tisdag, mars 31, 2009

Några bilder från idag

Änder.En familj.En gående tjej.En vildsint typ på plattan.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Gummigrej

Du som inte har den blekaste aning om vad för någonting som ligger i handen på bilden här bredvid är antagligen i gott sällskap med väldigt många. Dock inte med mig, för igår fick jag reda på vad det var: "Äh, du skämtar. Finns det såna?" var min reaktion. Men det gör det, och enligt min källa, som var i köptagen, ökar de i popularitet.

Tryck på bilden för att utbilda dig.
---
Läs även andra bloggares åsikter om

Vid vattenbrynet

Jag var så duktig och ambitiös, nyss på halvtimmesrasten, att jag begav mig neråt backen och ända fram till vattenbrynet. Isen lyste ännu inte helt med sin frånvaro, men den gnistrade fint i vårsolen. Det var varmt så jag vågade mig på att dra ner jackans dragkedja en bit. Och en bit ifrån mig uppenbarade sig plötsligt en svan. På det stället var det helt isfritt, och det var väl därför den höll till där. För en gångs skull anföll den inte.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Hur kan de bevisa att det finns uppsåt?

Man får ju trots allt fildela icke upphovsrättsskyddat material, även efter första april. Om jag till exempel gör en egen liten film med min kamera, då kan jag göra torrent av den och låta andra tanka ner den. Låt säga att jag gör en filmatisering av boken "Ben Hur".

Den är skriven 1880, och bör därför vara public domain. Den blir rätt hyfsad, visar det sig. Jag sprider det glada budskapet att jag har gjort filmen, och att det går bra att uppsöka valfri torrenttracker och ladda ner den.

Folk gör det, för de vill se min film. Men det blir problem - folk laddar ner Metro-Goldwyn-Mayers version, den från 1959. Inte för att de vill det, men för att det blir så; antagligen har jag varit dålig på att tagga, märka eller beskriva min "Ben Hur" (hur man nu gör - jag har aldrig gjort en torrent).

Och det är det som är grejen. Om man laddar ner något och "åker dit", men sedan hävdar att: - Den där ville jag inte ha, och när jag såg att jag hade råkat ladda ner en upphovsrättsskyddad grej, ja då slängde jag den direkt , kan någon då bevisa att man ljuger?

För min egen del är frågan dock ganska akademisk, eftersom jag mest brukar kolla på public domain-filmer, såna man inte blir jagad för.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , / ab, svd, exp, ssvd, dn

Kotte som kotte

Tallkottkörteln sitter i hjärnan och har till uppgift att producera melatonin. Till skillnad mot många andra saker i kroppen, typ lungorna och njurarna som det ju finns två av, är tallkottskörteln ensam. Om den hade kunnat tala kanske den hade citerat Highlander: "There can be only one (tallkotte)".


Två tallkottar är en för mycket, och precis som i fallet med ipred kan kopiering straffa sig. Straffade sig gjorde det för en kvinna vid namn Mirjana Gavaric. Hon nöjde sig inte med tallkotten i hjärnan, och så gick det som det gick.
---
Läs även andra bloggares åsikter om

måndag, mars 30, 2009

Gissa

Här står James Woods och piskar på ett vardagsföremål.



Gissa vilket.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Det gror

"Har man inte sett nytt liv födas eller gro när man går till sängs får den dagen anses förlorad", skrev en gång Theodor I Lascaris. Så här års, i Skogås, gror inget nytt liv, och gör det ändå det så sker det bak lykta dörrar. För att dagen inte skulle kännas helt förlorad tog jag därför med mig en liten plastgrej jag hade liggandes i bokhyllan, och planterade den här och där på min väg till affären.





---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Slänga och ändå spara

Efter en städning brukar skrivbordet rätt snabbt igen fyllas av bilder. Det kan vara att man sparar nåt från nätet och slänger det på skrivbordet av ren slöhet. Eller så lägger man saker där för att ha dem lätt tillgängliga för nåt tillfälligt projekt. I bägge fallen ska bildena antingen sorteras in i sina rätta mappar, eller slängas.

Och ibland håller man på med ett projekt. Det kan vara att man sparar på sig bilder i en mapp, såna man ska ha i en bloggpost sedan, och som kanske håller sig till ett visst ämne. Dessa bilder ska slängas sedan. Ibland svider det lite.

Ja vafan, man kan bara inte spara på alla bilder man stövlar över på nätet. Men här är ett alternativ. Man kan sätta ihop dem till collage innan man slänger dem - då finns de i alla fall kvar i någon form, och som är ganska behändig. Dessa kan man kika på nån gång lång senare, och tänka att: - Ja, just det, de här bilderna använde jag ju till det där den gången.







