måndag, oktober 31, 2011

Surt sa räven

Det finns ett fenomen som kallas "Godwins lag" och som går ut på att om man diskuterar något (på Usenet, från början, men begreppet har utvidgats med tiden)  tillräckligt länge så kommer man förr eller senare in på nazism och Hitler. En liknande - inte synonym men kanske besläktad - företeelse har jag märkt med mitt surfande.

Nämligen, om jag surfar tillräckligt länge - ja ni vet, lite håglöst och på rutin liksom - så hamnar jag alltid till slut någonstans där Aisopos fabler nämns, och lika ofta på wikipediasidan om saken. Fan vet varför det blir så. Okej att jag hamnar där eftersom jag är intresserad av antiken och därför så att säga ofta antiksurfar, men jag har märkt att jag hamnar på saker rörande och hänvisande till Aisopos fabler lika ofta när jag inte gör det.


Ganska underligt, faktiskt, men så är det. Och nu ska du få lära dig något nytt (som du kanske redan visste, men ändå). Jo, man brukar ju säga "Surt sa räven" ibland. Inte så ofta kanske, men de flesta känner väl åtminstone igen ordstävet. Många verkar tro att det är något man lite spefullt säger då någon har blivit snuvad på något, men så enkelt är det inte riktigt.

Talesättet kommer från Aisopos fabel "Räven och druvorna" (i vårat land, som ju inte direkt dignar av druvor, säger vi rönnbär istället), som handlar om räven som försökte komma åt några smarriga druvor. Dock satt de för högt, och räven nådde inte dit. För att bevara lite stolthet sade han då att: "Äsch, de är ändå sura och jag ville egentligen inte ha dem." Alltså ska man säga "Surt sa räven" om någon som klankar ner på något som han egentligen är sugen på/vill kunna/vill äga men inte klarar av att skaffa sig och därför dissar saken.

söndag, oktober 30, 2011

En sväng bort till Solrosroten

Söndag. Känns lite knasigt. Mår lite knasigt. Kanske är jag på gång att bli sjuk? Nåja, i alla fall fick det bli en sväng bort till "Solrosroten" när jag ändå var ute och på väg till affären för att handla (det blev köttbullar).

Pyttipanna

Måste göra nåt åt akvariet! Det är för mycket av ett slättland  därinne. Räkorna vandrar omkring som vilsesprungen boskap på stäppen. På det viset är det lite synd om dem. Ska fixa mer växter snart, jag lovar. Men jag bjöd dem - kanske som motvikt till min bristande inredningsförmåga - på kalas igår. De fick en potatisbit från förrgårdagens pyttipanna. Det uppskattades tydligen.

lördag, oktober 29, 2011

Animerade gif-bilder med mobilen

Jag hittade en "gör animerade giffar-app"  till mobilen. Det fina med den är att den är lätt och rolig att använda. Det dåliga med den är att bilderna blir pyttesmå. Nåväl, det kanske också har sin charm? Här är dagens dos.






Morgonberikning

Jag tror jag slutligen råkade se Dalís/Buñuels "Den andalusiska hunden" på ett hyfsat lämpligt sätt. Jag vaknade till av ett sms. Jag sträckte mig efter mobilen, som låg på laddning alldeles bredvid mig, tryckte på de rätta knapparna och först därefter öppnade jag ögonen lite på glänt. Jag befann mig fortfarande mellan dröm och verklighet och kroppen kändes oerhört tung. Men så började jag, vilket är rätt typiskt mig, istället för att lägga ifrån mig mobilen och somna om, att surfa på den. Tänkte väl nån slags halvsnurrig, drömsnurrig tanke i stil med: "Ska bara".

 Hamnade på nåt ställe där någon recenserade en film om en ormkvinna. Jag orkade inte läsa särskilt noga utan rullade bara nedåt i texten, fastnade här och där. Fastnade vid ett ställe där det sas att nån månscen i ormkvinnefilmen påminde recensenten om en månscen i "Den andalusiska hunden". Egentligen blev jag inte nyfiken att jämföra dessa månscener, för egentligen var jag fortfarande halvsovande - jag orkade bara inte lägga ifrån mig mobilen.

 Det fanns en länk till "Den andalusiska hunden". Jag tryckte på den. Jag ska säga att jag har läst en del om filmen (och som med allt jag läser och lär mig fastnar inte särskilt mycket, men åtminstone brukar ett så kallat "hum" fastna), och hade väl en liten, liten koll ändå. Men jag har nog aldrig sett hela filmen. Jag har säkert hoppat fram och tillbaks i den och kanske mest velat se [varning] rakkniv/öga-scenen [varning]. Men nu, halvdrucken som jag var, såg jag filmen i mobilen, på en decimeters avstånd.

 

Jag såg hela, vilket jag känner mig nöjd med. Med åren har jag börjat utveckla ett slags stressat adhd-beteende gentemot film, men nu låg jag tung, orörlig och vidöppen (så att säga, fast jag egentligen har otroligt svårt för uttrycket "vidöppen") framför de rörliga bilderna, och tog därför in hela filmen.

Filmens scener, som jag nog innan hade uppfattat som mer eller mindre random, de limmades ihop till nåt slags sammanhang. Inget vettigt sammanhang förvisso, men åtminstone kändes de inte som lösryckta grejor staplade på varandra. Vad limmet bestod av vet jag inte, kanske kvardröjande dunster från drömmarnas kärr.

Så nu känner jag att jag kan rekommendera den här filmen, på riktigt alltså. Men se den helst när du är lätt personlighetsförändrad, kanske full eller övertrött, för då tror jag den kan funka bäst. Fast vad vet jag egentligen?

När det kommer till ämnet förståelse av knepiga filmer brukar jag föreställa mig ett gäng människor kring ett cafébord. De har just sett en film, och nu pladdrar de kring den. Någon av dem verkar ha hyfsad koll på filmhistoria, och kan göra referenser och sånt. Någon vill bara bli underhållen. Någon fattar ingenting men gillar det mesta ändå. Och någon av dem fattar nästan ingenting, och blir därför arg och vill ifrågasätta allt vad de andra säger. Detta cafébord står i den stökiga, rökiga cafélokal som är mitt huvud, och det är ur detta sorl mina tankar om film brukar uppstå.

torsdag, oktober 27, 2011

Från tåget


Löv som chips på marken
Slocknade neonversaler 
Svarta vattenpölar
Mörker, gult ljus och nerver
Fötter som pendlar fram och tillbaka
Det invanda som inte syns
Och såna det är synd om 
Och såna det är tvärtom


Det var en gång en kopp kaffe

Det var en gång ...

Kaffets pappa var en skvätt, ja närmare en halvliter, kokande vatten i en vattenkokare. Kaffets mamma var ett par matskedar (ja jag vet, ganska mycket) Löfbergs Lila kaffepulver i botten av en kopp. Då tog någon vattenkokaren i sin hand - ja det var ju förresten jag - och hällde vattnet i koppen. Det heta vattnet blandades med det torra pulvret, varpå kaffe uppstod. Vatten och pulver hade blivit till kaffe, och från koppen ringlade aromrika slingor av kaffeånga. Han som hade hällt, ja jag alltså, lyfte då koppen mot munnen, och smakade av. Kaffet var till en början alldeles för varmt för att drickas, så koppen ställdes ned på ett skrivbord för att kallna en stund. Sedan lyftes koppen igen, och kaffet dracks. Detta innebar slutet för denna kopp kaffe - men inte döden. För när det hade passerat strupen och landat i magsäcken möttes det av syror och safter och enzymer och jag vet inte vad, och i detta möte reinkarnerades kaffet till en annan slags vätska - ett nytt liv. Men minnet av det gamla livet dröjde ännu en stund kvar i munnen hos drickaren.

... och gången var nyss.

Ruvande i mörkret

Ju närmare bussen kommer jobbet, desto mer kaffesugen blir jag. När jag kommer fram tar jag mig till det lilla pentryt. Jag tänder inte upp, för jag har jobbat där i evigheter och hittar utan att behöva treva mig fram. Men nere i diskhons djup, ruvande i mörkret, gömd bakom en kopp, väntade den på mig, en spindel stor som ett hus.



Ja så började den här dagen i skräckens tecken. Jag har sovit dåligt ett par nätter så jag var kanske lite nervig. Va? Vad jag gjorde med spindeln? Hämtade hjälp, naturligtvis. Spindeln förflyttades tjugo meter bort från där jag jobbar, och jag övervakade förflyttningen på behörigt avstånd.

Igår kväll - ja från det ena till det andra då - så tog kycklingen i ugnen evigheter på sig att bli klar. Jag hade inget att göra. Alla feedsen i google reader var färdiglästa, och att tömma kameran var jag helt enkelt inte sugen på. Jag tog ett bad, och som jag satt där i vattnet blev det att jag läste på baksidan av en shampoo-flaska. Undras hur det skulle låta om jag läser in det här i mobilen? funderade jag. Så när jag klev upp ur badet testade jag just det.



Och sen var kycklingen klar. Jag åt en rätt äcklig och oinspirerande potatissallad till den. Förresten, tillbaks till spindeln nu, så känns spindelfobi som något man kan ta lite på allvar ändå, eftersom det trots allt kryllar av dem. Det är svårare att förstå sig på vad en del andra upplever som hotande.

onsdag, oktober 26, 2011

Den där 1700-talshygienen

Enligt vad jag har hört (vilket mycket väl kan vara en blandning av populärfakta och ren myt) så var hygienen förr - åtminstone ett par, tre hundra år tillbaks i tiden och åtminstone i städerna - inte mycket att hänga i julgranen. Man hade inte riktigt kopplingen hygien/hälsa helt klart för sig, i alla fall hade inte gemene man det, hur det var med det lite finare skiktet vet jag inte.

