måndag, januari 31, 2005

"Mouseover"

Testar lite: funkar "Mouseover" här?


Uppmärksammad

Det är kul att bli uppmärksammad - även om det inte beror på att man har gjort något bra - det är kul ändå. Webdesigntidningen på nätet "Mandarin Design" har kikat lite på "Foreign blogs" och bland bloggarna de tittade på återfanns min, såsom varande svår att förstå :-):

Blogs that are not in English are like watching a subtitled foreign film without glasses. We get to imagine what they are saying. Here's a few that we noticed today.

Jag hade god lust att kommentera hos dem och säga att jag skrev jätteviktiga, för att inte säga världsomstörtande poster på min blogg, att de verkligen missade något genom att inte lära sig svenska. Men jag avstod.

Att ha och inte ha - samtidigt

Före detta Big Brother-deltagaren Carolina Gyn-ing både har och inte har en partner i den här artikeln (som handlar om någon sexdryck):

Både jag och min partner har märkt den stora skillnaden, säger Carolina Gynning.

Och:

Sedan tiden i "Big Brother"-huset har hon varit singel.
- Jag trivs så, men visst vore det skönt att ha en partner.

De tre sista stadierna

En konversation med Emmas syster Paola nyss, ledde fram till att mannens sista stadier i livet kan beskrivas med tre ord som alla slutar på "-lnar". Jag själv känner att jag befinner mig någonstans mellan stadie två och tre:

Kistor

Jag hade ju tänkt mig att jag skulle vilja bli bränd, och att sedan min aska skulle blandas i en lerklump som skulpterades efter mitt utseende. När jag är död då alltså, inte innan. Men om jag nu ändå skulle stoppas in i en kista, så skulle väl dessa vara rätt okay:




















(Via BBC)

Minima i tre kolumner

Om man skulle känna för att ha en blogg med tre kolumner, eller rättare: med två "sidebars" i stället för en, så har jag hittat en bra kod på Blogger Forum (den ligger som den sjätte posten med "redryder52" som författare). Jag gjorde en egen för att se hur det skulle se ut. Det är templaten "Minima" som den bygger på förresten.

Monday morning skärmdump

Man kan fråga sig om det är hela tidningen som våldtog och greps för detta. Eller var kanske bara någon redaktion, typ sportredaktionen. Eller, hemska tanke, att det på något sätt har skapats liv ur död materia, att allt slem och skräp som trycks och dränks in i papperstidningen har gjort att den har fått liv och att den har vikt ihop sig som nån typ av origamivåldtäktsman och gett sig ut på sexualbrottsligheter.


fredag, januari 28, 2005

Min kupp

För ungefär två och ett halvt år sedan slutade jag som vakt på centralstationen. Det sista året jag jobbade där satt jag i en bevakningscentral, jag övervakade min omgivning medelst en jävla massa kameror. Det var kul - jag gillar att titta. Bevakningscentralen låg (och ligger) på Klarabergsviadukten 49 i centralens övre hall. Där satt jag och försmäktade fast på ett skojigt vis.

Mitt emot mig på väggen fanns (och finns) det ett par ramar som skall rymma affischer för verksamheten som pågår i resten av huset. Ett slags välkomnande reklam antar jag, för besökare. Det är alltså ett slags väntrum. Affischerna byttes ut då och då; firmor kom och firmor gick - SJ var i det sista skedet av sin upplösning.

Då tog jag chansen. Jag ville kuppa! Jag plockade bort plexiglasen och slet ur reklamen. Istället satte jag nu upp "konst". Citationstecknet ligger runt ordet konst, för det var konst men ändå inte riktigt - det var konst som jag skapade på fem minuter i MS Paint strax innan. Jag var ensam just då och kuppen förflöt smärtfritt. Sedan, på frågan om vad det var som satt på väggen svarade jag att jag inte visste.

Kuppen bestod i att jag räknade med att eftersom det var sådan ruljans, både på fastighetsägarens anställda och på företagen och...ja, en viss kaos rådde helt enkelt. Jag fick för mig att min "konst" kanske skulle uppfattas som KONST, och att ingen skulle våga ta ned den. Och det är precis vad som har hänt. Jag var inne idag och bad att få plåta "konsten". Vakten som satt där visste föga om dess ursprung, jag antar att han tänkte att: "Dä ä välan sån däringa könst välan".

Bilden är klickbar. Bedöm själv om det är "konst", KONST eller "könst".

Flöden

Vill bara slå ett slag för Intressant.se´s RSS-flöden. Har suttit och stoppat in några i min bloglines. Funkar finfint.

En enkel länk

Det har väl aldrig egentligen varit tänkt att min blogg skulle vara nån slags sexblog. Det är det inte nu heller förresten. Men eftersom jag vet att det finns ett gäng bloggare därute som är helt galna i stora bomber så måste jag helt enkelt bjuda på den här (hittad via PCL Linkdump).

Snopplängd

Allt han säger missuppfattas. Jens Orback vågar inte göra några flera uttalanden. Så på frågan: "Hur lång penis har du?" väljer han att svara i form av en liten pantomim.

Fredagsfyran v4 -05

Fredagsfyran. Tema: Främlingsfientlighet

1. Har du på något sätt drabbats av främlingsfientlighet?
Näe. Däremot känner jag mig lätt fientlig mot Carolas "Främling", men det betyder ju inte att jag är främlingsfientlig, för då kan man ju lika gärna kalla mig: Fångad av en stormvind-fientlig.
2. Är du engagerad mot främlingsfientlighet?
Näe - är jag en dålig människa nu?
3. Hur bör vi hantera personer med främlingsfientliga åsikter?
Genom att titta lite snett under lugg på dem, på ett sätt som visar att man tänker: "Du är allt en redig knasboll du".
4. Vad är anledningen till att man blir främlingsfientlig?
Otrivsel. Att man är missnöjd med sin situation. Att man är missnöjd med sin situation och att min inte känner att man kan påverka den - att sparka nedåt upplevs då som nåt konstruktivt, att man "gör något" .... äh, det var en dålig analys; jag vet inte.