(Till collagen använde jag mig av Shape Collage, som är ett väldigt enkelt, fint och smidigt gratisprogram).
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Säkert pedagogiskt, men ändå lätt bisarrt

Först tänkte jag göra en "Lika som bär". Jag tyckte nämligen att grafiken till nyheten om adressförsäljning till asylsökande liknade ett slavskepp sett uppifrån. Men medan jag letade efter slavskeppet hamnade jag på en sida som reklamade för en workshop för skolungdomar. På ett pedagogiskt sätt ska man lära sig om slavhandeln - genom att bygga en båt: "Construct a slave ship (...) Learn the math and maps and misery of this trade.". Säkert pedagogiskt och intressant - men ändå rätt bisarrt.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

söndag, mars 29, 2009

Aj, min nacke

Aaaaj! Min nacke. Jag måste vara galen, för nu har jag suttit framåtböjd framför skärmen i en och en halv timme och tittat på gravyrer (eller vad det nu heter) av Wenceslaus Hollar.



Jag liksom fastnade, för de var ju så fina och intressanta. Fastna du med.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Skogås en Söndag i Mars

En lapp.


En is.


En vägg.

---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

SF-hyllan

Det här är hyllan för Science Fiction och Fantasy på min bibbla. Mycket Harry Potter. En hel del Fantasy typ Robert Jordan och David Eddings. När det kommer till Sci-Fi är det ganska magert. Samlingen är i stort sett densamma som den på min barndoms bibbla, i Trångsund.



Jovisst, man kan beställa. Personalen är till och med nästan överdrivet hjälpsam när det kommer till att ge service och att hjälpa till. Men nåt har ändå gått förlorat på vägen, tycker jag; det är ju botaniserandet bland bokraderna som är själva tjusningen.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lika som bär: Frisyrerna på ...

Hopi-indiankvinnor,


och rymdprinsessor

---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , / Indianen hittad här, och den här observationen har även gjorts av andra.

Lika som bär: Michael Jackson

... och Flash Gordons rymdtjej.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , / Blixt Gordon (och rymdtjejen) hittades här.

lördag, mars 28, 2009

Earth Hour i Skogås

Den så kallade "Earth Hour" inföll även i Skogås, och så här såg det ut från min balkong. Ingen jätteskillnad.


Före Earth Hour >>> och <<< Under Earth Hour
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , / Ab, SvD, DN, SSvD, Exp

Utsikt från Skogås bibliotek: Nästan allt har ett soundtrack

Fasen, man har ju nästan alltid nån musik på i bakgrunden; nästan allt har ett soundtrack. Med man menar jag mig själv, och så har det, när jag tänker efter, nästan alltid varit. Till exempel förknippar jag Sagan om ringen med Manfred Mann-skivan Watch, för det var den jag lyssnade på när jag läste böckerna första gången.

Men även snabbt avklarade saker man gör begåvas ju med egna soundtrack, det vill säga om man nu lyssnar på musik medan man gör dem. Bilden här nedan, den tog jag från fönstret i Skogås bibliotek. Jag var där och lånade några böcker och fick för mig att fota lite.

När jag kom hem och tömde kameran såg jag att med bildens kvalitet var det lite si och så, så jag blev tvungen att pilla med den lite grand. Medan jag gjorde det hade jag musik på i lurarna, och utan att det var meningen blev ju just den musiken just den bildens egna soundtrack.




Musiken och bilden har absolut ingenting med varandra att göra. Ändå, när de kopplas ihop, så bildas en slags självklar enhet. Den enheten kan nog bara den som så att säga upplevde den känna, antar jag, och jag antar därför också att om de som gick och såg Sagan om ringen på bio hade fått höra den här låten i bakgrunden så skulle de nog ha känt att det var något fel. Jag däremot, hade känt att det här är ju alldeles rätt.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Rösterna i nya Tintin-filmen

Tintin ska ju bli film 2011, och ska bli datoranimerad i samma stil som Beowulf (har jag hört åtminstone). Om de medverkande ska se ut som figurerna i böckerna eller om de ska modelleras efter skådespelare vet jag inte, men jag var inne på imdb nyss, och där hittade de som ska ge de amerikanska rösterna:

Tintin: Jamie Bell (Han som spelade Billy i "Billy Elliot").
Kapten Haddock: Andy Serkis (Han som gav röst och rörelse åt Gollum).
Dupont(arna?): Nick Frost (Spelade Shauns kompis Ed i "Shaun of the Dead").
Rackham den röde: Daniel Craig (Nya bond).