Fast det finare skiktet, och kanske inte bara de rika utan kanske de flesta som inte utförde rent kroppsarbete till vardags, sminkade och pudrade sig. Tjocka lager, och det var inte tal om att tvätta bort sminket varenda kväll, utan det fanns speciella skrapor för att ta bort det värsta. Och sen på med ett nytt lager bara.

Många gick omkring tandlösa. Tandborstande blev inte vanligt förrän långt in i våran tid. Fast det tuggades nog tobak och röktes pipa rätt friskt, så eventuell munlukt kanske doldes av det. Det där döljandet ja, jag har hört att svettlukt och allmän kroppslukt på den tiden doldes av en massa parfym. När jag var yngre kallades sådant för turk/raggardusch.

Men vem vet, allt det där kan ju vara myt och populärt snack. Men säkert inte helt och hållet. Nåväl, det jag ville komma till var att om kroppshygienen då för tiden var en rätt sunkig historia ... hur illa ställt var det då med intimhygienen? Den frågan kom plötsligt för mig när jag såg den här scenen i svt:s nya satsning Anno 1790.



Jag är inte säker på att jag vill veta.

Fast nu kanske jag framstår som en äckelmagad typ eller en puritan, och jag är inte någotdera. Förresten föll min andra tanke, efter den om intimhygienen, på Frank Zappa.

Testa blanda mixa

Förutsägbarheten är finfin, men det är slumpen och de oanade mötena som så att säga kokar soppan. I mitt bloggande har jag ibland strävat efter att försöka blanda olika element: Text till bild, bild till text, ljud till text, ljud till bild, text till ljud, rörlig bild till tyst text och så vidare och bla, bla bla.

För det mesta har jag velat få delarna att komplettera varandra, men ibland, i inspirerade ögonblick, har jag försökt tänja på ramarna och använt text som inte passar till bild, ljud som inte passar till text .. bara för att! Bara för att testa hur det blir; om soppan skär sig eller inte, och om den skär sig bra - vad fan jag nu menar med det.

Det jag skulle komma till var helt enkelt det att det är kul att blanda ihop saker och ting bara för nöjet att blanda. Att få se om något intressant och i bästa fall inspirerande utkristalliserar sig. Blir blandningen väldigt konstigt och kanske till och med okonsumerbar kan det ändå räcka med att en sekund av den skapar ett fragment till en ny och oanad tanke för att den ska vara värd den tid det tog att skapa den.

Ingrediens 1:Igår länkade jag till ett par ordgrejor. Till en lista på förolämpningar från sextonhundratalet och till en sexlingo-text. Ingrediens 2: Några timmar senare hittade jag nånstans på nätet ett gäng masker, såna man kan tänkas använda på Halloween. Ingrediens 3: Den senaste tiden har jag då och då använt mig av en robotröst manm kan få fram via Google Translate. Senast häromdan. Okej, om jag blandar dessa ingredienser, vilka soppa får jag då fram? Ville testa bara.



Förresten, en fjärde ingrediens skulle kunna vara den migrän (eller om det bara var nåt slags spänningssymptom) som smög sig på mig medan jag höll på med filmen. Sånt kan också tänkas påverka.

tisdag, oktober 25, 2011

Jag har ...

... migrän, tror jag.



Bekymmer och ord

Vi fortsätter spela rock & roll men vi håller på att dö, höll jag på att säga, men det var visst Nationalteatern som sa't. Så jag säger att jag fortsätter att blogga men mitt normalt goda (nåja) humör håller på att ... Fan, det har nog dött. Tandläkarräkningarna gnager sönder min ekonomi som termiter en stubbe. Om nu termiter gör sånt, jag vet inte. Men jag fortsätter att blogga, som sagt, och jag skulle nog fan rock'nrolla också, om jag visste hur.

Välbekanta och per automatik-gående grejer såsom bloggande och fotande och sånt funkar dock lite som mentala löparskor - man håller bekymren på avstånd. Åtminstone tills man sätter sig ner för att vila - då kommer bekymren ikapp och sätter en permanent rynka mellan ögonen på en - som ett litet straff för att man sprang. Men well well, då snör man på sig skorna igen, och springer en stund till. Lådvin skulle antagligen funka bättre, men sånt kosta pengar.

Men nog gnällt, och som Monty Python brukade säga: And Now for Something Completely Different.

Ord. På sistone har ord funnits i luften lite mer än vanligt. Åtminstone i min luft. Jag har spelat Wordfeud (och slutat pga allmän sopighet), och jag har lagt in en genväg till Slangopedia på mobilen. Jag har bloggat om motsatsord och jag har beklagat mig på facebook över att jag verkar använda ordet "klockrent" mer än jag vill. Ska fan säga "perfa" i fortsättningen, det är målsättningen.

Mycket om ord alltså, och här kommer ett par ordgrejer till. Först en länk till en artikel om förolämpningar på 1600-talet. Den är en vecka gammal, men du kanske har missat den. Och sen en länk till en artikel om sexlingo (via Alexandra, har jag för mig). Nu känns det lite fånigt att bara länka till två saker när jag ju skriver att det har varit så mycket ord på sistone, så jag slänger in den gamla godingen Wordy Rappinghood också.



Ja sedärja, löparskorna funkar tillfredställande. Men nu måste jag vila en stund.

måndag, oktober 24, 2011

Going back to the (solros) roots

Tja, det var väl läge för ett återbesök dit. Och vafan, jag bestämmer väl min egen religion!



(Här är de andra filmerna i serien).

När kan man kalla sig konstnär?

Jag vet inte mycket om konstnären Ernst Billgren, förutom att han heter Ernst Billgren och är konstnär.  Jag har nog förresten rätt dålig konstkoll öht, när jag tänker efter. Nyss läste jag, i en fotoblogg, att att han har skrivit en bok som heter "Vad är konst II : 100 nya jätteviktiga frågor". Fotobloggen lade upp några små snuttar ur den, och bland dessa hittade jag det klockrenaste jag har läst på mycket länge.

Fråga: "När kan man kalla sig konstnär?"
Svar: "Fr.o.m. torsdag."


Hårda ord

Ibland får man känslan av att den internationella diplomatin nu för tiden är alldeles för mesig. Det är fjäskiga hedersbetygelser och löften om handel och evig vänskap och allt sånt där. Det verkar inte vara någon riktig schvung liksom, inte som för i tiden, då man visste hur man formulerade sig för att få respekt.

Äsch, nu svamlar jag. Jag kan inte ett dugg om ämnet. Såvitt jag vet kan modern diplomati vara full av dräpande formuleringar. Eller inte. Nå, men i alla fall så stämmer det åtminstone att kosackerna på sextonhundratalet kunde konsten att skicka ett rakt budskap till sina motståndare, samt troligen ha kul medan de höll på.

Bilden här nedan (som är en del av en mycket större bild) föreställer kosackchefen ataman Ivan Serko, när han, tillsammans med sina kosackkompisar, skickar några väl valda ord till sultan Mehmet IV av Osmanska riket. I Dick Harrisons historieblogg läser jag att brevet inte finns kvar i original, och att det kan ha förvanskats genom översättningar hit och dit genom åren, men man fattar ändå att här var det hårda (men roliga, det ser man på brevskrivarnas miner) formuleringar som gällde.



Zaporogkosackerna till den turkiske sultanen. 

Din turkiske Satan! Den förbannade Djävulens bror och kamrat, Lucifers sekreterare! Vad är Du för en helvetesriddare, som inte ens kan döda en igelkott med Din nakna rumpa? Din armé slukar vad Djävulen spyr ut. Du är inte värd att ha kristna folk under Dig. Vi fruktar inte Din här, och till lands och till sjöss skall vi slåss mot Dig. Knulla Din mor! Du, Din babyloniske kökspojke, makedoniske tunnbindare, bryggare från Jerusalem, getapojke från Alexandria, Stora och Lilla Egyptens svinaherde, armeniska galt, tatariske bagge, skurk från Podolien, Kamenats bödel, världens och underjordens tokstolle, därtill en dåre inför Gud, Djävulens ättling, sendraget i vår kuk, svintryne, hästrumpa, rödhåriga hund, odöpta skalle, knulla Din mor!

Så svarar kosackerna Dig, Din usling. Du kommer inte ens att få vakta kristna svin. Nu måste vi sluta. Vi vet inte vilket datum det är eftersom vi inte har någon kalender. Månen är på himlen, året i boken, och det är samma dag hos oss som hos er. Därför: kyss vår röv! 


Konsjevoj ataman Ivan Serko med hela sin zaporogiska här.

(Mer om denna tavla och liknande i SvD)

söndag, oktober 23, 2011

Gamla åsikter bort

Det är liksom lätt gjort att man tror att man tycker något visst, har en fast åsikt om något. Men  rätt ofta, i alla fall har jag märkt att det är så för mig, har saken man  har tyckt något om ändrats - eller så har man själv ändrat sättet man har att tänka på. Exempel på det första är väl att många gamlingar går och röstar på samma parti gång efter gång, trots att om de läste partiprogrammet skulle se att partiet inte alls står för samma saker som förr. Centerpartiet och kärnkraften är kanske ett exempel här.

