lördag, februari 28, 2009

Fel tortyrmin

Såna där gamla medeltida träsnitt, eller vad det är - såna på vilka folk blir torterade. Jag har funderat över en sak när det gäller dem: Att de som blir torterade ser så ointresserade ut. De har ofta miner som inte alls passar in i sammanhanget. Jag menar, själv skulle man ju se helt förvriden ut i fejan. Man skulle i alla fall inte se ut som om man tänkte på helt oväsentliga saker.



1: Jag håller just på att bli uppeldad: "Hmm ... låste jag innan jag gick hemifrån?".
2: Jag blir precis hängd: "Intressant struktur där. Undras vilket vilket träslag det är.".
3: Nån sorts tortyr ska jag uppenbarligen bli utsatt för: "Fan vad skitnödig jag är. Kommer jag att kunna hålla mig tills jag kommer hem?".
4: Ja nu blir visst mitt vänstra öga utstucket: "Undras om jag luktar. Det blev lite väl mycket vin igår kväll.".
5: Man karvar upp min mage och bröstkorg: "Fan vad rolig den där vitsen är. Jag skrattar fortfarande.".
6: Mitt högra öra ska just skäras av: "Jag måste komma ihåg att köpa mjölk, annars blir det väl ett jävla liv.".
7: Nu blir jag slagen med ris: "Vrider man nacken såhär så ska visst huvudvärken försvinna .... tja, faktiskt.".
8: Strax huggs mitt huvud av: "Undras hur hon ser ut under särken. Äsch, förresten, jag vill inte veta.".
9: Om ett par sekunder ryker min högerhand: "What shall we do with a drunken sailor ... eller säger man should?".
10(onumrerad, ovanför åttan): Ja här blir man visst rådbråkad: "Jag är emot tandblekning. Det ser onaturligt ut på nåt sätt.".
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ut ur lyan, mot bibblan

Idag ska jag inte missa bibblan med en sekund. Jag ska trotsa det slaskiga väglaget och solens brännande strålar och bege mig dit i tid. Venuskastet ska återlämnas och den beställda Roma ska hämtas ut.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Gör ditt eget skivomslag

Jätterolig utmaning på Moderskeppet: Gör ditt eget skivomslag. Reglerna är som följer:

1 - Gå till http://en.wikipedia.org/wiki/Special:Random
Namnet på artikeln är namnet på ditt band.
2 - Gå sedan till http://www.quotationspage.com/random.php3
De sista fyra eller fem orden i det sista citatet på sidan är titeln på din skiva.
3 - Gå slutligen till http://www.flickr.com/explore/interesting/7days
Tredje bilden på sidan är ditt omslagsfoto, under förutsättning att den är creative commons. Om den inte är det, se om någon annan bild på sidan är det. Eller gör en reload tills du hittar en.
Kommentar
: Det visade sig vara svårt att hitta bilder som tillät att man gjorde något med dem, så mitt förslag är att ta tredje bilden här om det inte är copyright på den http://www.flickr.com/commons/
4 - Nu kommer det roliga - Starta photoshop och gör ditt skivomslag.
5 - Posta bilden någonstans på nätet och skriv en kommentar här med länken. Eller posta den på facebook,myspace eller gör vad fasen du vill ;)

Så här blev mitt omslag.

Skivan som är en riktig klassiker: I Want To Be Cary Grant med AURORA TRAIN STATION.

(Bandnamnet, Titeln, Bilden)
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

fredag, februari 27, 2009

"Va"

Jag räknar det till att den unga Mona Sahlin säger "va" (utan att mena det som en fråga) tolv gånger i den här 01.40 minuter långa videon. Världsrekord?


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , / video via

Ground Zero på Sergels torg

En atombomb i City.Via Terra:
Ground Zero.

Man väljer ett ställe på kartan. Man väljer en bombtyp. Man trycker på "Nuke it!". Väljer man Stockholms City som ground zero så klarar Skogås, där jag bor, både Hiroshima och Nagasaki-bomberna. Skulle man däremot släppa en "Tsar bomba" över plattan, ja då får jag fly bortåt Dalarö till.

---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Ikväll kollar jag på den

Ikväll visar K-special (kanal 2, 20:00) dokumentären "En film om Olle Ljungström". Jag tror det blir jävligt intressant.


(Även 01/03 i SVT2 och 04/03 i SVT2.)

Jag har bloggat om saken ett par gånger nu, först om att filmen borde visas på tv, och sen om att den kommer att visas på tv. Och så nu då.

Man skulle ju kunna tro att jag är nåt slags Olle Ljungström-freak, men det är jag inte. Intresset kommer sig av att jag var så jäkla inne på Reeperbahn (lyssna på dem här) på den tiden då det begav sig; i en viss ålder är ju musiken lika viktig som vad som helst annat, och man lever sig verkligen in i den. Så var det för mig.

