröm "betyder" får man nog ta sig igenom Jungs samlade produktion.
För min egen del var detta den första dröm jag kan minnas att jag flyger i (och då hoppade jag ju ändå bara. :D ).

Anonym sa...

För Jung var drömmar kompensatoriska (som du förmodligen känner till) så din dröm kanske handlade om vår ofta uttalade önskan att leva i fred och utan fattigdom. Men konflikter och hierarkier verkar höra till människans natur. Om vi avskaffar krigen så kommer vi att beklaga slagsmål, om vi lyckas avskaffa slagsmål...

Och tänk hur trista historier utan några som helst konflikter skulle vara.

Johnny Söderberg sa...

staffanspersonalityblog: Ja, detta handlade den säkert om. :D Eller också var den bara ett sammelsurium av ej färdigtänkta vardagstankar och allmänt svammel. Som drömmar nog ofta är. :)