Och ett exempel på det andra, det att man kan ändra sitt sätt att se på saker, det står jag för själv. Kom att tänka på saken bara. I massor av år - från mitten på 80-talet, fram tills .... tja, nära inpå - skulle jag, om någon hade frågat mig om vilken favoritmusikvideo jag hade, svarat: Peter Gabriels "Sledegehammer". Det var nog nämligen så att när jag såg den videon för första gången så tänkte jag antagligen: "Fan vilken häftig. Den klart bästa jag har sett!".

Men nu då, när jag lutade mig tillbaks och verkligen tänkte efter, kom jag fram till att: "Nä, jag tycker ju faktiskt inte det längre." Jag tror att det rör sig om ett klassiskt fall av att  fastna i bilden av sig själv. Jag tror att jag är en sån som favoriserar knasiga animationer och sånt. Och ja, jag gillar också såna videor (Björks videor är bra exempel), men jag tycker inte längre att såna med nödvändighet är "bäst".

Så jag lutade mig som sagt tillbaks och tänkte efter, och kom fram till fyra videor som jag verkligen gillar. Var någonstans i min självbild de passar in vet jag inte. Låtarna är förvisso jävligt bra, annars skulle jag varken lyssna eller titta på dem över huvud taget, men varför jag också gillar videorna så mycket, det återstår att fundera över.




Fast helt klart, det blir man tvungen att ta med i beräkningen, så smittar låtens kvalitet av sig på videon. Är låten skitbra höjer den också videon några snäpp. Men det blir svårt att göra en analys här, för videorna och låtarna skiljer sig väldigt mycket från varandra. Kanske är det som så att ju äldre man blir desto öppnare blir man? Utvecklar liksom fler "in-kanaler".

lördag, oktober 22, 2011

Många bedrövelser i en klump

I Svenska Dagbladet har en psykolog - Madeleine Gauffin Rahme - ett visst utrymme. Varje vecka (tror jag) svarar hon på en fråga, en undring eller ett desperat utrop från någon läsare som har mailat in. Sedan svarar hon, under rubriken "PSYKOLOGEN SVARAR". Jag brukar inte läsa. Eller snarare, jag brukar bara läsa insändarna till hälften, och nästan aldrig läser jag psykologens svar.

Grejen är helt enkelt så deppig. Att läsa om katastrofer på andra sidan jorden funkar, för jag har svårt att leva mig in i lidandet de orsakar, och samma gäller oftast för krig och sådant. Det verkar som att min empati avtar i takt med att avståndet ökar. Ett rätt bekvämt förhållningssätt (eller läggning). Däremot är det lite jobbigt att läsa om saker som: "Min dotter utnyttjar mig ekonomiskt", "Min mor och bror agerar som om vi vore döda" eller "Min fru orkar inte med vår relation", för sådant kryper liksom lite för nära inpå.

Ja de är verkligen bedrövliga, dessa klagorop. Men man kan i alla fall vara glad över att de är fördelade på flera människor. Antagligen är det så att vi människor håller oss med bara ett par, tre huvudbedrövelser, och till dem lagda en massa små. De flesta av oss slipper nog dras med alla de sorgsenheter som listas hos psykologen i en klump.

Men tänk om en och samma person verkligen hade en hel klump av dem, hur skulle det låta? Jag testade. Jag valde ut en sisådär femton rubriker, och dessa lät jag google translate (på samma sätt som här) läsa upp, och sedan applicerade jag dem på en stackars (dock ritad och påhittad) kvinna. Så här blev det.

fredag, oktober 21, 2011

Fredagssnack


Fredag. Det betyder att en lördag och en söndag ska svisha förbi, och att det strax blir måndag igen. Nåja, jag får sova ut i morgon. Och jag får storstäda. Och jag får ... jag kanske ska göra nåt slags bildspel? Kanske filma lite?

Min kompis Paolas film har i skrivande stund över hundratvå tusen visningar. Det är rätt bra kissat på bara ett par, tre dar, och den är absolut värd det. Fan, bara Alexander Bard-masken förtjänar't. Min senaste film är just nu, efter en vecka, uppe i 63 visningar. Inte dåligt det heller, med tanke på att den kanske inte är så underhållande, utan mer experimentartad.

Här kommer vi in på den eviga frågan, den om läsare av ens texter och tittare på ens filmer och bilder - och om hur gärna man eventuellt vill att de ska vara många. Man kan antingen skapa sånt som man tror att folk vill se och lägga ner en massa tid på det. Eller så kan man hitta på något eget, nåt som man själv skulle vilja se och som samtidigt är roligt att göra, och sen hoppas att nån annan också tycker det är kul. Har man bägge förhållningssätten  är det naturligtvis bäst.

Det är nåt jäkligt kluvet i detta att skapa saker (jag ber om ursäkt om ordet "skapa" låter lite för stort och maffigt). Man vill att folk ska gilla't, det man gör, men man vill inte sälja sig helt och hållet. Fast sälja sig och sälja sig - man ska ju ha något att sälja också. Jag anar att vissa skapare av saker och ting rätt ofta gömmer sig bakom frasen "vill inte sälja mig", fast det i själva verket handlar om att de inte har nåt att sälja (= tillverka/skapa/rita/filma nåt som nån vill se).

Hur hamnade jag i det här? Jag började skriva om att jag tycker att helgerna är för korta, och hamnar i nåt om skapande. Som vanligt. Och som vanligt leder mitt filosoferande inte till nån slutledning, utan är bara fritt svävande och mot hjärnskålens insida studsande funderingar.

Och nu till något helt off topic:

Jag hittade bilden här ovan på nätet. Tyckte den var kul. Den föreställer nån slags forntida fjärravlyssningsapparat. Fast jag såg nåt annat - kan bara inte bestämma mig riktigt för vad. Helt klart är att det är en slags atrapp. Men är den till för utbildning av proktologer, eller är den ett redskap för utbildning i rövslickeri i den högre skolan? Kan inte bestämma mig.

Och nu ännu mera off topic:

Jag blev med en ny kunskap i morse. Egentligen är saken för pinsam för att jag ska vilja berätta om den, men nåja. Det var när jag kollade upp några saker på Wikipedia som jag stövlade över saken. Så här. Att vara en misantrop, det är när man inte gillar andra människor och deras sätt att vara. Att vara misogyn är möjligen besläktat, men här riktas bara ogillandet/hatet mot kvinnor. Jag har på nåt vis alltid trott att orden är synonymer. Eller så har de dykt upp så sällan, och aldrig intill varandra, att jag bara har fått för mig att de är ett och samma ord.


Bra sagt i nyhetspanelen

Jag tycker att nyhetspanelen (som väl glider upp på nätet vad det lider) i Gomorron på fredagsmorgonen - denna gång i form av Stig Malm, Paulina Neuding och Göran Hägg - sa en del vettiga grejer angående han, den skjutne, samt situationen omkring det.

Eller förresten inte Neuding - som lät lite "Haha, jag gillar när det smäller och hämnd kittlar skönt!" - men gubbarna lät rätt vettiga. Exempelvis tyckte de att svensk medias rapportering var överdriven, och Malm sade att samma män som nu stod och gapade och skrek och sköt rakt upp i luften för att hylla diktatorns blodiga hädangång, förra veckan gjorde likadant, men då för att hylla diktatorn leve.

(Men det ligger inte på nätet i skrivande stund, och jag kan ha hört/fattat fel. Men som jag minns det lät det vettigt i mina öron i alla fall).

torsdag, oktober 20, 2011

Gaddafi/Khaddafi död



Förr var han stor och maffig
Men nu är han fallen
Han hette Gaddafi
Och blev skjuten i skallen
Återstår av denne man
Ett svårstavat namn





ab, ab, ab, exp, exp, exp, svd, svd, svd, dn, dn, dn

Motsatser

Laila Bagge Wahlgren har tydligen tydligen värpt fram ett så kallat "kärleksbarn", såg jag i Aftonbladet. Laila Bagge Wahlgren är alltså, för den som inte vet, den där Idoljury-tjejen som förut hette Laila Bagge.



Ett "kärleksbarn" var förr i tiden en oäkting, men numera har betydelsen glidit iväg mot ungefär "älskat barn", eller nåt i den stilen. Ordet fick mig att fundera över en sak - existerar det en motsats till ordet (skippar citationstecken hädanefter i texten) kärleksbarn? Och vad skulle det vara  - oönskat barn? Hatbarn?

Visst borde väl motsatsen till kärlek vara hat? Sen börjar jag fundera om allting här i livet verkligen har en motsats. Motsatsen till exempelvis ljus borde ju vara mörker, och motsatsen till exempelvis ljud borde ju vara .... oljud? Eller är motsatsen tystnad?

Allt kanske inte har en motsats. Har till exempel stol en motsats, och vad skulle det i så fall vara? Bord? Eller är motsatsen: ingen stol? Är något motsatsen till inget? Och så vidare, och så vidare. Saken tål att funderas över. Förresten, finns det nåt motsatsord-lexikon på nätet? Det vore kul om det gjorde det.

Den förlorade hedern

Plötsligt finns filmen Katharina Blums förlorade heder i min ägo. Jag har inte sett den, den väntar ännu på att bli sedd av mig. Filmen bygger på en bok - som jag inte har läst. På Wikipedia läser jag att boken (och filmen) är en kritik mot sjuttiotalets västtyska tabloidpress. Det sägs att filmen är bra, och jag ska se den.