Sedan har jag bra minnen av Olle Ljungström som soloartist. Jag förknippar till exempel skivan "Världens räddaste man" med tiden när mina ungar var små. Ett tag funkade den lite som ett soundtrack till den tiden. Här är låten Robert Mitchum från den skivan (ganska Neil Young:ig, nu när jag tänker på saken).
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Rippa från Spotify

Nu har Spotifys kopieringsskydd knäckts, kan man läsa i SvD. Jag har vetat hur och med vilket program man rippar låtar ur Spotify ett tag nu, men jag har inte velat blogga om det; vill inte reklama för något som sätter käppar i hjulen på en sån bra tjänst som Spotify.

Men ändå så tror jag inte det är så farligt. Jag tror inte att de som rippar låtar från Spotify gör det för att fylla sin hårddiskt. Ville man göra det så finns det enklare sätt. Dessutom så rippas filerna till ogg-formatet, vilket många antagligen inte är så bekväma med.

Jag tror att de som använder detta (eller dessa, för jag tror det finns två program ) gör det för att kunna ha låtarna i mp3-spelaren, eftersom den lösningen ännu inte verkar finnas till Spotify (fast det verkar vara på gång).
---
Läs även andra bloggares åsikter om

Bakom "Global Intifada"

Med anledning av butiksbränderna i Södertälje har namnet "Global Intifada" kommit på tapeten. Vad de är för typer tycks väl ingen veta, utom att de verkar vara som Afa ungefär, fast utan att ha nån riktig organisation.

Ordet global betyder nåt i stil med världsomspännande, och ordet intifada betyder typ avskakning och/eller rensning (har jag lärt mig på wikipedia). Jaha, världsomspännande rensning.

Det ordet översatte jag till engelska (med Google translate), och översättningen blev: global gutting. Detta översatte jag från engelska till galiciska och fick: globais evisceração. Från galiciskan till franska: mondial éviscération. Från franska tillbaks till svenska: World urtagningen.

World urtagningen - jaha? Det låter ju bara knasigt. Å andra sidan hade jag inte väntat mig några större ord-uppenbarelser. Nu går jag till mitt favoritställe när det kommer till att göra anagram, och genom det kör jag ordet global intifada. Här är varianterna det blev.

niofaldigt alba
tiofaldig banal
tiofaldig alban
bidat anglofila
bilagda foliant
blida ofantliga
bilda ofantliga

Jag försöker alltid att hitta dolda meningar och budskap bakom orden, och här kom jag visst nåt på spåret. Punkt fyra: anglofila. En anglofil är en som gillar allt engelskt. Jag antar att många anglofiler ser det amerikanska som en avart, en degenerering, av det engelska och det kanske är detta som ligger bakom bränderna (som ju var riktade mot butiker som kränger amerikanska varor). Case closed!
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , / Ab, SvD, DN, SSvD

torsdag, februari 26, 2009

Vad familjen gör

~Morsan ligger väl redan i startgroparna inför kolonilottssäsongen, antar jag.
~Farsan dricker sherry på en balkong i Spanien.
~Dottern är i London och lever londonliv.
~Äldsta sonen spelar WoW i brist på jobb (jobberbjudanden mottages med tacksamhet).
~Yngsta sonen laddar inför nästa veckas prao (plattsättare).
~Själv sitter jag krum framför datorn och borstar tänderna med en oladdad eltandborste.

Och stilla går månen sin ban över snöklätt landskap.
---
Läs även andra bloggares åsikter om

Mörka och ljusa pixlar

Det finns ett antal bloggar som alltid stör sig på att när man blurrar eller pixlar misstänkta brottslingars ansikten gör blurret och pixlet ljusare än själva ansiktet är. Tesen är att man inte ska få reda på att brottslingen i fråga är mörkhyad, eftersom man då automatiskt går över till Sverigedemokraterna, typ.

Själv är jag emot pixlande och blurrande över huvud taget; jag tycker att antingen visar man en "sann" bild eller så visar man ingen bild över huvud taget. Och förresten - ska man vara konsekvent när man gör mörka ansikten ljusa så bör man ju göra tvärtom också, och hur fan skulle det se ut? Till slut tappar ju i så fall bildmediet sitt nyhetsförmedlande värde helt.

Nåväl, jag kom att tänka på saken när jag på Efterlysts hemsida såg killarna som rånade en åttaåring. Man ser att de är av utländsk härkomst, men nog fan är de bleka som spöken, åtminstone på den här bilden.



Så tittar man på bilden i Metro. Samma bild men med pixlade ansikten. Nu är de plötsligt väldigt mörkhyade (sånär som på en hand). Varför är det så?