För min egen del hoppas jag på svenska röster när filmen kommer till Sverige. För mig är Tintin Tomas Bolme.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

fredag, mars 27, 2009

Dödsbok

Piratebay blåser föreningar, tycker aftonbladets prylblogg, och hänvisar bland annat till den stora mängden nedladdningar av "Sveriges dödsbok". Enligt bloggen har 25 000 nedladdningar av cd:n har gjorts, vilket omsatt i pengar betyder att "Sveriges Släktforskarförbund har gått miste om inkomster på 14 875 000 kronor".

Ja eller hur. Kan man på allvar tro att ens några procent av alla de som har sett att den finns, och som har tänkt: "Häftigt, den ska jag kolla in!", skulle ha gått och köpt den? Vild gissning: Högst 1 procent.

Fast, tänker jag, så borde inte Sveriges släktforskarförbund helt ideellt behöva sitta och tillverka en sån bok (cd-skivor). Det tycker jag gott nåt i stil med Statistiska Centralbyrån borde kunna göra. Faktiskt, när jag tänker efter ännu mer, så borde det vara en gratis samhällsservice. Det skulle säkert främja historieintresset.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Nöje

nöj`e subst. ~t ~n
ORDLED: nöj-et

• verksamhet som ger (ytligare eller tillfälligare) lustkänsla genom aktiv handling el. passivare mottagande.


(Nationalencyklopedin)

---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Bild

Tittade på en grej på youtube. Fick för mig att om jag print-screenar lite, så kan det bli en rätt fin bild. Jag tycker att det blev det.


Bilden föreställer Derek Jacobi som badar bort en ansiktsmask.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Snygg fläck

Vad synd att jag inte har kameran med mig på jobbet. Jag lyckades nämligen spilla kaffe över hela almanackan för nån timme sedan. Och nu när solen börjar strila in genom fönstret och faller på den numera ihoptorkade, stora och utbredda fläcken, ser jag att det är riktigt snyggt. Det kanske får bli helgens projekt.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

torsdag, mars 26, 2009

Bowie dödar en örn

Kulturbloggen skriver om David Bowie, och om en dvd som ska släppas. På dvd:ns bonusmaterial finns låten "Always Crashing In The Same Car" med. Jag har alltid gillat den, men jag har aldrig direkt tänkt på vad som sjungs.



Jag har väl dock haft något slags halv-hum om orden, men inte förän idag kollade jag upp dem. Han sjunger, visar det sig, "Those kilometres and the ...". Jaså det var kilometres han sjöng ... jag har alltid tänkt att det var: "I kill an eagle and the ...".
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Pulpspaningar

Jag sitter och tittar på gamla pulp-omslag. Alla är välritade och spännande, men tre av dem fångar min blick speciellt. Hjältarna på de två första liknar andra och mer kända hjältar, vilket antagligen inte är meningen. På det tredje omslaget gör jag en matematisk spaning.

Vad tusan håller Mandrake på med? Hotar en kvinna - det är inte likt honom. Och varför har han bytt ut sin höga hatt och sin mustasch mot en krok-hand?



Och här har vi Fantomen, dock i röd dräkt den här gången. Vad pysslar han med? Håller han på att foga ett isblock, innehållande sin hustru Diana, till samlingen av alla tidigare fantomers infrusna fruar.



På nästa omslag ser jag dock ingen likhet med någon seriehjälte jag känner till. Ändå fastnar jag vid det. Jag tänker på stenen mannen till vänster ska till att svinga. Jamen fatta hur tung en sådan sten är - och mannen som håller i den ser inte ut som nån muskelman direkt.



Troligen krävs det en del matematik för att beräkna den bana stenen troligast tar. Vinkel, fallhastighet, tyngd, centrifugalkraft och allt möjligt måste beräknas. Sådan matematik behärskar jag inte, så det får bli en okvalificerad lekmannagissning. Jag gissar att stenen kommer att hamna i kvinnans huvud, snarare än på typen som har henne i sitt grepp. Å andra sidan, om stenmannen tillhör samma gäng som Mandrake och Fantomen, så kanske just det är meningen.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Man ska länka, tycker jag

Finns det nåt som stör mig så är det när folk, som skriver i tidningar, inte länkar. Själva fördelen med med nätet, framför papperstidningen, är ju att man kan länka. Ens texter ökar ju i värde när de via länkar så att säga skickar rötter in i fördjupning.