Men tills vidare är titeln bara ord för mig. Ja orden ja ... "förlorade heder". Vad är egentligen heder? Jag vänder mig återigen till Wikipedia. Det visar sig bli intressant läsning, men för lång för att återge här. En länk får räcka. Helt klart står i alla fall att ens eventuella heder är helt meningslös utanför ens egen eventuella grupp, eftersom det bara är inom den egna gruppen hedern är lika med värde. Det som är heder här är inte heder där. Skulle jag plötsligt teleporteras till nån obskyr stam på Nya Guinea  - och där välkomnas av hövdingen som säger: "För att visa hur mycket vi gillar att du är här ska du ligga med min fru (eller dotter eller mormor), och sedan ska vi käka lite mat!" - då duger det inte med att komma med: "Ånä ... min heder förbjuder mig.". Då sutte kanske huvudet löst.

Det var bara ett exempel. Hövdingens heder skulle heller inte vara mycket värd här, och han skulle säkert uppfatta våra förhållanden som rätt bisarra, han med. Förresten vet jag inte om det funkar som jag beskrev på Nya Guinea. Det kanske var eskimåerna (inuiterna) som bjöd på sina fruar. Det hela kan också vara en myt.

Nå, fan vad jag skriver mycket. Allt jag ville komma fram till var egentligen att hedern, den kan man förlora. Jag gjorde en googlesökning på "förlorade heder", och hittade rätt många förlorade hedrar. På Wikipedia står det: "Den som förlorat sin heder riskerar att bli utstött ur gruppen och i värsta fall bli utsatt för hämnd", och här är alltså en lista på de jag hittade som riskerar utstötning och hämnd.

 SVT:s förlorade heder - DN:s förlorade heder - ICA:s förlorade heder - CIA:s förlorade heder - SvD:s förlorade heder - Operatörernas förlorade heder - Aftonbladets förlorade heder - Min mormors förlorade heder - SvFF:s förlorade heder - Lars Berns förlorade heder - HSB:s förlorade heder - Vår förlorade heder - Kammarrättens förlorade heder - Expressens förlorade heder - SNS förlorade heder - Richards Swartz förlorade heder - Slussens förlorade heder - Helle Kleins förlorade heder - Liza Marklunds förlorade heder - Fotbollens förlorade heder - Centerns förlorade heder - Sveriges förlorade heder - Erica Lejonroos förlorade heder - Biskop Eva Brunne och hennes förlorade heder - Rektor Hwangs förlorade heder - Janne Josefssons förlorade heder - Trond Sefastssons förlorade heder - Barnläkarens förlorade heder - Göran Perssons förlorade heder - Sirhans förlorade heder - JB:s förlorade heder - Flyttbranschens förlorade heder - Håkan Juholts förlorade heder - Bergens förlorade heder - Ulrike Meinhofs förlorade heder - Hedersordförandens förlorade heder - Hennes heders förlorade heder - USA:s förlorade heder - Rysslands förlorade heder - EU:s förlorade heder - Massmedias förlorade heder - Politikernas förlorade heder - Tobias Billströms förlorade heder - Avenyns förlorade heder - Maria Larsson, KD och hennes förlorade heder - Maria Linds förlorade heder - Erik Hamréns förlorade heder - Karl Petersens förlorade heder - Dr. Wakefields förlorade heder - Fadimes fars förlorade heder - TV4:s förlorade heder - Regeringens förlorade heder - Skandiachefens förlorade heder - Doktor Bergmans förlorade - Hyundais förlorade heder - Entreprenörskapsforskningens förlorade heder - Anna Sjödins förlorade heder - Refaat El Sayeds förlorade heder - Staggs förlorade heder - Betongens förlorade heder - Lars Adaktussons förlorade heder - LO-basens förlorade heder - Vattenfalls förlorade heder

Rätt många förlorade hedrar, eller hur. Förresten råkade jag slinta på tangenterna en bit nedåt texten, och istället för förlorade heder skrev jag  förlortade  heder. Jag är rätt nöjd med den feltryckningen.

onsdag, oktober 19, 2011

Tydligen en dum fråga

Jag tror jag har bloggat om det här förut. Eller så har jag pratat om det. Minns inte riktigt. Det är långt ifrån nån käpphäst för mig, men jag tänker på't ibland. Reaktionerna jag har fått har alltid varit likartade:

- Jamen det fattar du väl själv?!!
Eller:
- Om du inte fattar det så så är det ingen mening med att ens försöka förklara.

Så här. Massor, massor, massor av människor har dödats i Guds namn, både muslimernas gud och de kristnas. Och massor, massor, massor av människorna har dödats av företrädare för såväl kommunismen som nazismen. Jag har inga siffror, det får räcka med att jag vet att dessa fyra rörelser/religioner/ismer badar i mördade människors blod.

Och inget fel i det ... höll jag på att säga ... men jag menar istället så här: Det är (bland annat) deras dödande och mördande och krigande som har format den värld vi lever i idag, och vi får helt enkelt köpa faktum, så att säga.  De jag räknade upp var förresten bara de senaste. Går vi ännu längre tillbaks så slaktades miljontals människor i Roms namn, och innan dess ... ja, ni fattar.

Okej, nu till själva grejen, frågan som tydligen avslöjar min allmänna dumhet/naivitet. Man kan gå omkring och hylla Allah. Och man kan gå omkring och hylla Jesus. Och man kan gå omkring och hylla Stalin och hans gäng, och man kan helt klart knata runt och högljutt hylla både Djingis Khan och Julius Caesar. Men man kan inte hylla nazismen.

Man kan inte hänga på sig ett hakkors, ropa Sieg Heil och gå omkring och försöka övertala folk att Hitler var det bästa som har hänt typ sedan Eldkvarn brann. Jag tror till och med det är förbjudet.

Varför? Om nu de andra sakerna jag räknade upp är lika offerskördande som nazismen, varför har då nazismen en sådan särställning? Och varför är just den frågan så satans dum?

I kassan på Gekås

Rubriken lyder:
Begåvade Maria hamnade i kassan på Gekås
Så här låter ett stycke i slutet av artikeln:
Damtrosorna, schampoflaskorna, barnpyjamasarna och konservburkarna glider förbi på bandet. Maria Raned skjuter dem vidare med vänstra handen och låter blicken vandra i fjärran.
Svenska Dagbladet igår, en artikel som handlar om Maria, en begåvad tjej som i hela sitt liv har varit, och också känt sig vara, mycket smartare än sin omgivning (dagis, skolan). Hon fick vara fröken åt de andra dagisbarnen, och hon sov sig igenom skolan (men kunde allt på proven ändå).

De flesta av oss har nog haft en och annan kompis som var på det här viset, som verkade skita i allt, men sedan, när det var prov, ändå kunde alla svaren. På den tiden det begav sig misstänkte jag alltid att såna pluggade i smyg, men med tiden har insikten smugit sig på att en del faktiskt är funtade så.

En del är smartare än de flesta andra. Det är likadant som att en del är muskligare än andra. Eller tristare och fantasilösare än andra. En del är kunnigare än andra. Och så vidare, och så vidare. Vad jag själv är vete fan - kanske bloggigare än de flesta andra. Eller inte.

Jag gillar den kunniga typen, särskilt den sorten som även är lite besserwissig. Jag tycker det är kul att känna såna. Jag tycker det "ger" nåt. Förvånansvärt ofta, det har jag märkt med åren, har faktiskt besserwissarna något att komma med. Bilden är ju annars att besserwissarna har fel men ändå står på sig. Borde jag förresten ha skrivit besserwissrarna?

Men nu kom jag fan av mig. Ja, jag är för att om har man en särskild begåvning så bör skolan ta hand om den, men jag tror faktiskt att det oftare är tvärtom - att elever som inte hänger med i farten får finna sig ifrånsprungna, och sen ligga på efterkälken under hela skolgången.

Men det jag störde mig på i SvD:s artikel, det som fick mig att börja skriva detta, var den insinuanta tonen. Att Maria inte alls borde jobba på Gekås, eftersom där ska ju bara dumskallar jobba.

Flygpiloter

Trötta piloter är på tapeten just nu (ab, exp, svd, dn), och så här lät det på morgonnyheterna på tv: "Över hälften av alla flygpiloter har någon gång somnat under flygning." Min fråga blir då: Finns det andra sorters piloter än de som flyger flygplan? Det skulle väl vara helikopterpiloter då, men å andra sidan flyger ju också de, och är därför också flygpiloter.

tisdag, oktober 18, 2011

Idol 2011

Min kompis Paola, det är förresten hon som har en sån fin berättarröst i den här filmen, har gjort en egen "Idol 2011". Det är en grymt bra film, vilket helt klart är inspirerande.



Regn, regn

Nu regnar det. Trots att vätan vaskar fram goda höstdofter ur marken är det en humörsänkare. En humörstänkare. En humördränkare. Jag tänder skrivbordslampan. Ett varmt sken. Bläddrar lite i Aftonbladet: "Så gör du för att bli spänstig", "Sverige sluter upp bakom utvisningshotade Ganna. Facebook-gruppen på nätet växer", "Lisa levde med en psykopat". Är det meningen att jag ska bry mig? Tycka något? Det orkar jag inte. Och det bara regnar och regnar.

Gittlarna

I ryggsäckar av näver eller skinn bar de med sig runda stenbumlingar på ca ett kg styck. Åtta stenar. Inte sex, inte tio. Alltid åtta. Också i ryggsäcken, intill stenarna, fast i en egen ask, förvarade de ett verktyg. Det var ett slags instrument att dra cirklar i marken med. Verktyget bestod av en vässad benpipa, 1 - 2 decimeter lång, som medelst ett garn bands samman med en annan benbit, vilken hade formen av ett spetsigt don, och var lite mindre än sin motsatta part.