PhotoBucket

Den här posten har egentligen kommit till för att testa PhotoBucket som källa för bilderna här, så är det med den saken. Bilden föreställer presentatören till skräckberättelserna i tidningen "CHOCK". Detta är överfödig info för för folk över trettio (med smak för slemmiga serier), och kanske yngre också (med samma slemmiga smak). Tidningen fanns på sjuttiotalet och vad jag vet har den väl aldrig gjort någon comeback. På den tiden fanns det förresten flera skräckserier, "Midnattsrysare" är en av dem jag kommer ihåg. Men "CHOCK" får väl ändå räknas som själva flaggskeppet inom den genren. Serierna (som var av skiftande kvalitet) gick ofta ut på att någon betedde sig på ett tveksamt vis, och därför straffades genom hemsk och slemmig död. Det fanns alltså någon slags moral. Men det var inte i upplyftande syfte man läste serien, utan för att bevittna den slemmiga döden.

Ny poll


Jahops...blogosfären sett ur min bloggs perspektiv visade sig vara en rätt sekulariserad historia, så är det. Nästa poll handlar om hurvida bloggen stationsvakt är gay eller nej.

torsdag, januari 27, 2005

Sparken?

Dokutomte
Dokutomten Lars Gåre får sparken, eller blir åtminstone avstängd från sitt jobb som bårbilschaufför. I Robinson hette det ju att han typ var värsta begravningsentrepenören, att det var lite coolt Six feet under över honom. Men chaufför var han tydligen. Och nu är han avstängd. Anledningen skall vara att tidningen slitz, som han poserade för (inte naken, men med bår) har fejkat dit ett lik på båren, som tydligen var tom när bilden togs. På frågan varför ett lik photoshopades dit på båren svarar Slitz att det var en redigeringsmiss. Ho ho.

Kan man få sparken för att andra trixar med bilder som man är med på? Är det pga av det tveksamma sammanhanget, att det är en herrtidning? I så fall: vem får sparken nu?

Film är bäst på video

Ja, faktiskt, ibland är det så att film är bäst på video. Jag var en sväng på bibblan igår, hittade inget att läsa. Fast det gjorde inte så mycket, jag läser redan "Lasermannen". Men jag hyrde en film: "The Lord of the Rings: The Return of the King". De har många bra filmer där, och de kostar bara tjugo spänn.

Jag såg "Konungens återkomst" på bio, och så såg jag den på video en annan gång. Och nu då, igår. Den var bäst igår. På bio var jag omgiven av störande människor, och på första videotittningen var det störande ungar runt omkring mig. I båda fallen betyder "störande" normala andningar och harklingar, men det är illa nog. Nu satt jag ensam och bekvämt nedbäddad. Det funkade bäst. Man kunde tillåta sig att vara känslig på ett lilla huset på prärien-vis.

Jag såg "The Cube" igår också. Den var helt ok. Jag hade längtat och och sett fram emot den en massa år och jag blev inte besviken.

onsdag, januari 26, 2005

w.bloggar

Jag sitter och testar w.bloggar.Jag har haft den ett tag, men har aldrig kommit mig för att använda den.
Detta är en blockquote

Hej och hå. Vi får se hur det blir.

tisdag, januari 25, 2005

Hat

Lucas: Jag hatar verkligen Momus!
Jag: Jaså, varför då?
Lucas: Han eller dom är verkligen sämre än hip hop.
Jag: Nämen så kan du väl inte säga...
Lucas: Joo...är inte han död?
Jag: Näe, inte vad jag vet.
Lucas: Fan också!

Det brinner i mina fotspår

Det verkar som om jag kör med den brända jordens taktik - helt ofrivilligt. Jag upptäckte det när jag knåpade ihop en liten startsida. Jag skulle kika på några bilder jag var riktigt nöjd med i min fotoblogg - de var borta. What the..?

Så jag bestämde mig för att kika in på
flickrs frågor och svar:
Are my photos ever deleted?
If you have a free account, and you don't log in for 45 consecutive days we will begin deleting your photos over 100 (keeping the 100 most recent), but only after notifying you, encouraging you to renew your Pro Account.

Jaha, så var det med den saken, så går det när man inte läser på innan. Lite trist. Det är som att ha digital Altzheimers.

Lika som bär

Map24


Map24 har blivit riktigt bra sedan jag var där sist. Jag vet inte om man kunde göra följande saker förut, men iallafall upptäckte jag nu att man kan: förstora kartan över hela skärmen, beräkna resrutter och framför allt - beräkna avstånd mellen två (eller flera) punkter. Bra om man som jag gärna är ute och knallar i skog och mark och vill veta hur långt man har gått.

Gmail

Sista månaden har det verkligen tillkommit en hel massa nya bloggare till sfären. Jag tänkte att om jag inte hade varit bloggare så hade jag nog aldrig hört talas om Gmail. Så om det finns nåt nytillskott därute så har jag några Gmail-invites att dela ut. Bra att ha.

kondomer

Tre länkar till kondomtillverkning och testning av kondomer: 1 2 3. Det kanske inte låter så kul, men är faktiskt rätt intressant.

Hemsida

Häjj där hörrni..joo ja ha skaffet mäj änna hämsida nurå. Eller nåt. Hemsidor har man ju haft i sin dag, några stycken, några taffliga och aldrig uppdaterade. De ligger väl och guppar ute på cyberhavet som spökskepp, om ingen har skjutit dem i sank ännu. Om de har sjunkit så vore det ingen förlust, för snygga är de inte - man är ju icke någon Lelle-html:e direkt.