Men nix, här ska inte länkas inte! Jag läser en kolumn i SvD. Den handlar om att en bild utnyttjas på ett tveksamt vis. I texten hänvisas det till ett "bildband" om saken. I vanliga fall engagerar jag mig inte i Israel/Palestina-frågan, som det handlar om här, men eftersom ordet "bildband" används blir jag nyfiken. Vaddå "bildband"?
För närvarande cirkulerar ett bildband på nätet som i sitt skamlösa utnyttjande av Förintelsens judiska offer knappast kan överträffas.
Ja, jag blir nyfiken, helt enkelt. Är det en typ youtube-film hon menar, eller är det ett bildspel? Nå, eftersom hon inte länkar får jag väl fortsätta undra. Däremot får jag inte veta om det hon säger är som hon säger.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Sv till En och En till Sv, med Google Translate

Nästan alla (eller åtminstone många) talesätt och ordspråk har
sina motsvarigheter på andra språk. Meningarna helt lika, men betydelserna är det. Dock tar Google Translate inte någon hänsyn till dessa motsvarigheter, utan översätter bara meningarna rakt av. Jag skulle kunna hjälpa till med översättningarna (för den möjligheten finns ju), men det skiter jag i eftersom jag har gjort det så ofta och utan att det händer något. Nå, en del översättningar blev lite knasiga sådär, så jag lägger upp dem.

Sv: Bra karl reder sig själv.
En: Good man prepare himself.
Sv: God man förbereda sig.

Sv: Bättre brödlös än rådlös.
En: Better than brödlös shiftless.
Sv: Bättre än brödlös rådlös.

Sv: Bättre fly än illa fäkta.
En: Better to flee than bad data.
Sv: Bättre fly än illa uppgifter.

Sv: Det man inte har i huvudet får man ha i benen.
En: It has not been in the head may have legs.
Sv: Det har inte i huvudet kan ha benen.

Sv: Egen härd är guld värd.
En: Self-tempering is gold worth.
Sv: Ingen anlöpning är guld värt.*

Sv: I de lugnaste vattnen går de största fiskarna.
En: I still waters run deep.
Sv: Jag lugnaste vattnen går deep.

Sv: Man får ta seden dit man kommer.
En: It may take practice where you will.
Sv: Det kan ta där du kommer.

Sv: Man saknar inte kon förrän båset är tomt.
En: We are not competitive until the booth is empty.
Sv: Vi är inte konkurrenskraftiga förrän båset är tomt.

*(Antagligen är jag skadad på nåt vis, för jag tyckte det stod analöppning).
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
---
Update: nef tipsar om ett verktyg som gör att man slipper handjaga översättningarna såsom jag har gjort ovan. Man skriver in en text (på engelska). Sedan översätts den till en massa språk, och sedan tillbaks (till engelska) igen. HÄR ÄR VERKTYGET. Jag testade att skriva: "A stationsvakt is a person who is working as a guard in a station.", och resultatet blev:
"it is the work of stationsvakt takes to the team of employees in the terminal of the video."

Det var ett tag sedan; en kulturfyra

Det var länge sedan jag körde en kulturfyran.

1. Vilken bok läser du just nu?
Kejsarbiografier av Gajus Suetonius Tranquillus.
2. Vilken skiva lyssnar du på just nu eller lyssnar du mest på för tillfället?
King Arthur av Henry Purcell.
3. Vad är det roligaste du ser fram emot den närmaste tiden?
Att mitt felköpta Grovsnus ska ta slut, så att jag kan köpa en Kronan.
4. Vilken blogg läser du helst, just nu?
PhDiva.
---
Läs även andra bloggares åsikter om / även Lotten har 4:t.

onsdag, mars 25, 2009

Blodbollar

Nu i dessa kristider äts det mer blodpudding än någonsin, har jag hört (och bloggat om). Även jag äter't mer än förut, eftersom det är billigt. Men blodpudding är svårskuret. Om man inte har en riktigt bra kniv, som man dessutom doppar i varmvatten efter varje skär, är det lätt gjort att man bara mosar till det.



Här kommer tips på hur man kan komma ifrån det problemet, och dessutom variera utseendet på blodpuddingen: Gör små bollar! Mosa till blodpuddingsklumpen, dela upp den i småbitar och rulla bollar av den. Jag tänker mig att strax under köttbullestorlek kan vara lagom. Och stek sedan.

Vi kan kalla dem för blodbollar, det låter lite spännande. Jag har i och för sig inte provat själv, men jag föreställer mig att smaken blir densamma som om man skivar blodpuddingen. Testa vettja.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Armarna uppåt sträck

Sedan jag, för några veckor sedan, totalfastnade för filmposter-sidan Wrong Side of the Art har jag flera gånger fått tillfälle att fundera över hur filmaffischer är och kan vara uppbyggda. Jag har själv gjort en filmaffisch en gång. Den stannade visserligen i datorn, men medan jag gjorde den blev jag tvungen att fundera på hur man bäst komponerar ihop bilder för att ge ett slags hum/sammanhang/överblick av filmen. Det finns naturligvis många vägar att gå där, och en väldigt ovanlig väg fann jag i en av de många affischer som har gjorts till The Wicker Man.

