tisdag, september 29, 2009

Klarakyrkan revisited

Minnesgoda läsare kommer ihåg att jag för ett kvartal sedan tittade in i ett hål i Klarakyrkan och hittade kistor samt skymten av en dödskalle och ett ben. Igår hade jag vägarna förbi igen. Jag skulle ta en fika med en tjej jag inte har träffat på länge, och då kom jag på att jag kunde ju visa henne hålet. Det är ju kolsvart därinne, tyckte hon, men jag tyckte att: med kamerablixten så blir det ljust. Det blev det också.

Synen var exakt likadan som i somras - ingenting hade hänt. Skallen tittade fram som förut och det gjorde benknotan med. Kanske lika bra det förresten - man ska ju inte störa de döda sägs det ju. Och ganska läskigt skulle det ju varit om knotorna hade förflyttat sig - utan mänsklig inblandning.


Det är lätt att börja tänka filosofiska tankar när man ser ett skelett. Jag mediterade en stund över faktumet att huvudet som sticker fram där en gång var klätt i kött och kunde titta, höra, prata och tänka. Nu var det ingen skillnad mellan människan det en gång hade varit och kistlocket. Hujedamej blir liksom slutsatsen på det.

När jag skrev om saken förra gången tyckte en del att det var en rätt skojig grej det här, en bra spaning liksom. Så tyckte även jag själv. Andra tyckte att jag skulle kontakta Aftonbladet eftersom det ju vore en nyhet att man låter döda människor ligga och skräpa huller om buller. Äsch, tänkte jag .. . men sen så mejlade jag Aftonbladet ändå. Jag fick inget svar.Nå, eftersom det inte tycks ha något nyhetsvärde det här, så har det fortfarande ett spaningvärde. Men jag har kommit så långt jag kan komma utan att gå på kyrkvaktmästaren och be om att få gå in till kistorna. Jag skulle känna mig dum att fråga, och förmodligen skulle jag bli nekad. Men kan ingen annan ta vid? Nån kanske har en minikamera som kan sättas på en pinne och stickas in. Nån kanske kan charma kyrkopersonalen. För visst vore det intressant att se den här vyn inifrån.

Hålserien:
Stuprör, Kyrka, Skogås-hus, Bodar och träd, Pissoir, Dikesrör, Under bro-hus, Riddarholmskyrkan, Skogåsbunker, Två kvällshål, Ännu ett kyrkohål, Ett par hål i det fina vädret
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 kommentarer:

Lotten sa...

Men det är ju helt sanslöst att vi är så fascinerade av detta -- och de som skulle kunna göra stor affär av det (istället för Ankor, konstiga kränkningar och vrickade atletfötter), skiter i det.

Säg genast till de andra tidningarna. Jag vill veta mer -- vems är skallen och varför ligger den inte och vilar ifred?

Hurra för Stationsvakt!

Lotten sa...

OM-OM-OM du blir inbjuden till en skelettgranskning och får ta med dig en gäst ... ta mig! Ta mig! Ta mig!

Johnny sa...

Lotten: Skulle jag bli inbjuden så bjuder jag dig med. :-)