Men det vore ju mysigt ändå, att ha en "startsida" så att säga, nåt i den här stilen. Man kan ju som sagt skaffa sig lite utrymme på
Spray eller Geocities och sånt, då får man ju lite utrymme. Men man får ju en jävla massa pop-ups på köpet, eller feta banners och skit. Nä, bättre då att skaffa sig ännu en sida på blogger, ta en template och strippa den ren och fylla på med egen html. Jag gjorde det som ett experiment och det verkade funka.

För säkerhets skull konsulterade jag hjärnorna på
mailinglistan om hurvida Blogger skulle godkänna något dylikt, och fick reda på att det inte verkar vara något hos deras regler som hindrar det. Fritt fram alltså. Fast nu återstår ju att göra något snyggt av det också, och kanske fundera ut hur teckenkodningen skall funka i alla webläsare. Ett litet projekt för mörka vinterkvällar.

måndag, januari 24, 2005

På stolen

Hur länge hade han stått här? En timme, två, längre? Det var inte mjölksyra han kände i benen, snarare var det en tilltagande domning från låren och upp över höfterna. Axlarna hade domnat bort för länge sedan, för repet som band ihop hans handleder bakom ryggen hade spänts så hårt att blodfödet till axlarna snördes av redan när de band honom. Men vad spelade det för roll egentligen, om han hade tappat känseln i hela kroppen? När han väl föll skulle han ändå aldrig känna något mera.

Han hoppades att han skulle ha modet att i sista stunden, just innan tröttheten tog överhanden, hoppa framåt och uppåt, det var hans enda chans som han såg på saken, att få nacken att brytas istället för att bli långsamt strypt. Men han konstaterade dystert att det modet nog aldrig skulle infinna sig, att han till slut helt enkelt skulle falla, och att snaran bara skulle dras åt.

Genom fönstret uppe i hörnet såg han att snön hade börjat falla. Han försökte föreställa sig hur det skulle kännas att gå därute, att snöpulsa, att springa i snön och göra en och annan snöboll. Att smaka på snön. Han kände ögonen tåras när han kom att tänka på att detta antagligen var hans sista dagdröm.

Kvinna

Vad en kvinna är och hur en kvinna ser ut har väl beskrivits otaliga gånger ända sedan Adam och Evas tid. På susning.nu hittar man:
Kvinnor har följande karakteristiska fysiska egenskaper: en fördelning av kroppsfett som samlar sig dels i bröst, höfter och lår, dels jämnt kring kroppen; ett smalare ansikte, en kortare medellängd en högre medellivslängd än män; inre organ i syfte att föda barn (äggstockar, livmoder, slida, öppnare bäcken?); klitoris.
En av de knäppare beskrivningarna jag har läst är väl Strindbergs. Jag läste den i SvD:s recention av "Fordringsägare":
En yngling med spenar på bröstet, en ofullgången man, ett barn som stannat i växten, en anemisk som har regelbunden blodstörtning.

The hills are alive

Den där Sound of music-låten där de sjunger "The hills are alive with the sound of music", den skulle låta helt annorlunda om man tog bort "with the sound of music". Den skulle kunna spelas upp i ett långsamt tempo, där det skulle mässas: "The hills are alive" om och om igen. Håll med om att det blevo en helt annan låt då.

I skrivande stund får man inga Googleträffar när man söker på "levande kullar", men jag inbillar mig att den här posten kommer att ändra på den saken. "Liljekullar" gav däremot 77 träffar. De är också en slags levande kullar, men ger inte samma skräckvibbar som de förstnämnda.

Prickpollen


Jaha, vi förtränger den tydligen. Det är ju skönast så.
Nästa poll handlar om ifall vi får en chans till när vi har dött (förutom att bli uppväckt som zombie, men det kallar jag ju inte chans).

Jaaha

Min farfar är död nu sedan ett tag tillbaks. Jag drar mig till minnes en sak om honom; när jag och mina ungar brukade hälsa på honom hade vi alltid kul när vi plingade på hans dörr. "Pling" ....."jaaha". Så var det, alltid när man hade plingat hörde man honom bekräfta att besöket var kommet medelst ett "Jaaha". Det kan också ha varit "Ahå" han sade, man hörde det liksom svagt bara. Det slog aldrig fel, vi stod där knäpptysta och väntade på lätet. Det var trevligt - det var "han" liksom.

Antagligen är vi bara fyra personer som minns hans "Jaaha", jag och mina tre barn. Det är möjligt att andra släktingar har tänkt på det, men troligen inte. Jag tror dessutom att han bara lät sådär de sista åren. Det som slår mig nu är att minnet av "Jaaha"-et kommer att dö med oss. Om allt går som det skall och att jag och ungarna dör i rätt ordning kommer minnet antagligen vara helt borta senast på 2090-talet, sedan är det som att det aldrig hade funnits, just hans "Jaaha" (eller om det var "Ahå").

Det gör en förbannad, att döden är ett sånt jävla slöseri. Ok, det kan tyckas som att förlusten av ett "Jaaha" inte är något, men det är det. Att en kunskap eller en genialitet dör med någon gör inte så mycket, för vi är massor med människor på jorden som ständigt förökar oss så någon kommer säkert att födas med samma egenskaper till slut - det är bara en tillfällig förlust. Men någons sätt att säga ett ord som bara denne någon gjorde, det går inte att återskapa, och det är jäkligt synd. Å andra sidan, vem skulle ha användning för ett speciellt "Jaaha" som inte är närmast berörd? Kanske ingen.

Vad lämnar man förresten själv efter sig, förutom en jävla massa bokstäver i en blogg? Bokstäver som inte ens finns på riktig. Fast jag har läst om teorier som går ut på att inget någonsin försvinner. Att det lagras någonstans, kanske i tillvarons och universums innersta struktur. Detta skulle betyda att farfars "Jaaha" finns kvar, och även min blogg. Att jag skriver om "Jaaha"-et ökar kanske t.o.m dess sannolikhet, förstärker det liksom, gör det lättare att söka på när någon i framtiden surfar på informationen som aldrig försvann.