The Wicker Man

En mycket, mycket märklig väg har man gått: Man har valt att komponera ihop situationer ur filmen där folk håller bägge armarna uppsträckta. Alltså situationer utan omedelbara kopplingar till varandra. Det var ett tag sedan jag såg filmen, så jag minns nog bara på ett ungefär.

Överst, instängd i "wickermannen" har vi Sgt. Neil Howie. Han håller armarna upplyfta eftersom han strax ska brännas upp och därför skriker på hjälp och viftar. Under honom har vi en kvinna jag inte riktigt minns, men som antagligen håller på med nån hednisk rit/tillbedjan, och därför hållar armarna uppsträckta. Nedanför henne har vi Christopher Lee, aka Lord Summerisle. Han lyfter sina armar för att peppa upp sitt hedniska gäng till religiös extas (för att skörden ska bli bra). Och längst ner har vi vår egen Britt Ekland. Hon är vänd mot de andra, men har även hon armarna lyfta. Hon är inplockad från en scen där hon naken står och dansar framför en dörr och bankar på den och har sig.

Armarna uppåt sträck.

Det här greppet känns som sagt väldigt ovanligt och till och med ganska amatörmässigt. Men ändå - jag tycker att det funkar. Jag tycker att det ger kollaget en slags rörelse och liv. Nåt att fundera över kanske, för de som tillverkar dagens ganska trista och likriktade filmaffischer.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Foto till tecknat, en enkel guide

Guider till hur man gör olika saker i Photoshop finns det hur många som helst av på nätet. Och av dem, i sin tur, är nog guider till hur man får foton att se "tecknade" ut bland de allra vanligaste. Tyvärr är de flesta ganska dåliga. Det finns två vägar att gå. Antingen lägger man bara på ett filter och utbrister sedan: - Nu ser det minsann tecknat ut! Eller så följer man en krånglig guide och lägger ner en massa tid på't och utbrister därpå något liknande.

Båda sätten är otillfredställande. Det enkla knapptrycket ger ett risigt resultat, och resultatet som kommer ut av det jobbiga guide-följandet står inte i snygghets-proportion till jobbet man lägger ner. Men nu hittade jag en väldigt enkel guide som verkar vara en smidig medelväg; det är enkelt och det tar ingen tid. Just nu är jag utan Photoshop, så jag kan inte testa själv, men det verkar smidigt och resultatet verkar bli ganska hyfsat: Photo Sketch Effect.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kan man rensa kontakter fint?

Det kryllar av "followers" och "vänner". Twitter, Bloggy, Facebook och allt möjligt man är med i är fyllda av dem. De flesta har man ingen alls relation till, eller vet ens vilka de är. För det mesta har det väl gått till så här: Man har gått med i något som många går med i. Alla blir "followers" och "vänner" med varandra huller om buller, och jag brukar funka som så att vill någon "följa mig så "addar" jag dem också.

Fan vad många citationstecken det blev. Nå, följden blir i alla fall att man sitter på högar av kontakter som man inte har nån egentlig kontakt med och som gör hela grejen otymplig. Så min fråga blir (jag brukar ju fråga saker här i bloggen eftersom jag nästan alltid får så bra svar): Kan man plocka bort människor/kontakter/följare och allt vad det heter utan att det syns? Alltså utan att de bortplockade får ett meddelande och känner sig ratade, typ.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kaskelot

Jag läser i DN att ett par gånger i jordens historia så har syrehalten i atmosfären ökat ordentligt, med följden att jordens varelser har ökat i storlek. Första syrehöjningen: Från mikroskopiskt till femtioörings-storlek. Andra syrehöjningen: Från femtioöringsstorlek till dinosauriestorlek. Det är naturligtvis mer komplext än så, vilket man kan läsa om i artikeln, men så har ändå skett.

Artikeln illustreras med några kaskeloter. Visst är det så att man vill stava kaskeloter med två t: kaskelotter, men det är alltså bara ett t som gäller. Och visst är det så att kaskeloter på nåt vis för tankarna till suddegummin.



Undras förresten vad som kommer att hända om det blir en tredje ökning av syrehalten.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

tisdag, mars 24, 2009

Rymdfladdermusen

Minns ni rymdfladdermusen? Den 15:e mars skickades Discovery upp i rymden, och på en av bränsletankarna hade en liten fladdermus placerat sig. Trots skakningarna, värmen och de giftiga gaserna vägrade den släppa taget. Den ville till rymden. Vilket som blev rymdfladdermusens slutliga öde är dock okänt. Nu finns i alla fall en hyllningsblogg till den, samt den här mäktiga och rörande filmen.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , /via

Jätterolig captcha-humor


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

I smyg

Apropå den tafsande ögonsköterskan (ab, metro): Han tafsade. Hon märkte det och rusade ut. Ögonsköterskan anmäls och erkänner så småningom flera fall av "smygtafsning".