Jag testade att pixla ett av ansiktena, och sedär - på den ena bilden blev han mörk och på den andra höll han så att säga färgen. Jag har inte orkat ta reda på hur det blir när man blurrar, men med pixlar verkar det funka som så att ju större pixlar man använder, desto mörkare blir det, i alla fall var det så nu.


Stora pixlar = mörkt. Små pixlar = ljust.

Men just varför det blir så här är jag inte tillräckligt photoshop-kunnig för att förstå.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Hur gör man om bilder till gammal spelgrafik?

Jag blev riktigt inspirerad av de här bilderna. Jag tänkte att: Fan, om man kunde göra en Photoshop-action som omvandlade bilder så att de liknade gamla Nintendo-spel. Det vore något. Jag gjorde en enkel och snabb action:

Den här blir ...


... den här.


Den här blir ...


... den här.


Den här blir ...


... den här.


Hyfsat, men inte mer än så; det är ändå något som inte blir som jag vill. Så jag ropar ut till alla duktiga photoshoppare därute: Är det någon som vet hur man ska gå tillväga för att få till det riktigt bra?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Ingen stor sak

Jag läser i Aftonbladet om en kille som har tatuerat in en hel tidning på låret. Är det meningen att man ska bli imponerad? Vadå liksom, själv lät jag tatuera en random bloggpost från häromdagen - i pannan. Ingen stor sak med det , bara en sån där crazy grej man gör när man har tråkigt.



(Och skulle jag behöva söka jobb någon gång så kammar jag bara ner luggen. Det funkar säkert).
---
Läs även andra bloggares åsikter om

Jobbig talesman

I-landsproblem: Man skapar en post i sin blogg - en post man inte är nöjd med. Den senaste posten ligger alltid överst i bloggen, och funkar därför som ens bloggs galjonsfigur/logga/talesman - i det här fallet en dålig sådan. Och så får man skrivblockering. Den dåliga posten bara ligger där och skriker ut sin dålighet (och därmed hela bloggens). Man är ingen sån bloggare som slänger dåliga poster, så den dåliga ligger kvar. Jupp, ett I-landsproblem, men även såna kan ju vara enerverande.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

onsdag, februari 25, 2009

Äktenskapstycke



(Ja jag vet - lite slarvigt inklippt. Men jag har inte tid att finlira just nu)
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Entimmesbloggen

Mellan klockan fyra och fem idag bloggar jag på en blogg jag kallar Entimmesbloggen. Jag tänkte att var tionde minut ska jag påbörja och slutföra en bloggpost. Bara på kul.

Update: Då var det lilla projektet avslutat. Det var både svårare och lättare än jag trodde det skulle vara.
---
Läs även andra bloggares åsikter om

HMS Paint


---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Vad är detta en del av?

Det här är en del av en större bild, och om du vill ha tio sekunders förströelse kan du ju försöka gissa vad det är för något. Det är inte svårt; antagligen föreställer den fullständiga bilden det första du kommer att tänka på. Tryck på bilden för att få svaret.


---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Mona vs Maud 2

Minns ni när vi talade om matchen mellan Mona Sahlin och Maud Olofsson? Den har verkligen ägt rum. I somras, när riksdagen hade ledigt, inträffade den - vilket förklarar komba-tanternas något semester-slappa och sjaviga utseende (när riksdagen stänger börja de leva som vanligt fölk; vräker i sig chips och hamburgare och låter håret växa). Varför de valde att brottas i just coleslaw framgår dock icke.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Westling utplånas

Jag hörde nyss, på morgon-tv, Reinfeldt säga att han räknar det som att ätten Bernadotte förs vidare. På nåt sätt känns det lite fräckt mot Daniels släkt; de hade säkert räknat med att deras släktnamn fördes vidare av sin son. Som det är nu så utplånas ju namnet Westling till förmån för Bernadotte.

Nå, om de nu får barn - vilket är det enklaste sättet att låta barnet bli en Bernadotte? Jo, enligt Wikipedia räcker det med att han inte anmäler sitt faderskap inom tre månader: "... om inte faderskapet fastställts inom tre månader efter födelsen så får barnet moderns efternamn.".
---
Läs även andra bloggares åsikter om , / mera om förlovningen: Ab, Sydsv

tisdag, februari 24, 2009

Vad rörande de var, på den där presskonferensen



---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , /Ab, SvD, DN

Var borde blurret respektive skärpan ligga?

Vilka motiv funkar egentligen bäst att "tilt-shifta"? Det kan man fråga sig. En som är inne på "tilt-shiftande" är Jansson, vars stuga - vilken egentligen inte borde ha funkat - lyckades bli rätt hyfsad.