De som bar omkring på dessa ryggsäckar var en slags shamaner, och alla hade de sina - ofta landskapsstora - områden att ta hand om. Under det första århundradet efter Kristus fanns de fortfarande kvar, men efter det upphör spåren. Kanske uppgick de i, och smälte samman med, den mer organiserade delen av den animistiska folktro som på den tiden började breda ut sig. Kanske var de själva upphovet till den.

Ingen vet, och det finns få vittnesbörd om dem nedtecknade. Ett sentida namn på dem är "Gittlare". Namnet kommer från början från grekiskan, men har via översättningar - först till latin, och senare grekiska och därefter frankiska, för att hundratals år senare översättas tillbaks till vårt språk - blivit till just "Gittlare" (hädanefter utan citationstecken). Det antas att namnet från början kan ha haft något med namnet på deras ryggsäckar att göra, pga likheten med vissa kända ord.

De vittnesbörd som ändå finns av dem blev nedtecknade av Byzantiska skriftlärda, och utgör de första nedskrivna orden om livet på våra breddgrader (bortsett från det Tacitus skrev i Germania). Att man vet var gittlarna fanns och verkade beror på att till texterna finns bifogade kartor, kartor som verkar föreställa en slags rudimentär version av norden. På dessa kartor är streck dragna, ett slags indelningar i områden, och i mitten av varje område finns ett tecken. Tecknet tros vara en form av symbol för dessa gittlare, och liknar en cirkel bestående av åtta punkter, och i dess mitt finns en bak och framvänd trea med ett utskjutande streck ur dess överkant.

Det som står nedskrivet är detta om deras ryggsäckar och deras verktyg, samt hur ritualen gick till. Men bara vårens ritual - man vet inte om det fanns liknande ritualer för de andra årstiderna. Men vårritualen är spännande nog att läsa om.

Gittlaren valde ut ett högt beläget, platt ställe, och där satte satte han den långa, spetsiga benbiten i jorden. Han sträckte ut linan, och med den mindre biten drog han sedan en perfekt cirkel på marken. Därefter tog han fram sina åtta stenar och placerade de längs cirkelns gränser. Han satte sig sedan i mitten och mediterade.

Detta pågick i många timmar, och han hade alltid ögonen slutna. När ha kände att han var klar med meditationen öppnade han ögonen, och vid det laget var han omgiven av traktens människor. De stod i en ring runt honom. Då började gittlaren att sjunga fram en besvärjelsehymn, och folkmassan stämde in i den. Vid en tidpunkt, kanske vid en särskild vers i hymnen, kom en av traktens trolldomskunniga kvinnor fram till den sittande gittlaren, och gav honom ett kärl av sten - en slags mortel.

I morteln låg en stor fjärilspuppa, alldeles redo att kläckas. Den låg på en bädd av narkotiska svampar, och dessa svampar var i sin tur indränkta med spott från ortens alla människor. Sedan tystnade mässandet. Gittlaren och alla runt honom väntade på att puppan skulle öppnas. När den senare började göra det så placerade gittlaren den i sin mun.

Och som han i munnen kände fjärilen sakta ta sig ut ur puppan började gittlaren frenetiskt att stöta - medelst en rituell penisformad mortelstöt -  svamparna och spottet till en massa, en trögflytande vätska. När vätskan var så finfördelad att den gick att dricka, då krossade gittlaren den uppvaknande fjärilen och dess puppa mellan sina tänder, satte morteln till munnen och svalde  alltihopa, vätskan och fjärilen.

Nu gick folkmassan ner på knä. De lade sina handflator mot marken, riktade åt gittlarens håll. När de såg att han hade svalt färdigt satte de igång att trumma mot marken. Det blev ett dovt ljud som via stenringen fortplantade sig in i gittlarens kropp. Hans ögon började flimra, och han föll i trans.

Mer vet man inte. Kanske ansågs resten inte behövas tecknas ned, eftersom shamaners göranden och låtanden i transtillstånd var allmän kunskap på den tiden. Eller också var det som sedan hände så individuellt att det inte gick att vara generell på den punkten.


Fast tyvärr - eller kanske som tur är - har dessa gittlare aldrig existerat. Jag hade svårt att sova inatt, och där någonstans mellan vaka och dvala fantiserade jag ihop dem, för att ha något att tänka på i mörkret.

måndag, oktober 17, 2011

Ramar

Lunchpromenad. Hur många bloggposter har jag börjat med ordet lunchpromenad? Många, säkert. Fast jag är förvisso gärna en rätt enkelspårig varelse. Jag gillar förutsägbarhet och enkla, fasta vanor. Insidan av huvudet är ändå ett kaos av motstridiga tankar och bisarra funderingar, och då kan tillvaron utanför med fördel få vara stillsam.

Ja lunchpromenad. Halvgrått väder, inte kallt. Lyssnande på ljudbok. Knatandes omkring. Fotandes, fast inte med kameran utan med mobilen. Jag tycks ha kommit av mig med fotandet (jag räknar inte riktigt mobilfotande som fotande) på sistone. Fast jag hittade ändå en grej att fota med kameran - en tampong. En urkramad, väderbiten stackare, som låg på en sten. Jag tror bilden blev bra.

Fördelen med att plåta med mobilen är att bilderna hamnar direkt på nätet, och kan lätt föras över direkt till en bloggpost. Bilderna här nedan föreställer de "tavelramar" som ibland uppstår när man sågar av en gren på ett träd.



Vissa blir "tavligare" än andra. Det kanske har att göra med vilken trädsort man sågar i? Bilderna ovan är alla från ett och samma träd. Medan jag tog dessa bilder kom jag att tänka på ett ansikte på en avsågad gren jag såg för ett tag sedan, och fick då en idé. Jag skulle måla små tavlor inom dessa små "ramar". Men inte nödvändigtvis på just detta träd.

Sen utvecklade jag idén lite. Jag kom fram till att målandet skulle filmas. Faktiskt var den idén lite idéigare än själva målandet. Sen kom jag på att jag själv inte skulle måla, utan någon annan. Så det får bli ett projekt att ta tag i innan snön faller: Hitta någon som är villig att måla något på ett träd, medan jag filmar målandet. Jag tror det kan bli kul.

Några oviktigheter

Jag badade i badkaret igår. Knappast någon stor nyhet, för jag gör så nästan varenda dag. Men igår kom jag att fundera över en sak. Nämligen: jag låg lutad mot badkarets sluttande kortände, och så böjde jag mig framåt för att nå schampot, och då satt ryggen fast mot badkarsväggen. Bara en sekund, kanske bara en tiondels sekund, men tillräckligt för att jag skulle notera saken.

Det var sugproppsverkan det handlade om. Detta kanske har hänt mig förr. Kanske händer det ofta fastän jag aldrig har tänkt på det? Kanske hände det pga att jag väger ett par kilo mer än jag brukar - att det liksom blev mer av sugpropp? Jag schamponerade mitt hår, men några centimeter under dess rötter pågick en tanke - jag funderade över ifall tjocka människor särskilt ofta liksom fastnar till med ryggen mot badkaret.

Jag vet att såna här tankar är superoviktiga och ultratriviala. Exempelvis är ju "svenskarna i Etiopien" en mer brännande fråga. Men ändå ....  man vill ju veta, man är ju nyfiken. Finns det några tjocka läsare därute - som har upplevt denna sugproppsverkan? Jag bara undrar.



På sextiotalet fanns det en slags musikstil som jag inte vet vad den kallades. Den företräddes av grupper som The Ventures och The Shadows. Jag kan inte räkna upp fler grupper, och det beror på att jag har nollkoll på det här området. Det är en slags gitarrbaserad rockmusik som gränsar till dansband. De kanske var den felande länken innan senare tiders rock/pop och dansband?

Nå, det blev att jag kollade lite på sån musik igår eftermiddags. Sånt här är inget man överdoserar, men jag glodde och lyssnade en stund. Jag fastnade vid några som kallade sig The Honeycombs, och låten de spelade hette Have I The Right. Särskilt fastnade jag för trummisen, som var en kvinna.

Låten var förvisso rätt skön, speciellt det svajiga gitarrsolot, men det var trummisen jag gillade bäst. Hon var mer av Anita och Televinken-typ, än av rocktrummis, men hon hade en skön stil att trumma, och det fick bli en animerad gif på henne.





Såg att Henning har dött. Han var en sån jag minns från när jag var yngre. De faller ifrån nu, de där gamla från förr. De är som de där små kakel eller mosaikplattorna närmast golvet. De som grönas och sen grånas av åratal av fukt, och alltid sitter lite löst. Man tänker inte på dem förrän de ligger där på golvet, som skärvor ur nåt gammalt.

söndag, oktober 16, 2011

Tal och film

Jag fortsätter lite på samma grej som igår, nämligen tal till rörliga bilder. Men den här gången är det ingen robotröst som pratar, utan min kompis Paola. Hon läser en snutt ur Svenskt husmoderslexikon - en slags uppslagsbok för hemmet. Den ges nog inte längre ut, skulle jag tro. Namnet låter såklart daterat corny, men det som står i den är faktiskt inte dumt

Det hon läser handlar om att kunna iaktta och att se, och att alla inte har den förmågan. Det handlar här om naturen, mer eller mindre, men är lite allmängiltigt ändå. Filmen, ja den består att scener och vyer från Södermalm, filmade av mig igår eftermiddag. Och ovanpå dessa talar alltså Paola.

Filmen blev lite lång, fem minuter. Min målsättning är i vanliga fall att hålla filmerna korta, men här krävde texten längden. Eftersom texten och filmen inte har ett dugg med varandra att göra ställs en del krav på din simultanförmåga. Lättast är kanske att du väljer att antingen titta på filmen - tillräcklig i sig själv, förvisso - eller att lyssna på talet - intressant nog. Okej, här är den.