Den 40-årige mannen har erkänt att han sexofredat flera patienter i smyg och har nu dömts till dagsböter av Lunds tingsrätt.

Smyg? Vadå smyg? Jag menar, är det verkligen smyg när man syns (eller som i det här fallet - känns)? Om jag till exempel förföljer någon utan att jag märks, ja då smyger jag ju. Men om den jag förföljer vet att jag går där bakom, ja då förföljer jag ju bara. Jovisst, jag märker ord, men på nåt sätt känns det viktigt.

Jag kommer att tänka på en rätt vidrig grej jag såg på tv för några år sedan. Det var i USA, och chefen (på ett lager, vill jag minnas) tyckte att kaffet hade börjat smaka skumt på sistone. Han misstänkte elakt spel, så (i smyg) installerade han en dold kamera i närheten av kaffebryggaren.

Det visade sig, såg man sen på filmen, att efter varje gång han (chefen) hade satt igång bryggaren och därpå gått iväg och jobbat så dök en av hans anställda upp. Denne någon kissade i kaffet (i smyg). Jag minns inte hur det slutade, men jag antar med sparken.

Han kissade i smyg. Chefen tog antagligen ingen skada av det, och hade kaffet inte smakat underligt hade ingen skada varit skedd (utom skadan som nog redan fanns i den anställdes hjärna). Däremot, om den anställde hade kissat i kaffet i chefens åsyn, då hade det varit ofredande.

Ja ja, så var det med den saken. Fan vad jag tjatar och fulbloggar.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

En dålig dag-dag

Det finns ju nåt som heter att man kan ha en "bad hair day". Alla mina dagar är bad hair-dagar, men det är jag rätt van vid. Fast idag tycks det ha spridit sig till hela kroppen - jag har en "bad body day".

>> Jag känner mig varm utanpå, men på insidan fryser jag.
>> Jag är trött i både huvud och kropp, men ändå speedad.
>> Allting på mig knakar när jag rör mig.
>> Jag känner en viss blogginspiration ... eller gör jag det?
>> Det klias.
>> Jag har ett grått/vitt hårstrå i högra ögonbrynet.
>> Jag känner mig arg och otålig, men ändå dystert resignerad.

Vad fasen gör man åt en sån här dag?
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Sedär!

Sedär!

Jag vet inte hur många gånger jag har skrivit det ordet i bloggen, men rätt många gånger har det säkert blivit. Men ordet - är det ett ord - är det inte två? 'Se där!', borde man väl skriva. Jag brukar förresten lägga till ett 'ja' också, och ibland sätter jag ihop det med 'Sedär!'. Då blir det:

Sedärja!

Men som sagt, ska man sätta ihop det till ett ord, eller ska man dela upp det? Jag kommer nog alltid att ha det ihopskrivet, men vilket ser bäst ut?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag, mars 23, 2009

Input

Att bygga någonting av ingenting alls är svårt. Jag talar om bloggande. Alla som har försökt sätta sig att blogga utan att ta tidningar, andra bloggar eller vad som helst som så att säga kommer utifrån till hjälp vet vad jag pratar om. Man behöver nån slags input.

Jovisst, man kan gräva i sitt eget minne, det funkar ju. Och man kan beskriva saker man har varit med om, det funkar också. Men om man bortser från det; alltså att man ska blogga för bloggandets egen skull, så att säga, ja då behöver man input.

Egentligen spelar det ingen roll vad det är för slags input. Allt man kan tänkas vilja säga finns redan lagrat i hjärnan, och det som behövs är egentligen bara lite tändvätska för att få fart på brasan, så att säga, och hur den vätskan ser ut spelar ingen roll - det är igångtriggantet som räknas.

För att beskriva vad jag menar har jag gjort en liten film. Den är totalt meningslös i sig själv - den innehåller bara spridda filmsnuttar på ingenting särskilt, och jag har inte den blekaste aning om vad det är för musik som ligger ovanpå.

Men töm hjärnan, och glo lite på filmen - jag kan lova dig att bilden i kombination med musiken sätter igång några oväntade associations-kedjor inom dig, och dessa är garanterat inte likadana som jag får.



Bara en tanke.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,
---
Update: Relaterat - Tommy K Johansson har samlat ihop en hög länkar som leder till saker han har skrivit om blogg-inspiration.

Mina två autografer

Under en kort period, för ungefär trehundra år sedan, samlade jag på autografer. Eller jag och jag, förresten - det var nog min farsa som fick stå för insamlandet, eftersom jag antagligen var för blyg för att be om dem. Samlingen blev aldrig särskilt stor; egentligen är det väl bara två namn i den som kan vara kul att ha (vad man nu ska ha dem till), nämligen dessa:

Ulrika Knape
Autograf: Ulrika Knape.