Ja vilka bilder funkar? Jag testade med den ganska kända bilden på vilken en massa människor i Afrika någonstans går ut i krig bärandes bara enkla vapen, typ knivar och käppar. Det syntes mig att just ett sånt motiv borde vara rätt svårt att få till.

Om jag lyckades? Tja, inte sådär jättebra, tycker jag. Men nu körde jag ju med TiltShift Maker, och det är möjligt att det skulle bli bättre om jag hade photoshoppat och då kunnat lägga blurret annorlunda.

Anledningen, förresten, till att jag tyckte att Janssons stuga inte borde ha funkat är att stugan tog upp för stor del av bilden, och att leksakseffekten därför borde ha uteblivit. VARS någonstans borde blurret respektive skärpan ligga för att det ska bli bra?

(Ja jag vet - intresseklubben antecknar)
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Nöff nöff

Jag blev sittande onormalt många sekunder framför den här rubriken: "Hundratals högriskgäster på bröllopet". Det blir så ibland när man stöter på långa, sammansatta ord man inte känner igen. Jag undrade vad fan en högris var för något.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Bestående

En jävla massa vatten har runnit under broarna på de tjugosex år som har passerat sedan jag var arton. Min smak, mina åsikter och precis nästan allting i största allmänhet har fluktuerat hit och dit sedan dess. Men vissa saker har alltid kvarstått; till exempel är en skogaholmslimps-macka med smör och honung fortfarande lika god som första gången jag åt en sådan, och viss musik låter fortfarande lika bra.


---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Det ser konstigt ut

Var inne på Dagbladet.no och läste om Victorias förlovning. Bredvid artikeln fanns en annons. Medelst hypnosterapi ska man få hjälp att sluta röka.

Ja jag vet inte om det är mig och mina ögon det är fel på, men inte fan ser röken som kommer ut ur hennes mun ut som rök. I alla fall skulle jag, om jag vore photoshopparen, nog tunna ut den där röken lite. Det ser konstigt ut.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Ett motto på latin

Står man i begrepp att starta en klubb eller en förening, kanske kring sitt pilkastningsintresse eller vad fan som helst, ja då behöver man ett motto på latin - i alla fall om man vill vara riktigt fin i kanten. Men att klura ut latin-motton är inte det enklaste, så istället använder man sig av: "Latin Motto Generator".



Vill man vara ännu finare behöver man en sköld eller nån form av heraldik. För att tillverka en sådan kan man använda PowerPoint, som jag har gjort här ovan, eller så kör man med en av dessa otaliga sköldgeneratorer som finns på nätet, till exempel denna.

Förresten behöver det ju inte handla om klubbar och föreningar, även bloggar kan ju hålla sig med latinska motton.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , / Latin-motto-generatorn via.

Kö?



Kan man verkligen kalla det för när bara en person är inblandad?

Läs även andra bloggares åsikter om / Bokrean: HD, SSvD, Ab

Bloggvänskap

Två bloggare.Två bloggare om att vara vän:

Tyskungen: "T-19: Att vara vänner"

Hertiginnan af Uppsala: "Så blir du Hertiginnan's vän"

---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Ämne: Biologi

Om man vill ha svar på de stora frågorna, särskilt de som inbegriper biologi och evolution och som man inte förstår, då ska man antagligen vända sig till Metros insändarsida. Där kan man lägga fram sina frågor. Frågorna får gärna vara retoriska på ett skrattretande vis.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

måndag, februari 23, 2009

Fan vet hur det går till

Jag vet inte om det har med vinklar eller andra fototekniska saker att göra, men vissa bilder känns otroligt stora - utan att egentligen vara det. Boston.com's avdelning "The Big Picture" innehåller just såna bilder. De är inte bredare än 990 pixlar, men ändå känns de enormt stora. Fan vet hur det går till.
(Tryck på "More Photos" under varje bild för att komma in på gallerierna)
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Böcker, böcker

Här ses mitt helt nya lånekort sväva fritt över Steven Saylors 'Venuskastet', och det helt utan hjälp från Photoshop till på köpet.



Idag insåg jag att jag faktiskt inte hade någon mp3-spelare längre, och att ett nytt lånekort måste införskaffas. Sagt och gjort. Boken jag var ute efter fanns faktiskt på Skogåsbibblan. Jag såg den inte först, men bibliotekarien visade mig bort mot deckarhyllan, och där stod den. Jag funderade på en annan bok också, men den får vänta eftersom jag förhandsbokade en bok att hämta på lördag - en riktig tegelsten - och nån måtta på läsning får det ju faktiskt vara.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Jämförelse mellan YouTube, Blip.tv och Vimeo

När jag lägger upp egentillverkade filmer på nätet så använder jag mig nästan alltid av Blip.tv. Innan dess körde jag med YouTube. På senare tid har jag börjat snegla mot Vimeo. Det handlar om vem som behandlar ens film bäst; kodar om den med någorlunda bibehållen ursprungskvalitet (i den mån den hade nån vidare kvalitet från början, det vill säga).