Tänk om det blir så att det räcker med att söka på "Jaaha" i framtidens kosmiska internet, så får man fram en bild av farfar. Det kanske t.o.m går att återskapa honom, eller mig, eller min blogg. Någon i framtiden kanske får för sig att återskapa hela jorden från början till slut. Denne någon kanske är den allra sista, och när denne dör blir det inget mer. Han/hon kanske måste återskapa jorden igen för att livet skall leda fram till att just han finns. För att kunna finnas.

Den här posten blev ungefär fem gånger så lång som jag hade tänkt. Antagligen vann inte posten på det. Men medan jag skrev så glömde jag att jag fanns för en liten stund, att jag inte existerade, och att det var ok ändå. Bra memento mori-terapi helt enkelt.

söndag, januari 23, 2005

Besökarna

Faktiskt, gamla goda "Besökarna" från 1988 håller fortfarande ställningarna som sveriges bästa skräckfilm genom tiderna. I alla fall i mina ögon. "Det okända" som kom för några år sedan var också bra, men den får ursäkta - "Besökarna" har mer gammal äkta skräckfeeling i sig.

Nåväl. Jag har sett "Besökarna" ett gäng gånger genom åren, och det är alltid samma två scener som har skrämt mig. Det är korta scener, sekundsnabba. Det är kanske därför de har lämnat ett bestående (men) minne; att hjärnan liksom fick processa dem medan stämningen fanns där, och att de därför har "bitit sig fast".

Men nu har jag
digitalkamera och kan dokumentera. Är de två scenerna läskiga fortfarande?



Ja, monstret (eller demonen) då. Nä, han är inte läskig längre. Hela effekten hängde på att man såg honom så kort tid. Fast det är en fin mask i alla fall. Han/hon som gjorde den måste ha tyckt att det var synd att den inte fick vara med längre än så.



Lena Endre ligger och sover. Kjell Bergqvist tittar på henne i skenet av blixtarna - det är åska och allmän läbbig stämning (inom Kjell - resten av familjen märker inget). Plötsligt tycks Lena ligga och stirra och le på ett skumt och obehagligt vis. Kjell blir skitskraj. Den här scenen höll fortfarande. Den tycks inte riktigt höra ihop med filmen, den bara finns där som en .... ja jag vete fan...läskig är den.

Johannes Brost finns där också. Om honom vet jag inte riktigt vad jag skall tycka. Jag har inte bestämt mig. På ytan är han naturligtvis fruktansvärt dålig på alla sätt och vis. Men man anar att det finns något mer...något outnyttjat.

lördag, januari 22, 2005

Kasta om

Jag kom på en rolig grej man kan göra med "Hakanks Chiasmus" nyss, att man kastar om bokstäver i kända logotyper. Då behöver man ju bara flytta bokstäverna, man behöver inte kopiera eller ta bort, de finns ju redan där. Tidningen "Sköna Hem" kan bli "Skena Höm" vilket inte är så kul. Men "Star Fleet" kan bli "Flee Start" och det är ju ändå lite kul...eller? Hmmm... Men den här är väl bra:

fredag, januari 21, 2005

Hans Arnold


Jag satt och filosoferade lite över Hans Arnolds bilder; det är något fjälligt över dem, nåt blåaktigt och murrigt kan man säga. Det är svårt att beskriva.

Läser man på
hans (Hans) Hemsida så ser man att han är han född 1925, en inte helt purung kille alltså.

Vill man se hans konst live kan man ta sig till
"Galleri Dialog" där en del av hans bilder hänger mellan den 3:e och den 21:a april. Så står det på hemsidan. Men jag vet ju inte hur ofta sidan uppdateras - det kan lika gärna vara april 2002. Så är det ju på Internet.

Nä, då är det kanske säkrare att se hans (Hans) live (i dubbel bemärkelse kan man säga) - på
jazzpuben Stampen. Där finns som målad dekor på den nedre scenen, en stor Hans Arnold-målning med musiktema. Värd att kika på.

Läääskigt

Plötsligt avbröt han kyssen och kastade henne ifrån sig.
-Vad gör du? frågade hon olyckligt och häpet.
Han kunde inte svara. Hur skulle han kunna förklara sitt beteende? Skulle han berätta för henne vad han hade känt när han smekte hennes skulderblad? Hur de liksom hade känts avlångt förvuxna under hennes hud. Det gick inte att förklara. Han hade plötsligt fyllts av en äckelkänsla som gjorde att han var tvungen att komma bort. Naturligtvis hade det väl varit inbillning. Eller?
-Vänd på dig Karin, sade han med dov röst.
-Vad menar du?
-Vänd på dig Karin, låt mig se din rygg.
Karin tycktes sjunka ihop. Hon log ett märkligt leende och vände sig sakta om. Sänglampan i hörnet gjorde att allt i rummet fick långa skarpa skuggor. Rolf tittade på hennes rygg. Nu syntes det tydligt. Han fick bekräftat vad hans händer hade känt. skulderbladen var minst tre decimeter långa och tycktes vilja tränga igenom hennes hud.
-Berätta Karin, vad är det med dina skulderblad?
-Rolf, sade hon och vände sig emot honom, det var inte meningen att du skulle få veta det här om mig.
-Vad menar du, sade Rolf med rädsla i rösten.
-Jo förstår du Rolf........
Hon fortsatte inte meningen. Istället vände hon ryggen åt honom igen. Utan att förstå varför stod Rolf som förstenad. Skulderbladen hade trängt ut genom skinnet nu. De var vassa och gula. De rörde sig upp och ner - som kycklingvingar. Ur såren rann en bubblande grön vätska. Hon började långsamt backa mot honom..