Gunnar Larsson
Autograf: Gunnar Larsson.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

söndag, mars 22, 2009

Långlivat gräm

Märkligt alltså, att gammal grämelse kan leva kvar genom ett fotografi och in i nuet. Jag snokade igenom fotolådan idag, och hittade den här gamla bilden. Vad kan det vara för år? 1977 kanske.



Nå, det gamla minnet flöt upp till ytan och nu kom jag ihåg - hur jag grämde mig där. De andra hade fått de nya träningsoverallerna - med namnen tryckta på framsidan - men jag hade fortfarande den gamla. Jag minns inte varför det var på det viset, men så var det.

Och konstigt nog grämer jag mig fortfarande när jag ser bilden. Trots att massor med vatten har runnit under broarna och trots att jag nu inser att jag faktiskt hade den snyggare overallen där. Trots att säkert inget av dessa plagg ens existerar längre och trots att jag inte minns vilka de andra på bilden är, så grämer jag mig. En slags avundsjuka som har lämnat ett lite ärr, kantänka?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Vicka jäkla muppar asså

Jag gillade Mupparna, på den tiden det begav sig, och jag tror jag såg de flesta avsnitten. Fast just det här inslaget missade jag tydligen. Var väl på toa eller nåt.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , / via

Väldigt rejäl, men ...

Om det var på en loppis jag köpte den eller om jag hittade den i ett soprum minns jag inte, men jag förstår varför jag tog med den hem - den är nämligen väldigt rejäl. Åtminstone känns den väldigt rejäl.

En hårklippare

Den är tung, ligger bra i handen och känns helgjuten på ett behagligt vis. Ja - det ska jag väl lägga till - och så funkar den inte alls. Vad är grejen med det? Den förmår inte att kapa av ens det tunnaste hårstrå från någon del av kroppen.

En gång i tiden måste den ha varit helt ny. En gång för länge sedan måste den ha legat oöppnad och gungat i en påse, glatt hemburen av någon som måste ha tänkt att här ska're klippas. Vilken nitlott alltså! Nå, den är ganska snygg i alla fall.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

lördag, mars 21, 2009

Fikusal

Sällan använda ord är alltid roliga. På dramatens blogg berättar Örjan Ramberg om att det var roligare förr, och då dyker ett sådant ord upp.
Men det var mycket roligare på den tiden, man kunde alltid stanna till hos någon. Nu är det utrensat. Den gamla sorten, som de gamla fikusala påklädarna, gav ju en väldig livskraft.
Jag tror aldrig jag har hört ordet 'fikusal' förut, men har man sett Gösta Ekman i rollen som "Vippan" i filmen Puder, då förstår man nog ungefär vad som menas.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Stapla disk är jag bra på

För att muntra upp mig själv lite grand försökte jag komma på några saker jag verkligen är bra på, och liksom glädja mig åt dessa. Efter en del tankemöda (som jag uppenbarligen inte var bra på eftersom det fordrades möda) kom jag på åtminstone en sak: Jag är bra på att stapla disk.

Jag har ingen diskmaskin, och i kombination med att det alltid är väldigt mycket disk krävs det att jag är bra på't; diskstället blir tvunget att svälja mer än det egentligen klarar av. Men jag får alltid till det. Jag petar in en tallrik här och ett durkslag där, och till slut bildas en kompakt kloss av köksutrustning i diskstället, och den klossen brukar alltid bli väldigt stadig.

Sedan, när jag nu tänker efter, kommer jag på att jag är ganska bra på att packa matkassar också, såna av papper. Jag brukar få ner en hel del. Däremot är jag inte till någon bra hjälp när det kommer till att packa möbler i en flyttbil, detta säger mig min erfarenhet. Men som sagt, lite mindre och mer behändiga saker är jag bra på att packa och stapla.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
---

Hålkamera-effekten i Photoshop

Via Beta Alfa hittar jag till Kamera&Bild, som berättar att den 26:e april är det hålkamera-dagen. Några förutsättningar att modulera om min enkla digitalkamera till en hålkamera finns inte, och inte heller tänker jag bygga en från scratch.

Så jag går till Photoshop. Det finns tutorials till det mesta ute på nätet, och även till hur man åstadkommer pinhole-liknande effekter. För att göra om bilden du ser till vänster här använde jag mig av den här guiden, och resultatet ser du här nedan.


En byggnad på palatinen i Rom.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

fredag, mars 20, 2009

Antikum liveblogum failum

De vita Caesarum är biografier över det romerska rikets första tolv kejsare. Den svenska översättningen, som jag läser just nu, heter Kejsarbiografier, och är riktigt bra. Det är spännande på nåt vis att läsa en bok som skrevs för nästan tvåtusen år sedan - och lättläst är den också.