Jag filmade en liten snutt på balkongen nyss, vilket kanske egentligen var dumt eftersom min kamera inte hanterar snövitt något vidare. Men jag gjorde det i alla fall, och sen laddade jag upp det till ovan nämnda videoställen. Jag vill jämföra vilken som är bäst, och du får gärna hjälpa mig genom att tycka till.






Testing Video from stationsvakt on Vimeo.

Helt klart var i alla fall Vimeo snabbast med att ladda upp filmen och att koda om den, följd av Blip.tv och sist YouTube.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Sigurd och Gudrun

Sigurd Fafnesbane kan man få kalla sig om man heter Sigurd och lyckas dräpa en drake vid namn Fafner.Jag såg att en "ny" Tolkienbok ska släppas: "The Legend of Sigurd and Gudrun". Den bygger på en sån där gammal fornnordisk saga. Eftersom jag inte har nån vidare koll på fornnordiska saker har jag fått söka på nätet. Jag hittade en intressant (och lättläst) C-uppsats från Uppsala universitet, signerad Ida Edlund (PDF). I den kan man till exempel lära sig att:
Sigurdsagan har sina rötter i mellaneuropa under folkvandringstid på 400- och 500-talen. Sagan förblev muntligt traderad i många hundra år och man vet inte exakt när den nedtecknades.
Så småningom nådde sagan i alla fall norden och blev där skriftligt bevarad i Eddan. Vill man ha en kortare redogörelse än en C-uppsats kanske man dock väljer Wikipedia.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

söndag, februari 22, 2009

Roten 3

Roten 1, Roten 2

Nu är roten skalad och blötlagd. Det svarta på'n, det som gör den så bananskalsliknande, det är antagligen ställen jag missade att skala - en slags under barken-bark. Den tar jag bort sedan. Planen är att när den är fullkomligt genomsur, roten, så ska jag stoppa in den i ugnen.



Därinne får den torka helt och hållet, och sen upprepar jag hela proceduren. Som du märker finns det ingen vetenskaplig grund i det jag håller på med, utan det är ren experimentlusta som driver mig.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Roten 2

Jag trotsade uppgivenheten och begav mig ut i snöyran. Den kallklibbiga vita kristallsubstansen letade sig upp längs mina slitna och trådiga jeans, men jag var tuff och pulsade vidare.



Till slut fann jag något slags krumt lövträd som jag trodde borde funka. Jag stegade ner i sänkan där det stod, och ur innerfickan fiskade jag upp en gammal kökskniv.



Till en början gick det lätt. Det här går ju som en dans, tänkte jag. Men det var bara barken som lät sig dansas igenom; när den väl var passerad var det som att hugga i sten.



Nå, jag lyckades till slut avskilja grenen från trädet, och denna frukt av min möda lät jag stoltsera på en höjd med utsikt över lännaskogarna, medan jag hämtade andan.



Sen var det dags att kapa bort den delen av grenen jag inte ville ha; mina knän stod stadigt nedsjunkna i snön medan jag karvade. Det tog några modiga minuter, men sen lossnade den.



När jag stolpade hem med grenen i min hand skämdes jag lite. Vad ska folk egentligen tycka om att någon går och bär på en gren? tänkte jag. En rätt löjlig känsla, men den gnagde lite.



När jag kom in i portens värme märkte jag att jag hade ett plågat uttryck i mitt ansikte. Antagligen hade det etsat sig fast där redan på ett tidigt stadium av mitt skogsäventyr, och medan jag nu sitter och skriver detta märker jag att det är svårt att släppa det.



Nu får grenen vila lite, och jag med. När nästa nästa attack av inspiration sätter in ska jag skala bort barken, och sedan koka den (grenen alltså, inte inspirationen). Tanken är att den så småningom skall vila på botten av ett akvarium, men om detta funkar har jag ingen aning om; antagligen flyter väl fanskapet vad jag än gör. Å andra sidan hade jag rätt kul och fick lite motion på köpet, så oavsett om det funkar så var det värt det.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Roten

Vaknandet
Jag vaknar rätt sent (typ halv 11), men det gör inte så mycket; för det första behövde jag säkert sova ut, och för det andra har jag, vad jag vet, bara en enda sak för mig idag, nämligen:

Projektet
Igår kom jag på att idag skulle jag ge mig ut i skog och mark och hitta en pinne. Eller snarare, en gren. Eller snarare, en rot. Nåt att ha i akvariet (som ska hittas eller skaffas). Jag vill hitta en egen, inte för att jag vill vara snål och inte köpa en, men för att det kan vara kul. Jag tänkte hitta en lämplig trädbit och skala/rensa den och koka den (!!!!). Jag har fått för mig att pinnar och rötter innehåller nån slags syra/surhet som måste kokas bort. Nå, så jag gjorde mig beredd. Drog på mig strumporna och drog upp persiennen. Det var då jag drabbades av:

Chocken
Snö. Snö över allt. Djup snö. Hur hittar man rötter i djup snö? Plötsligt känner jag en samhörighet med skogens alla djur, som säkert även de har samma problem. Peppet och go get'et rinner nu ur mig. Jag släpper persiennsnöret och som jag nu står i ett halvmörkt rum igen känner jag:

Uppgivenheten
stiga upp över fotknölarna. Med tunga steg hasar jag mig bort mot datorn. Som vanligt. Jag slår på nätet (eller skötet, som det heter på Stockholms skärgårdsdialekt) och sätter mig att blogga istället.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

lördag, februari 21, 2009

Några minuter ur en lördag


---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Alldeles för få bilder, men det funkar hyfsat

Jag laddade ner det lilla programmet Shape Collage. Ja, det hörs ju liksom på namnet vad det handlar om - kollage i form av ... ja, former. Här är några små kollage

En fyrkant
En kvadrat.

En cirkel
En rund cirkelform.

Ett hjärta
Ett hjärta.

JS - mina initialer
Bokstäver.

Ett träd
Ett träd.

Som du såg så krävdes det lite fantasi för att se vad vissa former föreställde, men det beror på att jag använde alldeles för få bilder. Dessutom gjorde jag inga inställningar på bilderna. Man kan ställa in hur stora bilderna skall vara och hur stort mellanrum det ska vara emellan dem. Med några enkla drag i reglagen hade jag fått till det bättre.

De färdiga formerna som finns är just kvadrat, cirkel och hjärta, men vill man ha en annan form så är det bara att rita den, så samlas bilderna enligt vad du ritade. Bokstäver skriver man in. Jag skrev JS, och så lade sig bilderna så. Programmet hittade jag via digital inspiration, och det var väldigt lättanvänt och snabbt.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Man kan ju fundera i alla fall

Det är så mycket om SAAB just nu, och vad som är vad och vem som gör vad och hur det står till och funkar, ja det ska jag inte ens försöka mig på att reda ut. Jag är för dåligt insatt, helt enket. Men man kan ju fundera i alla fall, även om man är super-lekman-amatör.

Jag kommenterade på bloggen schmut häromdagen. Hon skrev om att besökare hade kommit till henne genom att söka på "begagnad real doll". Lite skämtsamt (och ganska off topic) kommenterade jag att SAAB borde börja tillverka Real Dolls, och att produktionen liksom kunde ta avstamp i krockkudde-tekniken.

Nu när jag tänker på saken; kan de inte det då? Jag menar - de tillverkar ju saker, och det måste väl inte vara bilar? Kan det inte lika gärna vara sexdockor? Eller vindkraftverk i miniformat eller steadicams för amatörfotografer eller vad fasen som helst.

Det är väl bara att ta reda på vad som säljs ute i världen - saker som folk köper och som är dyra och som man själv borde kunna göra bättre och billigare eftersom man redan har en massa kunskaper, välutbildade arbetare och maskiner. Går det inte att ställa om? Tja, jag är ju verkligen super-lekman-amatör när det kommer till sånt här, men man kan ju fundera i alla fall.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , / Om SAAB: Ab, SvD, DN, SSvD

fredag, februari 20, 2009

Morgonplåt

"Jag missade bussen i morse". Så började en post jag skrev idag, och den slutade med: "Nå, sen kom ju bussen". I mellanrummet mellan den missade bussen och bussen jag hann med så plåtade jag lite, där i morgonmörkret och kölden. Så här såg det ut där jag stod.

Klarabergsgatan i Stockholm.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Den som är mest släkt med Alexander den store vinner Jag är bäst-tävlingen

Grekerna anser att invånarna i den nya staten de facto lägger beslag på de antika makedonernas historia, vilket grekerna är motståndare till. Grekerna anser att dagens makedoner, liksom övriga folk i tidigare Jugoslavien, är slaver och därmed saknar koppling till det antika Makedonien. Grekerna hävdar att makedonerna ägnar sig åt en form av historisk identitetsstöld eller varumärkesintrång(Wikipedia).
Den här konflikten var jag alltför obildad för att veta att den alls existerade. Jag hittade den på YouTube, där sökningarna "macedonian dna" och "greek dna" bjuder på, förvisso rätt tragisk, men ganska stor underhållning. Att ämnet är ganska brännande ser man på hur många kommentarer vissa filmer har.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Fyll i

Jag tog bort texten ur den översta rutan. Om du har tråkigt och dessutom inte har nåt bättre för dig kan du ju hitta på en passande text. Både engelska och svenska går bra. Lite terapi bara.