En sak som jag förresten borde vänja mig av med är dessa förklaringar jag alltid skriver. De är ju faktiskt inget annat än förklädda brasklappar.

lördag, oktober 15, 2011

Nattfilm



Jag kallar den Nattfilm, för jag märker att den funkar mycket bättre i det element den föddes ur, nämligen natten. På dagen funkar den nog inte alls. Om nu "element", "föddes" och "funkar" är de rätt valda orden.

fredag, oktober 14, 2011

14 Oktober. Ca 22.35

Käkade några äckliga kycklingklubbor, där jag satt i soffan och kollade på Family Guy. Drog en filt över mig efteråt, ville blunda en stund. Somnade i soffan. Vaknade efter ett par timmar. Gick ut till köket och tog mig en macka. I morgon är en annan dag.

14 Oktober. Ca 17.50

Jaha, herr eller fru dagbok, då var arbetsdagen i stort sett slut. Den var hård men rättvis. Jag känner mig lite grinig och dyster, men på ett osynligt sätt.

14 Oktober. Ca 16.35

Sitter och tänker på den kommande helgen. Vad ska jag göra? Har funderat på ett litet filmprojekt, en slags mix mellan springfilmen och sökordsfilmen. Men vi får se om jag pallar. Jag kanske borde låta bli, för tittar jag bakåt i bloggen tycker jag att det är nåt ganska maniskt över detta fotande och filmande. En jävla mängd - ingen utveckling.

Har druckit en hel del lådvin på sistone. Inte alkoholistmycket, men mycket nog. Har börjat tröttna på vin. Ska kanske köpa lite öl till helgen. Lättöl duger för mig - jag är ingen kännare.

Det här är det femte dagboksinlägget denna dag. Minns inte riktigt varför jag fick för mig detta. Var väl skrivsugen. Börjar tappa inspiration.

I största allmänhet.

14 Oktober. Ca 15.30

Kära dagbok, eller deer diarrhea, som det (inte) heter på engelska, jag har haft rast. Jag har gjort vad jag brukar göra - jag har gått. Eftersom ljudboken just var färdighörd fick det bli musik i lurarna. Den här lyssnade jag på i början av promenaden.



Jag knallade längs Strandvägen, lite hit och dit bara. Tänkte inte på nåt speciellt. Var nog förresten rätt tom i huvudet. Kände möjligen ett lätt kaffesug. Plåtade lite med mobilen.



Jag passerade ett ställ med löpsedlar. Expressen sade att man kan få demens av dålig sömn. Tja ... jag sover rätt dåligt; alldeles för oroligt, alldeles för kort. Kanske därav tomheten i huvudet. Nåja.

Sedan, kära dagbok, såg jag streck i himlen. De bildade ett kors. Längs gatan, eller strandpromenaden, där jag gick löpte en linje av korsformade lyktstolpar. Denna dubblering fick mig att fundera över ifall det betydde något, nåt omen kanske.



De flesta skulle nog kalla vädret för fint hölstväder, och jag skulle hålla med om det. Ja, så fortsatte jag att gå hit och dit på Strandvägen, tills rasten började närma sig sitt slut. På vägen tillbaks till jobbet lyssnade jag på den här.

14 Oktober. Ca 12.20

Kära dagbok, jag avslutade nyss, under ett toalettbesök, ljudboken Misstaget. Den var rätt okej - ungefär som de andra böckerna i serien om övermänniskan Jack Reacher - underhållning som passar rätt bra faktiskt, på till exempel toaletten.

Jag går in i mediamappen på mobilen, plockar fram ljudboksfilen, kastar den. Vänder mig åt vänster. Tittar ut. Kisar - det är soligt.  En man med trenchcoat och ryggsäck står en bit ut mot gatan. Han kastar en skugga som är dubbelt så lång som honom själv. Jag börjar fundera över detta plagg, trenchcoat. Så jag hoppar över till Wikipedia, eller "Wickan", som jag kallar det, och läser på lite. Rätt intressant faktiskt.

Men nu ljög jag för dig, kära dagbok. Inte om trenchcoaten, men om att jag kallar Wikipedia för "Wickan". Det gör jag inte. Skulle känna mig töntig om jag gjorde det.

14 Oktober. Ca 10.20

Vecklar upp en stor och kubliknande klump folie. Fram träder fyra dubbelmackor (formbröd, ägg, formbröd). Jag viker folien, som förresten är vad som blev över efter detta, åt sidorna. Jag plattar till dem mot underlaget, gör folien till en skiva av skinande metall. Sedan, kära dagbok, viker jag upp sidorna lite igen. Jag formar folien till en tallrik. Jag äter mackorna.

Detta är min lunch. Väl förtjänt är den mig, för nyss gjorde jag ett litet hästjobb (ett ponnyjobb?). Jag satte etiketter på alla mina bloggposter om hål. Här är hela serien.

14 Oktober. Ca 08.30

Det ryktas om att det är fredag idag, kära dagbok, och det är väl bra. Jag sitter hängd över en kaffe - ångan immar lätt mina glasögon till ogenomskinlighet. En bit ifrån mig står en liten tv. Morgonprogrammet Gomorron står på, och de pratar om Björk. Vad det gäller Björk har jag alltid föredragit hennes videor framför hennes röst. På en skala:
1: Videorna. 2: Låtarna. 3: Hennes röst.

Det är förresten lite störande att Gomorron heter Gomorron. God morgon ska det heta. Gomorron låter som Gomorra - som i Sodom och Gomorra.  Undras förresten hur det skulle låta  om man namngav morgonprogrammet efter den andra av städerna: Välkomna, ska ni vara, till ett fullspäckat Sodom.

Idag ska jag dagboksblogga.

torsdag, oktober 13, 2011

Några texttankar

Det verkar som att Ulf Lundell har skrivit en bok nu igen. En riktig tjockis, nu igen. Kritiken verkar vara blandad, från lite 'njä, det funkar inte', till 'nä fyfan, det funkar inte alls'. Aftonbladet är inte heller nådiga mot Ulf Lundell, men i recensionen sägs en intressant sak:
Denna roman är så svajig att den knappast skulle getts ut under annat namn så blir det ganska uppenbart varför man trots all osammanhängande prosalyrik kan stå ut med att läsa Ulf Lundell. Han är trots allt en underhållande bloggare. [ ... ] Om uffe.blogspot.com existerat så hade jag följt den troget.
Hur boken låter vet jag inte, jag har inte läst nån Ulf Lundellare sedan 80-talet, det kan vara skit eller skitbra, men jag fattar ungefär vad recensenten menar. Det han menar är att en romantext skiljer sig rätt mycket, på en massa avgörande punkter, från en bloggtext.

Allmänt menat alltså, för det säger sig ju självt att bloggtexter kan se ut hur som helst, eftersom den enda grindvakten är ens eget goda omdöme (eller ens det), och romantexter kan ju uppenbarligen också se ut hur som helst - beroende på vem man är och vad man därför lyckas prångla ut.

Trots att jag faktiskt förstår vad recensenten menar tycker jag ändå det låter lite onödigt hårt mot bloggandet. Vissa av bloggarna jag läser håller en mycket högre litterär klass än vad vissa böcker jag tyvärr har råkat läst gör. Så hans jämförelse är faktiskt lite orättvis.

Fast med det inte sagt att dessa bloggar, de jag tycker håller hög klass, skulle funka som tryckta texter, och helt klart gäller för romantexter att alla skulle inte klara sig uppstyckade i bloggpost-skick. Det kanske helt enkelt är så att det rör sig om två olika grenar inom skrivandet (jag tänkte skriva konstformer, men inte ens jag vågar höja bloggandet dit). Den ena grenen kanske ännu så länge behåller ett litet kvalitetsförsprång framför den andra, men det kan tänkas att de till slut blir jämbördiga, och att som nämns här, även bloggar kommer att få de recensioner de eventuellt förtjänar.

Det var några tankar bara, och förresten - jag kollade upp saken - så finns det redan en uffe.blogspot.com - men den är ganska textbefriad över huvud taget, åtminstone i skrivande stund.

Sökorden

Förr hände det rätt ofta, eller åtminstone då och då, att jag bloggade om de sökord folk använde för att hitta till min blogg. Inte bara jag, förresten, utan det är nog ett rätt vanligt blogg-knep när fantasin tryter. Ofta är det ju rätt knasiga grejor folk söker på, och därför känns det ofta ännu knasigare att de då hamnar hos en själv.

Jag har alltid använt bloggstatistik-prylen statcounter till att kolla upp vad folk söker på, fast numera finns ju sådant inbyggt i mitt eget bloggverktyg, Blogger.  Nå, nu är det dags igen att slänga upp lite sökord. I vanliga fall plockar man (eller jag då) ut godbitarna, de knasigaste orden, men denna gång tog jag bara orden som de kom efter varandra, några stycken. Och den här gången prestenterar jag dem i "filmform".

onsdag, oktober 12, 2011

Det höstas för Solrosrotens helgedom

Gode Gud, hjälp mig att göra kortare filmer. En och en halv minut kan få räcka. Hjälp mig Gud, att hitta karaktärsfastheten inom mig, att klippa hårdare i mina filmer. Amen.



Gud fader hörsammade inte min bön denna gång. Det har förresten alltid varit dåligt med hörsammandet när det har rört sig om längden på mina videor. Att be till andarna som bor vid Solrosrotens helgedom är det ingen mening med, för de vill bli filmade. Tråkigt nog, för deras del, är de praktiskt taget osynliga. Jag skulle behöva ställa kameran på ett stativ och filma dem en hel natt för att de skulle synas.