En rätt kul grej, som jag hittade i biografin om Augustus, handlar om ett antikt försök att dokumentera en sak medan den pågår. Ett slags tidigt livebloggande alltså. Och som så ofta är fallet med tidiga beta-versioner av saker och ting funkade det väl sådär ...
En gång när han [Augustus] höll tal inför soldaterna och en skara civilpersoner fått tillåtelse att närvara, lade han märke till att en romersk riddare vid namn Pinarius gjorde vissa anteckningar. Han gav då order om att denne skulle avrättas inför hans ögon för att han var närgången och spionerade.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Nöff, höhö

- Hade'ru trevlit på diskot igår?
- Nä, han som lira plattor körde bara gammalt Onkel Konkel å Eddie Meduza.
- Åfan. Vicken jävla

---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Han var humor

Tv-programmet Debatt handlade igår bland annat om bonusar. I publiken satt en kille som höll på att utbilda sig till ekonom på handelshögskolan (eller som han sa: För mig är ju steget ut i näringslivet nu).

Vad han sade och tyckte lyssnade jag egentligen inte så mycket på, för det var sättet han sade det på och hur han såg ut som var intressant. Fan, han var ju som en sentida inkarnation på Johan Rheborgs fiktiva affärsman Percy Nilegård, fast på riktigt. Han var humor, helt enkelt. Se honom 17:20 in i Debatt.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Porr - Porr = Inredning

Om man tar bort själva porren från 70-talets danska porrfilmer, vad återstår då? Jo, en massa skön inredningsdesign. Titta in på Musselsoppans vänner och se själv. Garanterat sejf får vörk.


---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

torsdag, mars 19, 2009

Partiernas dolda namn

Pseudonaja listar vad som kännetecknar de olika partierna (plus miljöpartiet). Det är ju ett tag kvar till riksdagsvalet, men det är säkert bra att börja fundera redan nu, ifall man inte har bestämt sig.

När man ska komma fram till vilka man ska rösta på så ska man inte tro på vilka de (partierna) säger sig vara, eller på vad de säger sig vilja göra, utan man ska söka i deras undermedvetna. Man ska dra på sig Freud-hatten och studera partinamnen.

Det är nämligen så att när man väljer sitt namn - det må vara bloggnamn eller partinamn eller vad som helst - så har alltid ens undermedvetna ett ord med i spelet. Man tror sig säga något om sig själv med sitt namn, men kastar man bara om bokstäverna till anagram, ja då stiger dolda agendor och hämmade fantasier upp till ytan, och talar om vad namnet egentligen står för.

Som vanligt, när det kommer till anagram, har jag jag använt mig av det här vertyget. Här har vi partiernas namn och deras undermedvetna diton - som för all del ser ut som rappakalja, men som öppnar för kreativa tolkningar.

Piratpartiet - Prat i paritet

Miljöpartiet - Pirat i mjölet

Moderaterna - De roa tarmen

Socialdemokraterna - Smickret oroade anal

Folkpartiet - Fekalt i port

Kristdemokraterna - Skit markerade tron

Centerpartiet - Inta ert recept

Sverigedemokraterna - Avresan medger erotik

Vänsterpartiet - Naiv pest träter

---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Några länkar

~ Klä en romersk soldat och bygg ett romerskt fort. (via)
~ Dramaten har en trevlig blogg: Ta sceningången.
~ Metro: Så undviker du att bli en bloggbrottsling.
~ Det finns horhus. Och så finns det hårhus.
~ Jobinside: "Information från insidan om olika arbetsgivare". Tja, vad ska man tro? Ganska underhållande i alla fall.
---
Läs även andra bloggares åsikter om

Döm själv

'Vilken otroligt meningslös och oviktig dröm!' Det omdömet kom min äldsta son med häromdagen, när jag berättade för honom om vad jag hade drömt natten innan. Tja, döm själv:
Jag hade handlat snus nere i centrum. Jag hade betalat för en Kronan lös, men när jag kom hem upptäckte jag att det var en Kronan portion jag hade fått. Åh, som jag grämde mig.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Två skådistjejer som föll

Vad är det med skådespelerskor och fallolyckor just nu? Häromdagen lutade sig Jessica Lange mot ett balkongräcke. Det brast och hon åkte i backen. Hon bröt typ vartenda ben i kroppen, men överlevde i alla fall.


Turen att överleva hade dock inte Natasha Richardson, läste jag nyss. Hon åkte i backen (på ett mer bokstavligt vis än i Jessica Langes fall) när hon ramlade under en skidlektion: Blödning inuti huvudet, koma, död.




---
Läs även andra bloggares åsikter om , , /Lange: 1. Natasha: 1, 2, 3