---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Dystert

Jag missade bussen i morse, och blev tvungen att hänga på T-centralen. Fan vilket dystert ställe det egentligen är, åtminstone vid kvart över sex en fredagmorgon i februari. Jag plåtade lite som jag stod där; tänkte att jag kunde göra ett panorama, eller nåt liknande, ikväll om jag orkar.

T-Centralen, en fredagsmorgon i februari, 2009

Arkitekturen skulle ju i teorin kunna ge lite Månbas Alpha-vibbar, men det gör den inte. Istället är ensamhet, anonymitet och kyla känslor som poppar upp, i alla fall var det så i morse. Nå, sen kom ju bussen.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Typ hiphop, men rätt bra

Vanligtvis kräks jag lite lätt jag på allt vad hiphop heter, det finns undantag, men vanligtvis så är det så. Fast den här gillade jag. Det är en mash-up på Cypress Hills "Insane in the Brain" och Johnny Cash-låten "Get Rhythm".


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , / via

Romersk gynekologi

"På lampans yta visas en mycket smal kvinna, eventuellt drabbad av en allvarlig sjukdom, t.ex. cancer, och en läkare som utför en gynekologisk undersökning med ett så kallat vaginal speculum"
(Latin American Herald tribune)

En gynekologisk undersökning i det gamla Rom.

Ett speculum är, efter vad jag förstår, en äldre form av endoskop. Ett par exemplar av såna har hittats i Pompeji, men det är ganska unikt att man får se det användas i praktiken, åtminstone på ett konstföremål, i det här fallet en oljelampa (min privata gissning är att lampan kan ha varit ett undervisningsobjekt).

Det är spanska arkeologer som har hittat lampan, som är från det första århundradet, i regionen Leon. Och om någon skulle undra om gynekologi är ett av mina specialintressen så kan jag med en gång säga att det är det inte. Däremot blir jag alltid nyfiken och intresserad när jag läser om gamla romerska artefakter som grävs upp.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , / via the history blog

torsdag, februari 19, 2009

Omanligt namn?

Efternamn
>
Det finns 51 personer som har efternamnet Humla

Förnamn
>
Det finns 52 kvinnor som har förnamnet Humla. Av dessa har 15 namnet Humla som tilltalsnamn.
>Det finns ingen man som har namnet Humla som tilltalsnamn.


Jag är inne på scb.se (som har fått en helt ny struktur och navigering) och söker på namn. Varför heter inga män Humla?


---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Korsen på månbilderna

En grej jag är nyfiken på är korsen på månbilderna. Det syns lite dåligt på den här bilden, så jag föreslår att du trycker på'n och förstorar den.



Som du ser är bilden full av små svarta kors med jämna mellanrum. Vad är det egentligen? Att det har med kameror och optik att göra gissar jag mig till, men är det nån som vet?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Klassernas språk

Det är fruktansvärt jobbigt att vara utan mp3-spelare (den pajade); jag, som sedan två år tillbaks endast har lyssnat på ljudböcker, har fått gå tillbaks till pappersvarianten. Bibblan är stängd när jag kommer hem på kvällarna och köpeböcker är dyra - alltså blir det till att gräva i den egna bokhyllan.

Jag har rätt många böcker, och har läst en hel del av dem. Men en del är såna jag har hittat; jag har väl stått i nån grov-sop, antar jag, och tänkt: >>Hmm, den här kan jag nog läsa nån regnig dag>>, varpå den förpassas till bokhyllan för att därefter aldrig plockas fram. Det är såna böcker jag nu tvingas rota efter.
Skrivandets hantverk
Sven Wernström berättar om sina egna arbetsmetoder och ger råd till dig som vill skriva
Jag bläddrar lite i den, och hittar genast några guldkorn. Dessa handlar om de olika klassernas språk, och här kommer ett litet utdrag:
Överklasspråk
Överklasspråket är ett maktspråk. Makthavarna har intresse av att hålla oss andra i okunnighet, lura oss och dölja verkligheten för oss.

Medelklasspråk
Medelklasspråket möter vi först som lärarnas och läroböckernas språk. Man känner igen det på att det är neutralt, utslätat, känslofattigt.

Arbetarspråk
Arbetarklassen är den förtryckta delen av befolkningen. Det avspeglar sig också i vårt sätt att tala och i vårt val av samtalsämnen.
Men jag ska inte bara raljera över boken. Jag bläddrar lite i'n, och det verkar finnas nyttiga lärdomar att inhämta där också, som svaret på frågan "Vad är en A4-sida?" och liknande.