Vilka är då dessa andar som fylkas och flockas kring Solrosrotens helgedom? Tja, det är lite svårt att säga. Man får gå på tjänn, liksom. Jag för min egen del tror att dessa väsen är släkt med de gamla grekiska najaderna, för trots att det ser torrt ut vid Solrosrotens helgedom är platsen i grunden ett sankt och kärrigt ställe, åtminstone vissa delar av året.

Men dessa andar hör till en nordligare variant. De har päls. De är små och har päls och jag tror (men jag vet inte säkert) att de är ganska mysiga och trevliga till sin natur. De är som små, halvt osynliga bonobor, kan man nog säga.

tisdag, oktober 11, 2011

Ovanlig duva?

Den här duvan har skuttat omkring på Karlaplan de senaste dagarna. Den har en helt annan täckning på fjäderskruden än sina kompisar, som är gråa. Förresten är den inte så mycket kompis med de andra, utan verkar vara lite utstött.

Duva

Nån fågelkännare därute? Är den ovanlig, eller ser de bara ut så här ibland?

Saker att filma

Jag funderar ständigt på vad som skulle lämpa sig att filma (av mig med min kamera). Inte medvetet ständigt, för då skulle jag nog verka ganska enspårig, men förmodligen undermedvetet: tanken ligger liksom och lurar och spanar. Då kunde man ju tro att jag också skulle komma fram till en massa saker, men det gör jag sällan. Antagligen måste jag flytta tankarna från undermedvetenheten till medvetenheten för att det ska bli nåt.

Nå (fasen vad trött jag är på att skriva nå, nåväl och well, men finns det några bra alternativ?), jag har ändå ett par funderingar på saker som skulle vara intressanta att filma. Saker som brinner upp. Jag har försökt mig på sådant i den stilen förr, men med blandat resultat. Men att se saker som brinner är ofta intressant. Kanske även saker som skrumpnar ihop på en het platta skulle vara intressant att filma?

En annan idé (fast inte min egen utan Josephzohns) är att filma Slussen. Slussen är ju, som nog även icke-stockholmare vet, en sluss/trafikkarusell i Stockholm och som ligger i farozonen för att rivas. Därför plåtas den mycket. Inte bara därför, naturligtvis, den plåtas även för att den är snygg på ett ruffigt och romantiskt vis, men framför allt tror jag att många fotar den för att kunna bevara åtminstone bilden av den.

Fotosidan flickr verkligen gödslas med Slussenbilder. Jag menar inte det som kritik, för även jag har stundom varit en av gödslarna, men den kunde ju filmas lite mer, tänker jag. Så jag tror att mitt nästa filmprojekt - om man nu kan kalla't projekt när man bara siktar med en kamera och trycker på en knapp - blir att just filma Slussen. Har jag inte glömt bort saken till nästa helg blir det nog då.

En snutt ur en annan favoritfilm

Det blev en snutt ur en Fellini-film i förrgår, och det blev en annan Fellini-snutt igår. Bägge filmerna, i synnerhet den andra, kan man nog säga ingår i min - för all del rätt stora - kanon av favoritfilmer. Jag tänker inte lägga upp snuttar ur alla sådana, men en och annan kan det väl tänkas bli.

Filmen Orlando ingår i favoritgänget. Den är från 1992 och har Tilda Swinton i huvudrollen. Den tar sin början i  Elisabeth den förstas England (Elisabet I, född den 7 september 1533, död den 24 mars 1603). Den unge ädlingen Orlando får till skänks av drottningen, i vilkens gunst han har hamnat, en stor egendom med tillhörande slott. Han får också, på drottningens dödsbädd, ta och lova att inte vissna bort och bli gammal.

Orlando lovar, för på den tiden var tydligen ett löfte fortfarande ett löfte, så följaktligen är Orlando fortfarande i slutet på filmen, då det är tidigt 1990-tal, en ung person - fast dock ej längre en kille. Halvvägs in i filmen faller han i en lång sömn, han är ambassadör i Konstantinopel vid det tillfället, och sedan vaknar han som en hon.

Det är inte särskilt gångbart att vara både tjej och ambassadör på samma gång för England under den första hälften av sjuttonhundratalet, så Orlando återvänder hem. Väl hemma ska hon introduceras i sällskapslivet - dricka te tillsammans med spirituella typer som Jonathan Swift, Alexander Pope, och John Addison. Det funkar väl sådär.



Vill man se filmen med queer och genusglasögonen på näsan så funkar nog det, men annars funkar det nog lika bra, åtminstone tycker jag det, att se den som en rolig och framför allt väldigt snygg film som även innehåller en hel del finfin musik.

måndag, oktober 10, 2011

Doktor Captcha, Kate Bush och mina byxor

Nån som minns Doktor Captcha? En s.k. "captcha" är alltså ett sådant där kontrollord - en ordverifiering - som man brukar få fylla i när man kommenterar på exempelvis bloggar. Ibland, fast det är rena tillfälligheterna, bildar de riktiga ord eller namn.

Jag kom för nåt år sedan på att jag skulle sätta in dem i sammanhang, och det råkade bli att jag döpte en påhittad doktor till det namnet, och gjorde några bloggposter med denna fiktiva person. Han sade dessa kontrollord i pratbubblor, och för det mesta blev det otroligt krystat. Men ibland blev det kul. Nå, nu har jag samlat ihop dessa bloggposter och lagt dem i marginalen på bloggen. Kolla gärna, de ligger under "Snöberget"

*****

Idag fick vi för första gången höra den första låten - eller det första singelsläppet kanske det heter - från Kate Bushs nya skiva (i den mån man kallar't skivor nu för tiden) som kommer den 21 november. Låten heter "Wild Man".



Låten är lite märklig, tycker jag. Det är förvisso en så kallad "radio edit", så på själva skivan blir den antagligen längre. Men jag gillar den. Jag gillar den bättre än jag gillade "King of the Mountain", när den släpptes som förstasingel till "Aerial" för sex år sedan. Jag får väl anledning att återkomma, tror jag.
---
Update: På ett rätt nördigt Kate Bush-forum håller man i skrivande stund på att försöka lyssna sig till vad som sjungs, och att analysera detta. Klart står hittills att hon tar sin utgångspunkt i en "Snömannen"-sighting (vad heter egentligen sighting på svenska?) från 1925, vilken ägde rum nära Zemuglaciären i Himalaya. En människoliknande varelse sågs stå och rycka upp rhododendron-buskar.

*****

Lagningen av mina brallor alltså, den håller inte längre. Folk glor. Det blev alltså en stor reva i byxorna innan sommaren. Jag fick för mig att jag skulle ta en bit av ett gammalt och skrikigt mönstrat örngott och förstärka insidan av byxorna, just där revan var, och sedan laga själva revan.

Just så gjorde jag, men min lagning har spruckit upp gång på gång, och nu är allt som syns ett hål, blottandes det gamla örngottet. Så här ser det ut.



Folk tror bergis att jag går omkring med skitfula långkalsingar.

Borrscenen

Inspirerad av gårdagens Fellini-klipp lägger jag in ännu ett. Det finns filmscener man aldrig glömmer, såna som etsar sig fast. Exempelvis, för min egen del, är öppningsscenen på Alien (1979) en sådan. Jag hittar den inte på youtube, men den som är intresserad kan läsa manuset här. Fast förresten har du ju sett Alien massor av gånger, så du vet ju.

Alla har sina favoritscener, men det är inte lätt att bara räkna upp dem på rak arm. Ofta kommer man att tänka på dem först när man ser något annat, och gör en association. Och eftersom jag nyss var inne på Fellini kom jag att tänka på en scen som verkligen etsade sig fast första gången jag såg den, och som har stannat kvar sedan dess.

Den är från Fellini's Roma (1972). Jag var åtta år då, så jag såg den inte på bio, inte just då i alla fall. I scenen borrar man för tunnelbanan och hamnar i ett tomrum - en gammal fornlämning. Antagligen är/var just detta en del av vardagen för tunneljobbare under just Rom. Det är en perfekt filmscen, snygg, spännande och suggestiv. Inte minst ljudet av borren framkallar det där suggestiva.

söndag, oktober 09, 2011

Vill inte va me

Partiledardebatt. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer inte att vara med. De hoppar av. De hade tydligen fått för sig att de själva skulle få bestämma hur de skulle stå i tv-studion, men när SVT upplyste dem om motsatsen - att politiker inte dikterar villkoren över public service - så sade de: Då vill vi inte vara med.

Tja, de gör väl som de vill, antar jag. Sitt bara hemma då! Själv tycker jag det var bra att SVT inte böjde sig, för då hade ju fältet varit öppet för de andra att villkora sin medverkan. Reinfeldt kanske hade velat ha en utsliten städerska som fotpall, vad vet jag.

Som sagt, de gör som de vill, men det var inte det jag störde mig på, utan hur de motiverade sig. Vänsterpartiet sade (och sossarna säger något liknande): "Genom att ha den placeringen som SVT vill ha ger det bilden av en enad opposition vilket vi inte är." Jag förstår precis hur han menar, men hans resonemang bygger ju på att tittarna - väljarna - är dumma i huvudet och totalt okunniga. Det är det jag retar mig på - att de har en sådan låg uppfattning om folk.