Japp, det var bara en liten läbbig parantes. Egentligen skall jag svara på Fredagsfyran, som idag handlar om generositet:

1. Engagerade eller bidrog du till något välgörande ändamål som till exempel Röda Korset eller Radiohjälpen innan katastrofen i sydostasien?
Hmmm...njäää. Jag satte förvisso upp en liten radiohjälpsknapp på bloggen, men det var också allt.

2. Har du skaffat dig något engagemang efter katastrofen?
Nej, som vanligt är jag en ovanligt(men inte ovänligt) oengagerad person.

3. Vilket är ditt främsta skäl till att du engagerar dig (eller varför du inte gör det)?
Det enda jag kan komma på är väl slöhet kombinerad med dålig ekonomi.

4. Vilken organisation tror du gör mest nytta, vem och vilka kan man lita på?
Radiohjälpen låter ju rätt pålitligt.

Johnny i: Min Canon A70


Jag brukar plåta en hel del, gärna porträtt på vänner.


En hel del fartfyllda bilder blir det också.


Men oftast blir det porr.


Också en slags bloggare

Behovet att få uttrycka sig i skrift tycks vara stort och svårstoppat. På en busshållplats nere vid Norrmalmstorg satt denna lapp tejpad. Jag har sett liknande saker förr. Den här var faktiskt lättare att fatta än de brukar vara, ofta är det rena rama psyksjuka svamlet. Med andra ord: de som sätter upp såna här lappar är också en slags bloggare. Jag har inte dåligt samvete för att jag rev ner den, för på det här viset ökar säkert läsarskaran med flera tiotal.


Tryck för att förstora.


Lite minnen

I skrivande stund ligger flickr nere. I en halvtimme bara, det säger de i sin blogg. Nåja, jag får väl skriva en lång post då, en sån som tar en stund. Dessutom kommer jag att hämta kaffe och larma av en dörr (sitter på jobbet) under tiden, så när jag har skrivit klart kan jag nog slänga in en bild.



Bilden föreställer det som skall bli den nya ned(r?)gången till tunnelbanan på Sergels torg, sett ur min kamera klockan 06.15 på morgonen. När den är klar kommer minnet av de två föregångarna att förblekna. Föregångarna är väl "muttern" och vad det nu var innan (sedär, redan förbleknat). Så är det, när det nya ersätter det gamla trängs det gamla ut.

Så funkar det för mig. Häromdagen var jag ute och gick. Jag hamnade i
Trånkans centrum - mitt gamla centrum. Det är nu en enda stor byggarbetsplats. Nya fina hus skall nu stå på marken där gamla Konsum låg. Centrumet omdanas till nåt som inte passar in i min minnesbild. Vad minns jag då? Jo, ett gammalt minne jag har är att jag just hade fått ett par nya kängor. De var av typen som kommer och går i modesvängningarna, sådana där gula eller bruna du vet. Så inne på Konsum stövlade jag omkring. Jag var väl med förädrarna och handlade. Jag tog stora breda kliv (med betoning på breda). Jag kände mig rejäl på nåt vis, som Raskens (som kanske gick på tv då). Då hörde jag min pappas röst: "Varför går du sådär? Du ser ju ut som en bonde som går omkring på en leråker". Det tog mer mig lite på jorden antar jag. Kanske tog jag mindre kliv sedan.

Det var minnet det. Kängorna finns inte kvar. Konsum är rivet. Jag finns inte kvar - varenda cell i min kropp är antagligen utbytt. Håret är också till stora delar borta. Sjuttiotalet är borta (och jag kommer nog inte att få uppleva ett till).

Var var jag? Jo, jag sitter och väntar på att bildtjänsten flickr skall vakna till liv...... Jamen det har den. Ja då fläskar jag väl in min på-väg-till-jobbet-en-kall-och-regnig-morgon-bild en bit här ovanför då.
---
By the way: Min gamla mylla är Trångsund, ur den växte jag upp. Sedan, via några år i innerstaden hamnade jag i Trångsunds kaxiga kusin - Skogås, det är där jag bor nu. Läs vad susning.nu skriver om
Trångsund respektive Skogås, så förstår du varför jag längtar "hem" - Trånkan är helt enkelt mindre, mysigare.

torsdag, januari 20, 2005

Omkastning



Berwaldhallen


Herwaldballen

Bloggpris

Sökväg: Annica Tiger ---> Journalisten.se ---> Reportrar utan gränser.

Ja, det verkar som om man kan få ett fint pris för sitt bloggande nu. Med "man" menar jag nog inte mig själv. Antagligen prisas man nog för frihetskamp och allmän gullighet, och det med all rätt, för jag antar att "Reportrar utan gränser" är just en sådan organisation som gör det.

Men samtidigt, i ett påhittat parallellt universum, har just Journalisten.se instiftat ett pris som skall gå till grävande bloggare (såna som gör bloggortage). Aha! Då kan man själv komma på fråga. Nå, någon tung grävare är man väl inte, men lik förbannat nominerar jag mig själv - med
en gammal post från den andra december. Den tävlar jag med.

Jag undrar vad man vinner förresten.

En hypnotisk gest


Mandrake gör en hypnotisk gest. Sådant klarar inte Bush av. Så istället lyfter han sin stora, mäktiga, amerikanska hand och:

Heilar.

Gör en "talk to the hand".

Misslyckas med star trek-hälsningen.

Använder "the force" på någon.

Eller klappar han helt enkelt en stor osynlig vän?

Böghat

Jag läste ledaren i Aftonbladet. "Fäll Green för hets mot homosexuella" tyckte Åsa Petersen. Om han skall fällas eller icke har jag ingen aning om. Ett stort pucko verkar han ju vara i alla fall - man kanske borde fälla honom ändå, för säkerhets skull.

Emellertid tog jag mig för att Googla lite på ordet "böghat".
91 träffar blev det. Jag provade en gång till - på "böghatt" (varför vet jag inte, jag bara gjorde det).