By the way, förresten, så är mitt bidrag till arbetarspråket (eller kanske man ska säga "det skrivna talspråket") att jag ofta förkortar ord, till exempel att jag skriver "i'n" istället för "i den". Men det gör jag nog mest för att det ser kul ut.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag, februari 18, 2009

Jag är räksugen

Det här är räksorterna som finns på Södermalms Akvarieaffär:

Caridina cf. cantonensis ”Crystal Black”
Caridina cf. cantonensis ”Crystal Red”
Caridina cf. cantonensis ”Tiger”
Caridina japonica ”Amano”
Neocaridina heteropoda ”Red Cherry”


Fan, ju mer jag funderar på saken desto mer sugen på att köpa några räkor blir jag. Och jag har ju faktiskt ett gammalt akvarium liggandes i källaren - tror jag. Jag tror att jag omedvetet har saknat min groddamm, att det liksom har fattats något sedan jag blev utan den. Dock, att gå så långt som att säga att räkor ska fylla ett eventuellt tomrum i själen, det vore alldeles för melodromatiskt, jag nöjer mig med att säga att jag är sugen på några räkor.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Olika synsätt

Vilken kontrast alltså, i hur man väljer att bemöta/behandla delfiner. I Australien blev en delfin attackerad av en haj (via). En massa späck upptill på'n slets loss. Den räddades och fördes till en specialklinik för vård. I Japan, däremot, där behandlar man delfiner som vilka firrar som helst.


Vänster: Den räddade australiensiska delfinen. Höger: De massakrerade japanska delfinerna.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Mona vs Maud - Vem vinner en catfight?

Jag nämnde namnen Mona Sahlin och Maud Olofsson i den förra posten, och i kommentarerna som följde på den föreslogs en så kallad "catfight" dem emellan. En "catfight", enligt Wikipedia, är: "An altercation between two women, typically involving scratching, hair-pulling, and shirt-shredding". Ja det vore ju förstås en syn. Men vem skulle vinna?



Mona är född 1957 - alltså ett par år efter Maud, som är född 1955. Monas relativa ungdom och därmed hennes relativa pigghet borde i teorin ge henne en fördel. Å andra sidan ger Maud ett bastant, stabbigt och stadigt intryck, medan Mona verkar mera lång och svajig.

Men jag kan egentligen inte gissa. Det jag beskrev är bara de intryck jag har fått av dem på tv. Och jag vet inte hur långa någon av dem är, eller i vilken viktklass de befinner sig. Sedan spelar ju "killer-instinkten" in också - vem har mest av den?

Jag har alltså alltför lite insight. Men bland ni läsare av den här bloggen måste det ju finnas dem som har sett dessa kämpar på nära håll, så det är ju ni som faktiskt har denna insight. Vem skulle egentligen vinna en riktig catfight?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

En post som egentligen skulle passa bättre på Bloggy.se pga sin korthet, och vars rubrik är längre än själva posten

Morgon-tv: Mona Sahlin på 4:an, Maud Olofsson på 1:an. Båda pratar SAAB. Kan det bli tristare?
---
Läs även andra bloggares åsikter om

tisdag, februari 17, 2009

Genom andras ögon 2

Apropå det jag skrev om att försöka se på tillvaron genom andras ögon, det var ju faktiskt riktigt intressant, och det tror jag att jag provar på igen. Det du ser på bilden här bredvid är kaffemaskinen på mitt jobb. Den håller just på att fylla en mugg med kaffe. Att försöka tänka sig ett öga i botten på muggen i just det ögonblicket är ju något man kan göra, men inte fan vill jag utsätta kameran för hett kaffe rakt i plytet.

Istället ser jag genom muggens imaginära öga vad den såg just innan kaffet kom. Det bruna, glansiga i det övre högra hålet, och i det nedre, det är kaffedroppar, redo att falla.

Det sista muggen såg innan den fylldes med kaffe.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Knasig tillfällighet

USA: Muzzammil Hassan, grundaren till en islamisk tv-station (vars syfte är att motverka den stereotypa bilden folk har om muslimer), har halshuggit (!) sin hustru Aasiya. Jag läste om det i SvD. Där stod det inte så mycket så jag gick till CNN för att se om jag kunde hitta nåt mer. Nja, så mycket mer stod det väl inte, men däremot hittade jag en knasig reklam. Jag undrar om det funkar som så att likt Google-annonserna så styrs reklamens innehåll av textens. Fast det kanske bara var en tokig tillfällighet ändå. Den här reklamrutan fanns i alla fall bredvid artikeln.



Tragiskt och knasigt på samma gång.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,