Klart störande. Nåja, för att muntra upp oss lägger jag in en snutt ur Fellini-filmen Cabirias nätter. Jag tittade på den igår. Jag har sett den förr, fast det var ett bra tag sedan. Jag skrattade åt den här scenen (helt ensam, två på natten framför datorn och i mörkret). Det kanske inte är någon jätteraffinerad humor, men åtminstone jag tycker det är obetalbart kul när Giulietta Masina inte hittar vägen genom ett draperi.



ab, exp, svd, dn

lördag, oktober 08, 2011

Springtime på hösten

Jag fick för mig att jag skulle göra en höstfilm. Skildra hösten, liksom. Hur gör man en sån då? frågade jag mig. Tja, det finns väl flera sätt, svarade jag. Jag skulle kunna ställa kameran på ett stativ. Kanske ha ett färgglatt i vinden vickande höstlöv i förgrunden, uppskärpt och fint, och en suddig skog eller en sjö i bakgrunden. Så skulle jag kunna göra. Jag skulle kunna köra den fasonen, och växla mellan olika höstliga förgrundföremål och snygga bakgrunder och horisonter. Så skulle jag faktiskt kunna göra. Min kamera är bra nog. Jag skulle kunna lägga på lite fin musik också.

Men ... det vore inte jag. Jag tror faktiskt att det i slutänden blir bäst om man är sann mot sig själv - trots att ens egen verklighet förmodligen blir fulare snarare än snyggt tillrättalagd, filmiskt sett. Så jag följde mitt hjärta. Nä ... fan vad överdrivet - jag följde ingenting. Jag filmade bara. Jag filmade mina springande fötter.

Jag sprang framåt genom hösten. Fötterna rörde sig växelvis framåt och tillbaks om och om igen över marken. Jag hamnade här och jag hamnade där. Jag rörde mig och ibland stannade jag. Det blev en över sju minuter lång  springfilm, helt enkelt. Inte vacker, men det var så det var. Slängde dock på lite Josephine Baker efteråt.

Uppvaknandet

Vaknar med matt underkropp. Jag sprang en kvart igår kväll. I söndags sprang jag 12 minuter. Varför jag plötsligt var tre minuter långsammare på exakt samma sträcka vet jag inte. Kanske lunkade jag för mycket - ville inte ha träningsvärk.

Men det "tog" tydligen ändå, för när jag vaknade vid åtta (glömmer alltid persiennen och vaknar med solen - oavsett väder - i ögonen: Grrrr!) kändes underkroppen matt och tung. Jag låg där mellan dröm och vaka och försökte somna om. Det gick inte.

Benen var matta och huvudet fyllt med fragment av nattens drömmar; ett övergivet, övervuxet Disneyland. Jag gick omkring där och tittade på rostiga attraktioner, klädda i rötter och gräs. Jag såg fint blekta färgflagniga radiobilar. Jag såg pariserhjul som lagt sig ner för att återgå till naturen. Jag hade inte kameran med mig, men var ändå nöjd med att gå omkring.

Hittade ett litet fik mitt i alltihopa (det lilla fiket i Skogås centrum, as a matter of fact). Jag gick in och satte mig. En liten kille serverade mig kött i en skål. Alldeles för lite, tyckte jag, men strax kom han med ris också. Jag åt en stund, och sedan gick jag vidare.

Jag gick in i ett skjul. Omgivningen var nu mer Gotland på hösten än ett entropidrabbat Disneyland. Jag har aldrig varit på Gotland på hösten (jag har bara varit på Gotland ett par gånger över huvud taget, när jag var yngre, och längtar av nån anledning ofta dit). Skjulets tak var av plåt och täcktes av kottar och barr. Väggar fanns knappt. En bit in stod en massa datorer uppställda, som en slags central av nåt slag. Jag kände igen datorerna, de var nog alla datorer jag någonsin ägt, samlade på en plats och hopkopplade.

Datorerna var, till skillnad mot takets kottar och barr, täckta av ett lager höstfallna ekblad. En del fuktiga, en del torra. Från skjulets mörker tittade jag ut mot den ljusare omgivningen. En före detta grannfru kom gåendes. Jag dök ner under datorerna, in i hörnet, och låtsades plocka löv och städa, låtsades inte se henne. Fast hon såg mig och började prata.

Jag kröp fram och vips satt vi i det lilla fiket, över varsin kopp kaffe. Hon frågade om jag hade försökt gömma mig för henne, och jag svarade att ja, jag ville medvetet undvika henne. Jag sa att jag inte hade nån lust att prata med henne över huvud taget.

Ett par märkligheter här. För det första har jag aldrig försökt undvika denna grannfru i verkligheten. Hon är en sån där ytlig bekantskap som jag morsar på om jag stöter ihop med. En av otaliga ytliga bekantskaper, såna som de flesta har. För det andra: Jag var helt oberörd när jag sade detta taskiga till henne. På riktigt hade jag hittat på en ursäkt och sagt att jag inte hade sett henne, men här satt jag alltså och sa att jag inte ville ha med henne att göra. Oberört, över en kaffe. Otroligt!

Hade tänkt filma några minuter idag. Men vi får se - den här drömmen tycks, åtminstone tillfälligt, ha dränerat mig på fantasi och kreativitet.


fredag, oktober 07, 2011

Ravioli

Öppnandet av burken.
Jag kan gilla ljudet, det lite ihåligt ekande och ovasst skärande. Det låter som fredag - lite som: "Jag orkar inte göra matlåda. Det är ändå fredag imorgon och då kan jag äta nåt godare på kvällen. Kanske glass."  Det är ravioli i burken.

Ätandet av maten.
Smakar rätt okej dock. Inte som fredagskväll, men inte som hundmat heller. Massor med oliver döljer smaken som förresten kanske inte skulle finnas alls om det inte vore för dem. Själva raviolerna ser ut som hjärtklaffar. Som jag tänker mig såna.



Kaffet efteråt.
Marken utanför täcks av fallna, gula blad, samt av poliser i gula västar. Det blåser och yr. Människor passerar, klädda i höstens första uppvikta kragar. Avspärrningsband sätts upp. Jag lutar mig bakåt i stolen. Tänker lite på helgen. Jag funderar på att dricka lite av mitt äppelvin, och kanske titta på nån Fellini-film. Kanske Roma. Kanske Amarcord.  Poliserna förbereder sig för en Eritrea-demonstration av nåt slag. Jag dricker kaffe.

Någons cykel försnyggas

Någon på jobbet har ägnat flera dagar åt att krossa CD-skivor till skärvor, har jag sett. Dessa skärvor limmar han fast på ramen - och till och med på kedjeskyddet - på sin cykel.



Jag passade på att plåta underverket, för fast idén är god misstänker jag att han aldrig kommer att använda cykeln mer. Det är nåt i stil med eftertankens kranka blekhet som kommer in i bilden, tror jag, och som jag känner igen från mina egna små "projekt".

"Projekt" inom citationstecken, för egentligen handlar det i mitt fall oftast om infall - små explosioner av kreativitetslusta som inte brukar har någon bak eller eftertanke, och som därför lätt tar i vatten och sjunker till botten halvvägs in i utförandet.

Jag brukar förresten inte ta mig an såna tidskrävigheter såsom cykeln här ovan, utan högst kan det bli saker som tröjtryck och filmer på youtube - saker som går snabbt. Jag märker att jag nedvärderar mig lite här .... nåja, det kanske visar på ödmjukhet. Eller nåt.

torsdag, oktober 06, 2011

En rebus

[Svaret är ett efternamn]

Det höstnar

Nu blir de beigea gatplattorna prickiga. Ovanför dem virvlar löv omkring. På dem rullar en liten kastanj, fångad av vinden. Nu blir prickarna till fläckar, och det beigea blir till brunrött. Kastanjen fastnar i ett veck mellan två plattor. Löven tappar fart. De sjunker och lägger sig. Kastanjen får en lövklapp på kind, en mjukt täckande och döljande.
Nu stillnar det.
Nu regnar det.

En mans ansikte och en kvinnas

Jag är rätt dålig på att sortera saker, och framför allt på att slänga, så där jag vistas, på jobbet och hemma, tenderar alltid högar av jox att växa fram. För det mesta är detta en dålig sak, men det finns minst ett plus me't också: man behöver inte känna sig ensam - för man kan skapa ansikten som kan hålla en sällskap.

Av sakerna jag har intill mig på jobbet i skrivande stund skapade jag mig nyss ett mansansikte och ett kvinnoansikte. Ena stunden fanns de inte, för att i nästa stund ligga på bordet bredvid, stirrandes uppåt mot mig, poserandes under min mobilkamera.



Undras vad jag ska kalla dem ...
---
Update: Hakke föreslår att vi döper dem till Adolf och Amelie Dogiver, så det gör vi.

onsdag, oktober 05, 2011

Mannen i stenen

Den här gravstenen fotade jag häromdan. I söndags, närmare bestämt. Mer skulptur än gravsten, egentligen. Pampig. Mannen upptill, han har ingen skjorta på sig. Byster, om det nu är en sådan, har sällan det. Ett plagg skulle vara en tidsmarkör. Naken är evig. Är han naken?

Ja är han det? Han kanske bara har bar överkropp? Jag tycker vi säger så, för annars blir vår fantasibild - den där vi tänker fram resten av kroppen, under huvudet - väldigt konstig. Åtminstone i förhållande till de tre nakna barnen framför honom.

Gravsten

Vem var då denne man? Han vi hoppas är påklädd, fast det inte ser ut så. Jo det finns att läsa på Wikipedia. Han var läkare och professor, står det, och han:
Undersökte med outtröttlig iver de vid syfilisbehandlingen använda medlen och deras terapeutiska inverkan.