Va...? bara en träff. "Typisk böghatt har han i iaf" står det på förhandsvisningen. Men när man följer länken hamnar man på ingenting. Jag får alltså ingen förklaring till vad en böghatt är och ser ut som. Skall man behöva uppfinna en själv?:

Science rules!



Ja, att vetenskapliga landvinningar övertrumfar hungerns betvingande råder det ingen tvekan om. Nästa fråga handlar om läbbiga hudförändringar:
Du hittar en läskig prick på kroppen. Vad gör
du?

Kidnappad

På tal om kidnappning. Jag funderade på hur det skulle vara om jag löpte risk att bli kidnappad, att jag var så rik. Låt säga att jag fångade Palmes mördare och fick kvittera ut 50 miljoner spänn, och därmed blev omskriven i pressen som "den rike", och därmed blev lovligt byte.

Hur fan skulle man göra för att undvika kidnappning, eller utpressning, hålla skurkarna borta? Jag har funderat på att man kanske skulle sprida ut ett rykte, säga till media att man på något vis har "låst" pengarna. Att man har låst dem i en stiftelse eller nåt, att man har givit dem order om att pengarna bara betalas ut som en lön, typ 30 tusen i månaden. Och att om större uttag skulle göras så skulle detta endast vara möjligt om alla nära släktingar var närvarande vid själva uttaget.

Nåt i den stilen, att skurkarna skulle göras medvetna om att det inte var nån idé liksom. Men det skulle antagligen spricka på att brottslingarna inte följer media, att de inte fattar att så är dealen; om man blevo kidnappad - eller att en anhörig skulle bli det - blir ett jäkla hallå när kidnapparen märker att det inte går att få ut pengarna.

onsdag, januari 19, 2005

Min dag

Lite sovmorgon till att börja med. Sedan doktorn, för att kolla upp ett födelsemärke. Var det hudcancer? Nä, hon trodde inte det, de brukar inte se ut så, men vi tar bort det om en månad och skickar det på analys. Sedan var jag lite barnvakt åt bebis-Ivar när Paola var hos optikern. På vägen hem köpte jag en apelsin.


tisdag, januari 18, 2005

Vilken font?

Jamen det här var väl en sjuk grej. Man skall tydligen kunna ladda upp en bild, eller URLen till en bild och köra den genom "WhatTheFont". Programmet (eller vad det nu är) analyserar bilden och kommer fram till vilken font som används. Vi snackar alltså loggor och sånt. Jag provade dock med Aftonbladets logga, och det funkade ju inte. Men varför skulle det göra det? Den är ju säkert handritad på ryttmästarns tid. Men vad vet jag, det kanske funkar på andra bilder.

Några länkar

Bara några länkar jag skrapade ihop nyss. Vissa nya, vissa gamla.

Laurie Lipton. Snygga men ibland lite störande bilder.

Renderosity gallery. De flesta av dessa bilder skulle göra sig som skrivbordsbakgrund.

Retro Randy. Skönt retro-jox.

War posters. Ja, ännu en sån sida, men det är ju fina bilder.

Jätteflickor. Hade en post för säkert ett år sedan om just sånt här.

Vintage plumbing. Vill ha ... vill äga!

Don Bernadotte

Kungen sitter och myser. Han har blandat sig in i debatten. Tankarna far hit och dit. Han börjar fantisera om att han tvingades in i debatten istället, han ville egentligen inte. Han var bara tvungen att axla det ansvaret. Han tänker på "Gudfadern 3":

Just when I thought that I was out they pull me back in

Min inre vitnos

Att de flesta vakter innerst inne vill vara poliser är en myt. Titta bara på mig, jag har då aldrig haft några såna funderingar. Men nu visar det sig att i valet av bloggnamn, stationsvakt (min gamla yrkestitel), har på ett smygande freudianskt sätt orden aina, ainas och aino smugit sig in. Och vad dessa ord betyder på Rinkebysvenska vet ju alla; polis.

Håkans program "Combograms" visar hur många ord det ryms i ett ord eller bara i ett gäng bokstäver. Ur namnet "stationsvakt" kan man plocka 849 svenska ord (om nu "vot" är ett ord). Skönast är väl ändå "vitnos" tycker jag.

Och faktiskt, Håkans program är mer användbart än han kanske tänkte sig - som bloggnamnsgenerator. Tänk så här: du har din egen blogg och du vill skaffa dig ännu en. Men nu är det ju så att du har liksom lagt ner hela din själ och identitet i namnet - du vill inte släppa det helt och hållet. Men ändå vill du ha en till. Jamen då kör du ju namnet genom "Combograms". Ta t.ex
"Gärningsmannaprofilen", vad kan det bli för ord? Jo:

"aforismerna" - Enligt
Nationalencyklopedin betyder aforism: "kärnfullt formulerad reflexion eller iakttagelse, gärna uttryckt som ett tänkespråk eller en lärosats". Inte dumt, eller hur. Eller varför inte: "Läsminnen". Eller varför inte: "Mafiosi". Alla bra bloggnamn. Eller inte. Ni fattar grejen i alla fall.

Så om det dyker upp en blogg som heter "Vitnos" eller "Satanist", ja då kan det vara jag. Och om ni stöter på bloggen "Fingret", då är det säkert Bengt som även har "Frihetens Vingar".

Leijonborg

Hörde på morgon-tv. Lars Leijonborg sade med sin karaktäristiska röst något om ..... ja, vad fan han nu babblade om. Det lustiga var att han sade nåt i stil med : "... och på natten finns där endast en ABAB-vakt". Ha ha! Lasse, det var väl ändå många år sedan det fanns ABAB-vakter. Så här är det Lasse: 1965 (när undertecknad var 1 år) bildades Allmänna Bevakningsaktiebolaget - ABAB. De hade sin storhetstid i början på 80-talet när de profilerade sig som bekämpare av ungdomar i tunnelbanan. 1992 var deras cred rätt låg och de omprofilerade sig till Partena Security (som sen köptes upp av Falck). Därmed slutade ABAB att finnas till.

Du måste hänga med i svängarna, inse att att tiden går. Förstå att den röst som förr kanske lät jättecharmig nu gnisslar illa. Lev i nuet Lars. Kom in i matchen! Eller kliv ur.

(Varför är jag elak mot Lars? Jag vet inte, kanske för att jag störde mig så hårt på rösten i tv).

Far född 42 fyller!


Godmorgonritual

På mitt jobb finns en städare som jag aldrig lär mig namnet på. Det beror inte på att jag är nonchig eller så, utan pga av mitt dåliga minne och att jag inte vill fråga igen. Han är från Sri lanka och är väl inte den som uttalar det svenska språket på det allra mest lättförståeliga viset. Dessutom är jag inget vidare på att förstå svenska med brytning. Så våra pratstunder brukar aldrig gå på djupet så att säga.

En sak har vi dock gemensamt, och det är att vi börjar tidigt som fan på morgonen. Ingen av oss är väl förresten på prathumör så tidigt heller. Våran morgonhälsning, ritual kan man säga för den är alltid typ lika, brukar låta så här:

Jag: Tja tja.
Han: Hej heej.
Jag: Ännu en dag.
Han: Jaaa.
Jag: Som vanligt.
Han: Jaaa ha ha.
Jag: Vi ses sen.
Han: Jo.

Exakt så lät det i morse. Vi kommer rätt bra överens han och jag. Kanske behövs det inte mer än så.

måndag, januari 17, 2005

Lite retro

-Hallå där! Tjacka husvagn på Komfort Travel Trailers så får du duscha med mig. ::::: Vem kan motstå det lockropet? Haken är att man måste åka tidsmaskin ca 30 år tillbaks i tiden för att duscha med henne i husvagnen. Och det är ju inte helt säkert att hon är lika duschvänlig längre, fast å andra sidan kanske hon är det. Nöjer man sig med att titta så kan man klicka på "AT LAST! RED-HOT TRAILER BROCHURE MODEL FAN FICTION", som är en avdelning på "retroCRUSH". Har man däremot en mer utvecklad smak för vad som är vackra bilder kanske man går till "Shanghai Posters" istället.

Oinspirerad

Nämen det var fan vad jag var oinspirerad idag. Jag mår dåligt, är väl sjuk helt enkelt. Vill egentligen bara dra nåt gammalt över mig, men det funkar förresten inte heller, för därunder ligger man bara och känner efter ännu mer.

Att vara en sjuk människa är väl aldrig kul, oavsett hur sjuk man är på en skala - det finns som sagt grader i helvetet. Att vara hypokondriker och inbillningssjuk och känna av cancer i vartenda symptom är heller ingen höjdare. En kombination av de bägge suger aphjärna med smalt sugrör, och den kombinationen har jag. Okul.

Nån länk då, eller några, det skall jag väl kunna komma med trots min ynklighet. Naturligtvis hittad inne på "PCL LinkDump".

Barber shop signs from West Africa - Riktigt tuffa skyltar. Får mig att blir ritsugen.

The biology of B-movie monster - B-films-monster, funkar det egentligen i praktiken?

Seg morgon

n rättt ipssig morgoä fakitskt. Knner img öjuk ch grött. Nyr jg so - leler förslökte soha - iånatt, såf lev dqt bra at ja lsåg okch vlred yig ojch settades påå et jäfkligt konstit ivs. Iag käpnns edt soma ow jagu ha träntngsvärk i armanna, dålgg känsl i fingarrna(sod känäs vsullna edssutom). Antaugligen hjr ag drabats va ne leler flerk farlgia sjukdomaw, skgit ockwå. cOh nte ns swus ha ajg, ör jax sluhade jum snusxa häromsxistens. Skit ocukså.

Den konstnärliga biten i ovanstående text stod
Hakanks generates spelling errors program för.

söndag, januari 16, 2005

Trappor

Skogarna i Skogås är fulla av trappor som inte leder någonstans. Att gå omkring i eftermiddagsljuset och vandra upp för dessa kan ibland skapa en känsla av tidlöshet, eller kanske det är förgänglighet.






Fadde/Linda-pollen


Jag tycker att resultatet var ganska väntat här. Faktum är att det inte är särskilt lätt att hitta på frågor. Nästa fråga är om Titanfärden: Är det värt pengarna? Jag kan tänka mig att det är rätt dyrt att skicka upp tekniska helvetesmaskiner i rymden för att få svar på lite, förvisso intressanta frågor, när det finns svältande i världen man i stället kunde lägga slantarna på?

Titan är bara vax

Jag kan inte bara hålla käften när jag ser att nationen, ja hela världen, håller på att bli lurade. Så jag bringar sanning nu. Nasa lyckades med sin lögn. ESA skall INTE få göra samma sak.

Det är nämligen i detaljerna Djävulen finns (som Lex Luthors pappa sade i ett Smallville-avsnitt), det är där man skall leta när man vill krossa stora lögner. Så jag letade och letade. Jag var som en Gollum som sökte sig ner mot bergets rötter.

Och bergets rötter sträckte sig sannerligen ned i helvetets förgårdar. Jag vadade omkring i vad jag trodde var svavel, gult och jävligt var det. Men så såg jag
formationen som bl. a Aftonbladet och andra kablar ut i världen. Jag tyckte mig känna igen den - hade sett bilden så ofta, kollat nära, skärskådat. Ja mina vänner: Knutby-kopplingen är total.


We aim to please

Sitter i sena nattetimmen/tidiga ottan och kollar efter en sida där jag kan hitta mitt IP-nummer. Under min jakt på det fann jag den här sidan. Kanske kan var till nytta.

lördag, januari 15, 2005

Gånglåtar


Jag gick förvisso ganska långt idag, nästan en mil, synd bara att min låtsamling i spelaren var så misslyckad. Faktiskt, märkte jag, så är det så att en misslyckad mix tar bort halva nöjet med gåing.

Jag får skylla på att jag hade lite bråttom iväg, slarvade. Själva låtarna är det ju inget fel på, en blandning som inte kan beskyllas för långtråkighet och likformighet; sån musik som borde ta tankarna bort från annat än musiken.

Konstigt nog funkade bara "Oh, vilken härlig da´" med Ted Gärdestad och "Klendathu Drop" som är är mäktig powermusik från "Starship Troopers". Dessa två är otrooooligt olika varandra, men det var dessa som kept me going den här gången.

Om man tror på att ens musiksmak säger något om det själsliga läget kan man nog tro att jag vore schizofren; "Härlig da´" och "Drop" borde inte kunna samsas inom samma huvud. Men jag kanske är två stycken....? Tänk om jag är det..
-Det är klart vi är, jag och mamma*.
-Käften Norman!
-There can be only one*.
-Just det Christopher Lambert, och det är jag.

På vägen hem handlade jag mat. Av någon anledning tänkte jag på DJ Röv, och hur rolig den serien är.

fredag, januari 14, 2005

Väntan

Det sägs ju att "inget är som väntans tider". Jag undrar hur de mår just nu, de ansvariga vederbörande för Huygens, den lilla Titanlandaren. I skrivande stund är det beräknat vara ca 20 minuter kvar tills data som berättar hur det har gått når hem till datamaskinerna på Jorden.

Jag får en bild framför mig, av hur män i vita rockar sitter och glor på än så länge tomma dataskärmar, bitandes på naglarna och med ångestfjärilar i magen. Det är en lite tragisk bild på nåt sätt; som någon som sitter och tittar på en telefon som aldrig ringer.

Första pollens resultat


Jaha, på frågan om ifall kungens tal skapade tårögdhet eller framkallade plötsliga köns och kraftuttrycksutbrott vann det senare. Jag skall erkänna att där föll även min röst. Knappt ett dygn lät jag min första poll ligga, det fick räcka att starta med. Nu lägger jag upp en ny och den får i alla fall ligga över helgen. Dena gång inspirerades frågorna av Fadde/Linda-såpan.

Förresten, när man tittar på "läget hittills" i pollen så står det ibland (nil) efter svarsalternativet, någon som vet varför?
update: Det betyder att ingen har röstat. No one In Line kanske..

Freila

Jag brukar gilla att vända på namn. T.ex blir mitt namn - Johnny Söderberg: Sonny Jöderberg - typ, man behöver inte vara så noga med stavning hit och dit, det är själva ljudlikheten som är det roliga och knasbolliga. Göran Persson blir Pöran Gersson, Sture Pyk (berömd översättare av kung Ubu och nyss död) blir Pure Styk. Hö hö - humor för mig.

Laila Freivalds blir Freila Laivalds. Jag tänkte att namnet Freila är nog ett riktigt namn också, så jag Googlade.
En beskrivning på Lailas spegel-jag jag hittade är:

Freila:
Kön: Sto
Färg: Brun
Ras: Kallblodig travare
Prissumma: 12 000 kr
Övrigt: Oregelbunden vit krona med svarta fläckar i kronranden vänster bak; Frysmärkning. S8442

Men detta är ju som sagt var bara Lailas spegel-jag, orginal-Laila är väl inte brunfärgad...

Fredagsfyran v2 -05

Fredagsfyran. Tema: Resor

1. Finns det någonstans du kan tänka dig att resa just nu?
Johnny fick ju en resa till Italien i 40-årspresent, antagligen är det precis dit, till Rom, han kan tänka sig att resa just nu

2. Har de senaste händelserna påverkat hur du planerar ditt resande?
De senaste händelserna har icke påverkat Johnny, för han är inte mycket för att resa, och om han vore en "resare" skulle han nog aldrig åka till "utsatta ställen".

3. Vilka är dina bästa tips för semesterresor utomlands?
Parlör. Magsjukemedicin. Och på den tiden Johnny snusade hade en stock snus nog inte varit så dum att ta med sig.

4. Skall man resa på egen hand eller med charter?
Johnny har gjort både och. Han har chartrat till teneriffa och han har rest "själv" till Australien. Båda sätten hade nog sina fördelar, men med åldern blir nog Johnny mer av en chartertyp.


Dumpar i Aftonbladet - men de levererar dock

Jag tycker mig ha upptäckt en ny grej, nämligen att Aftonbladet, för att fylla ut sidan och få den att verka matigare än den är, hänvisar till sina egna gamla artiklar i form av skärmdumpar från den egna papperstidningen. Fast det är klart, skärmdumpar kan det väl inte kallas då; fotodumpar eller scanndumpar kanske.

Jag undrar varför de gör det. Har de dåligt med nya bilder - dåligt med fotografer; småsnåla alltså? Ellar är det som jag sade, ren utfyllnad i brist på ord? Det är säkert så, för med hur många ord kan man egentligen beskriva Fadde/Linda-såpan egentligen?

Men jag förstår Aftonbladet. De måste leverera en tidning varje dag. Det är lätt för en bloggare att sitta och raljera. Jag behöver inte leverera, bara om jag vill och känner för det. Aftonbladet måste, hur lite de än har att komma med.

Att inte kunna leverera blir lätt en noja. Jag h a t a r att inte kunna det. Det spelar ingen roll vad det handlar om. Jag levererar - alltså finns jag. Jag levererar inte - därför borde jag inte finnas. Typiskt knasbollstänkande.

torsdag, januari 13, 2005

Ny utsatt grupp


En ny utsatt grupp - de strömlösa. Ännu en skara stackare som tillsammans med de medellösa och de hemlösa är beroende av omvärldens välvillighet. Som tur är minskar de i antal.